Günün Videosu

"Keşke gülen yüzlerinin fotoğraflarını görseydik"

Minik bedeninin sahile vurmasıyla dünyanın dikkatini çeken Aylan ve savaştan kaçan nice çocukların durumunu UNICEF Türkiye İletişim Bölüm Başkanı Sema Hosta, Karşı Gazete'ye anlattı.
KARŞI GAZETE | RÖPORTAJ 

Sahile vuran küçük çocuk bedenleri, kamyon kasalarında, lastik botlarda, anne kucağında, yalın ayak umuda yolculuk... Çoğu kez, 'ölüme yolculukla' arasında ince bir çizgi... O fotoğrafı gördük, şoke olduk... Konuştuk, paylaştık bitti mi?

Hayır... Daha yapabileceğimiz çok şey var... Biz sorduk, UNICEF  Türkiye İletişim Bölüm Başkanı  Sema Hosta, Karşı Gazete'ye anlattı... 

Biz yazdık...

"KEŞKE GÜLEN YÜZLERİNİN FOTOĞRAFLARINI GÖRSEYDİK..."

-Siz yıllardır UNICEF'in temsilciliğini yapıyorsunuz... Kuşkusuz çok acı veren görüntülerle karşılaştınız... Ancak Bodrum'daki küçük bebeğin fotoğrafını görünce neler hissetiniz? 

"Bir anne olarak benim de  o fotoğrafları görünce  yüreğim yandı. Keşke, gülen yüzlerinin, okula gittikleri mutlu anlarının, haklarının hayata geçtiği fotoğraflar olsaydı gördüklerimiz...

Biz basın mensupları ile çok eğitim programı yaptık, onlara her seferinde hep aynı şeyi söyledik; 'bu çocuk kendi çocuğun olsaydı bu fotoğrafı milyonlarla paylaşır mıydın'? Ona içim yandı... Paylaşılması çok dikkat çekici oldu, doğru... Keşke hükümetleri harekete geçirse... Ama bu fotoğrafla şoke olmak yeterli değil, bu etki bizi harekete geçirmeli...

-Savaştan kaçan çocukların sahildeki ölü bedenleri toplumda infial yarattı.  Türkiye ve Avrupa dahil ciddi bir duyarlılık uyandırdı . Karar vericilerin böylesi dönemlerde kamuoyunda maruz kaldıkları baskı nedeniyle çözüme zorlanmaları daha olası görülüyor. Özellikle Türkiye için bir an önce mülteci/ sığınmacı çocuklar açısından yapılması gerekenler neler?

"ÇOCUKLARI KORUMAK SİZİN DE GÖREVİNİZ"

--Savaştan kaçmaya çalışan çocuklar çok zor, vahim bir durumdalar... Bu ne onların seçimi ne de kendi kontrolleri altında bir durum. Korunmaya ihtiyacları var ve onları korumak hepimizi görevi... Ailelerinin, akrabalarının, yakınlarının, hükümetin ama sizin de benim de görevim aynı zamanda. Mesela sizin basın mensupları olarak çocukların yüzlerini kapatarak yaptığınız haberler bile onların haklarını korumak anlamına geliyor.

"DENİZ YETMEZ KARADA DA ARAMA KURTARMA ÇALIŞMALARI YAPILMALI"

Çocukların denizde ölmelerini ya da bir kamyon kasasında boğulmalarını görünce buna bir insan yüreğinin dayanması mümkün değil zaten... Tüm dünya bu soruna karşı birlikte harekete geçmeli. 4 maddelik bir hareket planı var UNICEF'in  en temel olarak...

1.  Sağlık, gıda, psikososyal destek ve eğitim gibi temel hizmetlerin kesintisiz olarak bu çocuklara sunulması.  Çocukların korunması ve ailelerin bir arada kalabilmeleri için mülteci ve sığınmacılara yeterli barınma imkânlarının sağlanması.

2.    Yeterli sayıda ve gerekli eğitimleri almış çocuk koruma uzmanını görevlendirerek çocuklara ve ailelerine destek sağlanması.

3.    Ailelerin ülkeler arası geçişi nedeniyle sadece denizlerde değil, karada da arama-kurtarma faaliyetlerinin sürdürülmesi gerek. Bu kurtarma ve arama faaliyetleri aslında hepimizin sorumluğu...  Basından tutun, ilgili tüm kurum ve kuruluşlar hatta o bölgelerde yaşayan  insanların sorumluğu bu olaylardan herkesi haberdar etmek. Ayrıca göçmen ve mülteci çocukların ihmal ve istismardan korunması için gereken her türlü çabanın gösterilmesi gerekiyor.

4.  Söz konusu çocuklarla ilgili alınan tüm kararlarda ve iltica taleplerinin değerlendirilmesinde öncelikli olarak çocukların yüksek yararı dikkate alınmalı.

-Suriye ve bölgesindeki savaşlardan kaçmaya çalışan çocukların sayısı belli mi, ne kadar çocuk bu çatışmadan etkilendi?

AVRUPA'YA GİDENLERİN DÖRTTE BİRİ ÇOCUKLAR...

Savaştan kaçan çocukların sayısı çok yüksek... Avrupa'ya gidenlerin dörtte biri çocuklar... 2015’in ilk 6 ayında 106 binden fazla çocuk Avrupa'ya sığınma talebinde bulundu. Bu çocukların hiçbirini bırakamayız... Hiçbirine gözümüzü kapatamayız.  Şunu da görmek gerek artık... Bu insanlar sadece sayıdan oluşmuyor, hepsinin bir hikayesi var...  Biz de birgün bu durumda kalabiliriz... Kimse bilemez... Şimdiye kadar 2 milyondan fazla çocuk ülkesini terk etmeye zorlandı ve bu o çocukların seçimi değildi... Bu çatışma ne zaman son bulursa, bu dram da ancak o zaman sona erer...

- Bireysel olarak bu çocuklara nasıl yardım edebiliriz?  

"UNICEF'İ SOSYAL MEDYADAN TAKİP EDİN, MESAJLARIMIZI PAYLAŞIN"

Biz UNICEF olarak Türkiye  Hükümeti'nin  çabalarına destek olmaya çalışıyoruz karınca kararınca...  Maddi yardım desteklemenin bir yolu ama onun dışında yollarla da   insanlar bizi destekleyebilirler. www. unicef.org.tr ya da  www.unicefturk.org adresinden bize ulaşabilirler.  

Çocukların o en kötü fotoğraflarını paylaşmasınlar... UNICEF'in filtresinden geçen fotoğrafları paylaşarak da çocukların seslerini duyurabiliriz.

Sosyal medyada da  Twitter ve Facebook'da bizi takip etsinler, mesajlarımızı  paylaşsınlar. Beğenmek önemli ama paylaşmak daha önemli. Özellikle bizim için çok büyük anlam taşıyor..."

Burcu Oral Evren | karsigazete.com.tr

    :

    :

    :

    :

    ""Keşke gülen yüzlerinin fotoğraflarını görseydik"" hakkında Tweetler

    DİĞER RÖPORTAJ HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete