Günün Videosu

“Halkın direncini kırmaya ne Cengiz’in ne de devletin gücü yeter”

70 yaşındaki dedenin elindeki bastonuyla TOMA’ya meydan okuduğunu söyleyen Onur Dede, asıl provokatörlerin polis olduğunu söyledi.
Ayşegül KASAP | RÖPORTAJ | KARŞI GAZETE

Artvin ÖDP (Özgürlük ve Dayanışma Partisi / Birleşik Haziran Hareketi)  üyesi Onur Dede, Cerattepe’de yaşanan olayları Karşı Gazete’ye değerlendirirken “Sokaklarda GBT kontrolü var. Burada resmi olarak olmasa da fiili olarak OHAL var” ifadelerini kullandı.

Madeni kesinlikle istemediklerini ve sonuna kadar direneceklerinin altını çizen Dede, “Buradaki direncin gücünü kırmaya ne Cengiz’in ne de devletin gücü yeter” dedi.

“FİİLİ OLARAK OHAL VAR BURADA”

İşte Onur Dede’nin Karşı Gazete’ye yaptığı açıklamalar…

Artvin’de yaşadıklarınızı kısaca özetleyebilir misiniz?

Marmara Üniversitesi’nde öğrenciyim. Buradaki mücadele için geldim. Genel bir değerlendirme yapacak olursam; Artvin ilk defa böyle bir şeyle karşı karşıya kaldı. Maden bölgesindeki evlerimize gidemiyoruz. Piknik alanlarına gidemiyoruz . Okul bahçelerinde polis ekipleri bekliyor. Sokaklarımızda şuan GBT kontrolü var.  Resmi olarak bir OHAL yok ama fiili olarak bir OHAL var burada. Bugün Yeşil Artvin Derneği Başbakanla görüşmeye gitti. Oradan da bir sonuç beklemiyoruz.

DEVLET, ASKERİ VE POLİSİ ÖZEL BİR ŞİRKETE TAHSİS ETTİ

Başbakanlıktan çıkan sonuçtan bağımsız bir şekilde direnmeye devam edeceksiniz anladığım kadarıyla?

Olumlu sonuç bekleseydik, bu iş buraya kadar gelmezdi. Bu mücadele 3-5 günlük bir mücadele değil, 25 yıllık bir mücadele. Özellikle son bir senedir olaylar bu seviyeye geldi. Daha önce burada üç firma maden işine girmişti fakat devlet hiçbir zaman kendi gücünü, askerini, polisini özel bir şirkete “gidin orada maden çıkarın” diye tahsis etmemişti. O yüzden bundan önceki müdahaleler daha kolay olmuştu bizim için.

ÇED’İN OLUMSUZ RAPOR ŞARTLARI HALA GEÇERLİ

ÇED raporu sizin lehinizde. Şu an mahkeme de devam ediyor. Ne demek istersiniz bu konuda?

ÇED raporu üç kere hazırlandı. Ne maden çıkarılma yönteminde ne işleme yönteminde hiçbir değişiklik yok. Fakat ÇED raporunda ufak bir değişiklik yapıyorlar, yeni ÇED raporu diye önümüze sunuyorlar .Yani daha önce üç kere verilen ÇED’in olumsuz rapor şartları aynen geçerli. Fakat şirket çeşitli yolarlar bunu aşmaya çalışıyor. Şuan yukarıda bulunmaları da hukuki değil. Orman müdürlüğü tarafından yer tahsisi yapılmadan şirket alana girdi. Dünyanın hiçbir yerinde yoktur ki jandarma bir şirketi korusun!

VALİ VE BELEDİYE BAŞKANI KAYIP

Vali ile görüşebildiniz mi hiç?

Kendisi müdahaleler başladığı andan beri kayıp. Dernek birkaç kez görüşmeye gitti ama bir kez görüşebildi. Valinin söylediği şeyler tabir yerindeyse ağzımıza bir parmak bal çalmak… “Sizin direniş kulübenize zarar vermeyeceğiz” dediler fakat, sen orada maden çıkarttıktan sonra bizim kulübemizi yıksan ne olur yıkmasan ne olur? Böyle saçma taleplerle geldi Vali. “Vali istifa sloganı attırmayın, oturma eylemi yapmayın” gibi… Bir nevi halkla dalga geçer gibi talepler… Onun dışında belediye Başkanı seçim öncesi “Biz de madene karşıyız” deyip olaylardan sonra kayboldu. Hiçbir demeç vermedi.

İrtibata geçemediniz mi Belediye Başkanıyla hiç?

Sadece eylemlerin olduğu gün Valilik binasının önüne -bir ay önce çatlattığı ayağına sakat muamelesi yaparak- seke seke geldi. ‘Artvin halkının istemediği şeyi biz de istemeyiz’ den öte bir cümle kurmadı ve herhangi bir yaptırımda da bulunmadı kendisi.

PROVOKATÖR POLİSİN TA KENDİSİ

Ümit Kocasakal basın açıklaması yaparken araya provokatörlerin girebileceğini söyledi. Bunun için önlem alıyor musunuz? Neler yapıyorsunuz?

Burada provokatör polisin, devletin ta kendisi. Şunu görmek lazım; dışarıdan gelen arkadaşlar buraya bu mücadeleye , bize destek vermeye geliyorlar. Kimse kalkıp da buradaki olayı karıştırmak için 1500 km yol çekerek 10 tane polis barikatı aşıp gelmez. Zaten eylemlerde de bir komitemiz var. Onlar, dikkatli bir şekilde hareket ediyorlar fakat bugüne kadar eylemlerde hiç taşkınlık olmadı. Ufak tefek tartışmalar oluyor mu? İllaki oluyor ama bunları kendi aramızda hemen basitçe çözüyoruz.

EYLEMDE TAŞ ATAN BİR POLİS VAR

Hani diyorlar “Gitti polise taş attı, o şalvarlı kadın kimdi” diye ama o şalvarlı arkadaş Artvinli, daha önce kampa da gelmişti. Öyle karalama kampanyalarında gerek yok. Zaten bunu yapan da buradaki AKP medyasının ta kendisi…
Zaten bu eylemi bir provokeye ihtiyaç yok. Çünkü eylemde taş atan bir polis var. Bunun video kayıtları da var. Daha başka bir provokasyona gerek var mı?

BURADAKİ DİRENCİ KIRMAYA NE CENGİZ’İN NE DEVLETİN GÜCÜ YETER

Sonuna kadar direnecek misiniz?

Bu mücadele hiçbir şekilde bitmeyecek. Burada bir haftadır eylemler aralıksız sürüyor. 7’den 70’e toplumun hangi kesiminden olursa olsun destek geliyor. Milli irade ya da halk iradesi diye dedikleri şey bu… Burada bunun kırılmasına ihtimal yok. Yani 70 yaşında bir dede çıkıp TOMA’ya bastonunu sallıyorsa, bir nene elindeki pazar poşetleriyle polis barikatına doğru yüklenebiliyorsa; buradaki direnci kırmaya ne Cengiz’in ne devletin gücü yeter.

HALKIN İRADESİ MADENE KARŞI AKP NEDEN SAYGI DUYMUYOR?

AKP, meydanlar da ‘halk iradesi, milli irade’ diyor. “Halkın iradesi burada madene karşı neden saygı duymuyorsunuz mu” demek istiyorsunuz?

Kesinlikle, onu diyorum. Bir de onun üzerine şöyle bir şey eklemek istiyorum; ‘Halk iradesi, milli irade’yle ilgili Metin Feyzioğlu ‘referanduma gidilsin’ dedi. Biz öyle bir şeyi kesinlikle kabul etmiyoruz. Burada bir halkın yaşamı, bir şehir referanduma sunulamaz. Bu pazarlık yapılacak bir mesele değildir. Bizim derdimiz referandum değil, bu madenin burada iptal olması ve bir daha açılmaması.

Halk arasında “Referanduma gitsek bile bu hükümetin seçimlerde oy çalan bir imajı var” diye söyleyenler var. Anlaşılan halkın bu anlamda da güveni yok. Ne demek istersiniz?

Halk böyle düşünmekte çok haklı. Çünkü her seçim döneminde -ki çok sıkça seçime gittiğimiz için- başımıza gelenler ortada. 50 bin seçmenli yerde 100 bin oy çıkması gibi durumlar var. O yüzden, burada toplumun yüzde 80’i madene hayır diyor ama seçimde yüzde 55 madene hayır çıkma garantisi veremeyeceğimiz için referanduma gitmenin anlamı yok. Ki zaten referandumda madene yüzde yüz hayır çıksa bile biz referandumu kabul etmiyoruz. Çünkü bu meselenin referanduma sunulması doğru değil.

KARSIGAZETE.COM.TR
 

    :

    :

    :

    :

    "“Halkın direncini kırmaya ne Cengiz’in ne de devletin gücü yeter”" hakkında Tweetler

    DİĞER RÖPORTAJ HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete