Hollanda Parlamentosu'ndan Erdoğan için muhbirlik isteğine tepki

Rotterdam Başkonsolosluğu tarafından Hollanda'da yaşayan Türkiye kökenli göçmenlere yapılan "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Türkiye hakkında hakaret içerikli paylaşımları ihbar edin" çağrısına, Hollanda Parlamentosu'ndan tepki geldi.
Rotterdam Başkonsolosluğu, Hollanda'da yaşayan Türk vatandaşlarından Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaret edenleri bildirmelerini istemesi hakkında konuşan Hollanda Başbakanı Mark Rutte bu çağrıyı "tuhaf" bulduğunu açıkladı.

Hollanda medyası da Rotterdam Başkonsolosluğu'nun "muhbirlik çağrısı"na geniş yer bulurken, bu girişimi "hayal kırıklığı" olarak değerlendiren Hollanda Parlamentosu da, Rotterdam Başkonsolosluğu'nun çağrısını kınadı.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre, Başkonsolosluk; Hollanda'daki Türkiye kökenli kuruluşların çalışanları, üyeleri ve onların yakınları ile ilişkide bulundukları vatandaşlara; kendilerine Cumhurbaşkanı, Türkiye ve Türk toplumuna yönelik aşağılayıcı, küçük düşürücü, nefret ve hakaret içeren mesajlar ulaşıp ulaşmadığını sormuştu.

Eğer bu yönde e-posta ya da sosyal medya mesajı ulaşmış ise, bunları yazanların isimleri ve kullandıkları ifadelerin 21 Nisan Perşembe günü mesai bitimine kadar başkonsolosluğa iletilmesi istendi.



'ANKARA'NIN UZUN KOLUNUN GİRİŞİMİ'

Hollanda'da iktidar ortağı Liberal Sağ Parti (VVD), Dışişleri Bakanı Bert Koenders'dan Türkiye'nin Lahey Büyükelçisi'ni çağırarak bilgi almasını istedi. Parlamentodaki hemen hemen bütün partiler bu öneriye destek verdi. Koalisyonun diğer ortağı İşçi Partisi (PVdA) da gelişmeyi "kaygı verici" olarak değerlendirdi. Sosyalist Parti ise, "Ankara'nın uzun kolunun yeni bir girişimi" değerlendirmesini yaptı.

YABANCI ÜLKE LİDERLERİNE 'HAKARET' SUÇ OLMAKTAN ÇIKIYOR

Bu arada Hollanda hükümeti, "dost ülke liderlerine hakareti suç sayan" yasanın iptaline ilişkin öneriyi kabul etti. Güvenlik ve Adalet Bakanı Ard van der Steur, parlamentoya gönderdiği mektupta, yasanın yürürlükten kaldırılacağını açıkladı. Ard van der Steur, 100 yıldır neredeyse hiç gündeme gelmeyen 267 sayılı maddenin, ceza yasasından nasıl çıkarılacağının incelendiğini söyledi.

İLK ŞİKAYETÇİ HİTLER'Dİ

Hollanda'da, dost ülke liderlerine hakareti suç sayan yasadan şikayetçi olan ilk kişilerden biri, Nazi Almanya'sının lideri Adolf Hitler'di. Almanya 1930 yılında Hollandalı bir vaizin Hitler hakkında "dolandırıcı" dediği gerekçesiyle şikayetçi olmuştu.

Kaynak: BBC Türkçe

    :

    :

    :

    :

    "Hollanda Parlamentosu'ndan Erdoğan için muhbirlik isteğine tepki" hakkında Tweetler

    DİĞER DÜNYA HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete