Pekin'den çarpıcı MİT TIR'ları iddiası

Asker, yeni bir muhtıra hazırlığında mı, Büyükanıt'ın ifadesi neden 27 Nisan'dan 8 yıl sonra alınıyor? MİT TIR'larını durduran askerler niçin şimdi tutuklandı?
KARŞI GAZETE | RÖPORTAJ

RUSYA, MİT TIR'LARI, MUHTIRA...


"Düşürülen Rus uçağı, MİT TIR'larının içindeki silahları  kullanan cihatçıların peşinde...

Eski Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt'ın 8 yıl önceki 27 Nisan Muhtırası nedeniyle ifadeye çağrılmasının arkasında ya "TSK'dan yeni muhtıra" geleceği endişesi ya da "takipsizlik" verme çabası yatıyor...

Türk istihbaratı her geçen gün kötüye gidiyor..."

Bu çarpıcı iddialar Eski Genelkurmay  İstihbarat Başkanı ve Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı İsmail Hakkı Pekin'den...  Pekin, Karşı Gazete'nin son gelişmelere ilişkin sorularını bakın nasıl yanıtladı...

RUSYA, MUSUL, IRAK: HEPSİ PLANIN PARÇASI...

--Türkiye'nin Musul'a gönderdiği askerler neden sorun haline geldi ve Irak ile Türk Hükümet yetkilileri niçin farklı açıklamalar yapıyor?

"AKP iktidarı Musul’un kuzey doğusundaki Başika bölgesine Irak Merkezi hükümetine bilgi vermeden ya da eksik bilgi vererek bir kuvvet gönderince fiilen Irak Merkezi hükümetinin hükümranlık haklarını ihlal etmiş oldu. Farklı açıklamaların kaynağı, AKP iktidarının halen Bamami bölgesinde bulunan tank tabur görev kuvveti , özel kuvvetler ve Peşmergeleri eğitmek için Irak Kürt Bölgesel Yönetimi bölgesinde bulunan TSK unsurlarının rutin değişimi adı ya da kisvesi altında bu kuvveti bölgeye göndermesindir. IRAK merkezi hükümetine sadece bu değişim bildirilmiş olabilir ancak ilave güç ve bunun yeri açıklanmamış olabilir."

--Hatay sınırda Rus'ların  Türkmenler'i bombalandığını söyleniyor... Rusya ise hedefinin Türkmenler değil cihatçılar olduğu açıklaması yapıyor. Ruslar neden şimdi böyle bir operasyona girişti? Şimdiye dek Türkmenlerden söz etmeyen AKP, neden şimdi Türkmenlerden bahsetmeye başladı?

"Yapılması planlanan Musul harekatının gecikmesinin nedeni de budur. Irak merkezi hükümeti peşmergelerin Musul harekatına katılmalarını istememekte, Barzani
ısrar etmektedir. Katılırsa bu bölgelerde hak iddia edecek ve kendi bölgesine katacaktır. İran da  peşmergenin katılımına karşıdır. AKP yaptığı bu hamle ile Barzani lehine bir durum almış ve Irak’ın bölünmesini de kolaylaştırmıştır. Bunun Rus uçağının düşürülmesi ile doğrudan bir ilişkisi yoktur ancak bunların hepsi bir planın parçalarıdır."

"MİT TIR'LARINDAKİ SİLAHLARIN CİHATÇILARA GİTTİĞİ ÇOK AÇIK!"

---MİT TIR'larıyla  giden silahlar "Türkmenlere  gidiyor" denilirken, aslında Rusya'nın hedef aldığını açıkladığı cihatçılara mı gidiyormuş?

"Bu açık. Rusya’nın hedef aldığı Uygur, Çeçen vb. unsurlardan oluşan çihatçı gruplara gidiyor."

"MİT TIR'LARI SORUŞTURMASININ AMACI, YENİ SORUŞTURMALARIN ÖNÜNÜ KESMEK"

- MİT TIR'ları Soruşturmasında aradan bu kadar uzun süre geçtikten sonra subayların tutuklanmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

"Bu bundan sonra yapılabileceklerin önünü kesmek, bunları yapacaklara gözdağı vermek ve bu konunun üzerini kapatarak uluslararası bir soruşturmanı önünü kesmek amacını taşımaktadır."

"İSTİHBARAT SIKINTISINI AŞMA ÇALIŞMASI YAPILMIYOR"

- Birçok olayda yaşandığı anlaşılan istihbarat zaafiyeti konusunda sıkıntıların giderilmesi için çalışma yapılıyor mu?  Bizim Irak'ın kuzeyinden,  Suriye'nin kuzeyinden istihbaratımızı şimdi kim sağlıyor?  Askeri istihbarat mı, MİT mi ya da yabancı kaynaklar mı?

"Yapılması gerekir ancak yeni bir düzenleme maalesef yok. MİT, Askeri İstihbarat ve Özel Kuvvetler.  Yabancı istihbarat örgütleriyle de bilgi alışverişinde bulunulmaktadır. "

"İSTİHBARATIMIZ DAHA DA KÖTÜYE GİDİYOR"

--İstihbaratımız  eskiye göre iyileşti mi?

"Hayır. Daha da kötüye gidiyor."


-PKK ile yaşanan çatışmalarda hep özel harekat polisi ön planda...  Asker geri çekilmiş gibi... ve çatışmalar hep şehiriçinde... Kış mevsimi nedeniyle mi dağda kırsalda çatışma yok, yoksa teröristler artık şehirlerin içine mi yerleştiler? Asker de o yüzden mi müdahale etmiyor?

"PKK’nın yeni stratejisi çatışmayı meskun mahallere indirmeyi ve mücadeleyi buralarda yürütmeyi, kırsaldan da buralara destek vermeyi içeriyor. Açılım döneminde PKK, YDG-H’ni bu amaçla örgütledi, meskun mahallerde gerekli hazırlıkları yaptı, Irak ve Suriye’deki çatışmalardan elde ettiği deneyimi buralara aktardı."

-Türk savaş uçaklarının sık sık PKK kamplarını vurduğu yönünde haberler var medyada. Bu operasyonlar gerçekten  etkili mi, yoksa kamuoyunun gözünü boyamak için mi yapılıyor?

Bu hedefler nasıl belirleniyor, bölgedeki istihbaratçılar mı belirliyor yoksa başkaları mı?

"Genelkurmay  Başkanlığı'nın  elinde bir hedef listesi mevcut. Bu liste yıllar içinde, İHA, İnsan istihbaratı, sinyal istihbaratı(GES) ve diğer kaynaklardan elde edilen bilgilerle oluşturulmuştur. Devamlı güncellenmektedir. Bu operasyonlar gerçekten etkili ve PKK bundan çok rahatsız."

HÜKÜMET YENİ MUHTIRA KOKUSU MU ALDI?

-Eski Genelkurmay Başkanı Yaşan Büyükanıt'ın 'ben yazdım' dediği 27 Nisan e- Muhtırası hakkında  neden 8 yıl sonra ifadesinin alınması kararlaştırıldı sizce? "Takipsizlik" kararı  verip, bazı şeylerin tamamen örtülmesini amaçlayanlar mı var?

"Bunun iki amacı olabilir. Son günlerde meydana gelen gelişmelerle ilgili olarak benzer bir açıklama ya bir bildirinin önünü kesmek için TSK’ne göz dağı vermek, ikincisi ise takipsizlik kararı verip bazı şeylerin üzerini tamamen örtmektir."

Burcu Oral Evren | karsigazete.com.tr

    :

    :

    :

    :

    "Pekin'den çarpıcı MİT TIR'ları iddiası" hakkında Tweetler

    DİĞER RÖPORTAJ HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete