​AKP tarihi böyle katlediyor

AKP'li İstanbul Büyükşehir Belediyesi 1647 yıllık Bozdoğan su kemerinin üzerine doğalgaz borusu döşedi.
KARŞI GAZETE | ÖZEL HABER

2010 Kültür Başkenti kapsamında yürütülen tescilli binaların restorasyonu sırasında 1647 yıllık Bozdoğan su kemerinin üstü önce kırmızı tuğla ile kapatıldı, daha sonra üzerine doğalgaz borusu çekildi.

DOĞALGAZ BORUSU ÇEKİLDİ

Roma İmparatoru Valens tarafından 4. yüzyılda yapılan Bozdoğan Kemeri’nin duvarlarını ‘yenileme ve restorasyon’ adı altında yenileme kurulu onayıyla kırmızı tuğlalarla kapattı. Yaklaşık beş metre uzunluğa, 3 metre genişliğe sahip su kemeri duvarının üzerine bir de doğalgaz borusu ile kutu çekildi.



AYNI KEMERE AFİŞ ASTILAR

7 Haziran seçimleri öncesi İstanbul'un dört bir yanına dev seçim pankartları asan AKP yine Bozdoğan su kemerine onlarca çivi ile tutturulmuş seçim pankartı asmıştı.

Arkeologlar Derneği İstanbul Şubesi ise "Su kemerinin iki cephesini neredeyse tamamen kapatan pankartın yapıya çok sayıda vida/çivi benzeri metal araçlarla sabitlendiği, vida/çivilerin doğrudan taş bloklar üzerine çakıldığı gördük" şeklinde açıklama yapmıştı.



KEMER 1637 YAŞINDA

M.S. 368 yılında inşaatına başlatılan ve 10 yılda tamamlanan tarihi Bozdoğan Kemeri (Valens Su Kemeri), tam 1647 yaşında. Bizans İmparatoru I. Valentinianus döneminde yapımına başlanan 971 metrelik su kemeri Saraçhane'deki vadiyi aşarak Sarayburnu'na su getirmek için yapılmıştı. Taşları, Kalkhedon'un (Kadıköy) surları sökülerek elde edildiği rivayet edilen kemer, 16. yüzyılda Osmanlılar tarafından da tamir edilmişti.

Mücahit Türe / karsigazete.com.tr

    :

    :

    :

    :

    "​AKP tarihi böyle katlediyor" hakkında Tweetler

    DİĞER ÖZEL HABER HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete