Helikopteri düşüren füzeyi PKK nereden buldu?

Aylardır süren çatışmalar, bitmeyen şehit cenazeleri... iki subayımızın şehit olduğu helikopterimizin düşürülme anına dair görüntüler... Genelkurmay İkinci Başkanı emekli Orgeneral Ergin Saygun, Karşı Gazete'nin sorularını yanıtladı...
KARŞI GAZETE | RÖPORTAJ

- Doğu ve Güneydoğu'da çatışmalar aylardır sürüyor. Şehit sayısında da azalma değil tersine artış var. Neden bu kadar çok şehit haberi geliyor? Silah, teçhizat mı yetersiz, birlikler mi eğitimsiz?

"AÇILIM DEDİLER, DOKUNMAYIN EMRİ VERDİLER"

Ellerinde yeterli silah var. Giden birlikler hep iyi eğitilmiş birlikler. Jandarma, Polis Özel Harekat... Bunların hepsi kahraman insanlar. Kaçıp, saklanayım hiç demezler. Zaiyatın bu kadar fazla olmasının birkaç nedeni var. Bunların birincisi senelerce bunlara göz yumulması. Açılım vs deyip, "biz emir verdik, dokunmayın" dediler. Önlerinden geçip gidiyordu adamlar. Her türlü hazırlığı yapmışlar, silahları depolamışlar, binaları tuzaklamışlar.  Duvarın içine bombayı koyup, üzerine sıva yapmış.


"SİVİLLLERE ZARAR VERMEMEYE ÇALIŞILIYOR, ZAİYAT ARTIYOR"

Bir federasyon ilanı için Kobani'de orda burda eğitim görmüş kişilerin yetiştirdiği insanlar bunlar. İçlerinde dışardan gelmiş lejyonerler var, keskin nişancılar var. Bir de halktan bunlara destek var. Yani tamam "bizi zorladılar" diyorlar... Zorlamış olabilirler ama bir çocuğun ifadeleri var. Günlüğü var. "Okula gittik, öğleden sonra hendek kazdık, barikat yaptık..." diyor.  Halk da bunlarla uğraşıyor. Tabi kim güçlüyse onun yanında olmak insanın doğal refleksi.

"ÖNEMLİ OLAN PKK'YI TEKRAR GÜÇLÜ HALE GETİRMEMEK"


PKK yine güçlü olursa, yine ona dönerler. Önemli olan PKK'yı tekrar güçlü hale getirmemek. Her yerde devletin otoritesini sağlamak. Ama bunun sivilleri öldürerek yapılması katiyen uygun değil. Bizim zayiatımızın  bu kadar fazla olma nedeni de anladığım kadarıyla binalara girerken sivillere zarar vermemeye çalışmaları. İçinde insan var mı, yok mu bilmeden ateş açmıyorlar. Oysa PKK'lılar patlayıcı tuzaklamışlar  ya da keskin nişancı yerleştirmişler.


SİLAHLI KUVVETLERİN DEĞİL, SİYASİ OTORİTENİN ZAFİYETİ

Bu kadar kişinin şehit olması, bu kadar canın gitmesi çok üzücü. Bu Silahı Kuvvetler'in zafiyetinden değil siyasi otoritenin zafiyetinden kaynaklı bir durum bana göre. Açılımsa , açılımın ne olduğunu gördük. Olmuyor! Bunlarla, bu kafadaki kişilerle bu iş olmuyor. Tutup, Meclis'e Ermeniler'in fotoğrafını getirip, bunların propagandasını yapan bir zihniyetle siz barış yapamazsınız. Barış görüşmesi yürütemezsiniz. "Biz bunlara iyi davranalım da iyi olsunlar", olmuyor!


"OSMANLI DÖNEMİNDEKİ KÜRTLERE TANINAN HAKLARI İSTİYORLAR"

Leyla Zana ilk Meclis'e geldiğinde Kürtçe yemin etti, olaylar çıktı. İçlerindeki 8 kişiden biri, hangisiydi bilmiyorum şimdi, AKP'nin grup toplantısı salonu olarak kullandığı salon o zaman Genel Kuruldu. Oradan aşağı yürüyerek "28’inciyi (isyan) bastırırsanız 29'uncuyu başlatırız." diye bağırdı. Bu oranın tipik bakış açısını gösteriyor. PKK'lı teröristlerin istediği Osmanlı döneminde Kürtlere tanınmış olan haklardır. Kendilerine ait bir bölgeleri olacak. Askerlik yapmayacaklar, vergi vermeyecekler, devlet bunlara bakacak. Kendi kuvvetleri olacak. Bu Sevr
Anlaşması ile de ortaya kondu ama hiçbir zaman gerçekleşmedi. Peşinde oldukları budur. Anadilde eğitim filan laf, kimsenin umurunda değil.

BÜYÜK PLAN: BÜYÜK KÜRDİSTAN

Daha büyük bakarsanız da Irak Kürdistanı, Suriye Kürdistanı, Türkiye Kürdistan'ını  kurup, üçünü bir araya getirip, senelerdir dinlediğimiz Büyük Kürdistan'ı kurmak peşindeler. Bunu görmeden "biz bunlarla anlaşırız" demek bana göre çok yanlış bir düşünce. Bunlarla anlaşacaksanız, meseleye çok farklı biçimde bakmak gerekiyor.

-Çatışmalar neden bu kadar çok uzun sürdü?

"PKK'NIN ELİNDEKİ SİLAHLARI  ABD VERİYOR"


Sürer, çünkü çok hazırlık yapmışlar. Binlerce kişi gelmiş yerleşmiş oraya. Tonlarca silah, mühimmat gelmiş.  Adamları eğitmişler el yapımı patlayıcı nasıl yapılıyor... Yani teknik olarak çalışıyorlar. Bu, oradaki halkın kendi başına yapabileceği bir şey değildir.  Amerika Birleşik Devletleri'nin, Suriye'deki olaylara müdahale için kara birliği yok. Bizi sokmaya uğraştılar. Biz girmeyince oradaki PYD'yi kara birliği olarak kullanmaya başladılar. Bunlara her türlü silah, cephaneyi vermek gibi bir yol seçtiler. Onlara ne verildiyse hepsi PKK'ya geçti. Şimdi Amerika da 'evet bunlar PKK'nın uzantısı' diyor ama geçmiş olsun.

"HELİKOPTER DÜŞÜREN FÜZE'Yİ YA ABD YA RUSYA VERDİ"

-Son düşürülen helikopterin, füze ile düşürüldüğüne dair görüntüler var. Bu silahlar PKK'da var mıydı?

Umarım o olaya ait görüntüler değildir ama gerçek ise orada kullanılan  SA- 7 denilen, omuzdan atılan bir füzedir.  Bunun PKK'nın elinde olması mümkün değil. Ya Ruslardan aldılar ya Amerikalılardan aldılar. Yalnız bıraksalar bunları, bu mesele çözülür ama bırakmıyorlar. Oranın bir çıban başı olarak kalması daima batının çıkarınadır. Ortadoğu'da huzur olursa, terör onların ülkesine sıçrayacak. Sıçramasın diye mutlaka Ortadoğu karışık olmak zorundadır.

Önce El Kaide sonra Taliban ardından El Nusra,  El Nasr çıktı...   Bu bitmez. O biter, öbürünü başlatırlar.

Daha serinkanlı yaklaşarak, kendini olayların  gidişatına kaptırmadan, başka hayallerin peşine düşmeden bu işi gerçekçi bir şekilde ele alıp, çözmek lazım.  Yoksa daha çok can gider...

KARSIGAZETE.COM.TR | Burcu Oral Evren
 

    :

    :

    :

    :

    "Helikopteri düşüren füzeyi PKK nereden buldu?" hakkında Tweetler

    DİĞER RÖPORTAJ HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete