Günün Videosu

​Erdoğan buna çok kızacak!

Orman ve Su İşleri Bakanı Bakanı Veysel Eroğlu, ne dediğini bilmiyor mu?
KARŞI GAZETE | RÖPORTAJ

ORMAN BAKANI, SARAY'A DA CEZA KESEBILECEK Mİ?


Orman ve Su İşleri Bakanı Bakanı Veysel  Eroğlu, birkaç gün önce bitki ithalatını hedef alan açıklamalar yapmıştı... Hem sert, hem de kararlıydı... Bitki ithalatını önlemek için cezai girişimlerde bulunulacağını söyledi "Bedava yerli fidan varken ithalat yapan belediyelere ceza vereceğim. Hükümet kararıyla gereken yapılacak!" dedi...

Acaba yapıldığı günden bu yana Türkiye'nin gündeminden hiç düşmeyen Cumhurbaşkanlığı Saray'ının bahçesi için bir değil, bir kaç kez yapılan bitki ithalatından; Saray'ın harcamalarını sürekli deşifre eden  Mimarlar Odası Ankara Şubesi'nin eleştirilerinden haberi yok muydu?

Yoksa var mıydı? Sayın Bakan, acaba tüm itirazlara rağmen Saray'ın bahçesi için yapılan bitki ithalatı nedeniyle sorumlulara - dediği gibi Hükümet kararıyla- ceza verebilecek mi?

Eroğlu'nun sözleri bizim gözümüzden kaçmadı, konunun bir numaralı  takipçisi, Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş Candan'a sorduk...

Bakın neler dedi...

Karşı Gazete : Orman Bakanı Eroğlu'nun  açıklamasında ithal bitkileri Türkiye'ye getirenlere karşı ceza uygulanacağı  ve bunun gerekçelerine yer veriliyor. Bu açıklamayı görünce ne düşündünüz... Süzün sürekli gündeme getirdiğiniz bir konu...

"YÖNETİCİLER, PARALEL EVRENDE Mİ YAŞIYORLAR?"

Tezcan Karakuş Candan: Yöneticiler paralel evrende mi yaşıyorlar? Orman Bakanı nerede yaşıyor anlamadık, son dönemlerde ülkeyi yönetenlerin açıklamaları aynı evrende  yaşamadığımız kanısını uyandırıyor bizde. Muhtemel paralel evrende yaşıyor olabilirler. Ülkeyi 13 yıldır siz yöneteceksiniz, yerel yönetimlerde ağırlığınız olacak, yurtdışından bitki ve ağaç ithal ediliyor diye  sanki başkaları yapmış gibi üste çıkacaksanız ceza keseceğiz diyecekseniz, olmaz böyle bir şey.

"İTHALATI AKP'Lİ BELEDİYELER, EN BAŞTA DA GÖKÇEK YAPIYOR"

AKP'li belediyelerin büyük bir çoğunluğu  başta Ankara Büyükşehir Belediye başkanı Melih Gökçek  olmak  üzere yurtdışından ithal ağaç getiriyor. Yıllardır meslek odaları açıklama yapıyor sağır sultan duydu ithal ağaç furyasını, bir bakan duymamış.  Ankara ili üzerinden baktığımızda 2002’ li yıllardan itibaren belediye başkanlığı tarafından yapılan ağaç ithalleri ve sonuçları hakkında yaptıkları bilgilendirme ve çağrıları nasıl yokmuş gibi sayabilir.

"AĞAÇLAR HASTALIK GETİRİYOR DEDİĞİMİZDE KILINI KIPIRTADATMADI AYNI BAKAN"

TMMOB'a bağlı meslek odaları sürekli bu ithal ağaç konusunu gündeme taşıyor. 2008  yılında 'Getirdiğiniz  ithal ağaçlar hastalıklı ve zararlı' diye,  Kaçak Saray için yurtdışından getirilen ağaçlar konusunda aynı çağrıyı tekrar yapmıştık.. Onlarca hastalık ve nematod tehdidi olduğu halde o gün de görevde olan ve kılını kıpırdatmayan aynı bakandı.

"KİMSE AKLIMIZLA DALGA GEÇMESİN"

Kimse bizim aklımızla dalga geçmesin.  Bunlar yetişkin insan tavırları değil.Hem olayın sorumlusu olacaksınız sonra da, 'ben yapamadım, o yaptı' diyecekseniz. Tam bir sosyolojik vaka ile karşı karşıyayız.

"YÖNETMELİKLERİ KENDİLERİ KALDIRDI"

Bu güne kadar kamu sağlığına verilen zarar  ve ekonomisi ile trilyonlara yakın ithal bitkiye aktarılan kamu kaynaklarımızın sorumlusu değilmiş gibi davranamaz. 10 yıl önce de vardı bugün de ithal bitkilerde hastalık ve zararlılar var. Çünkü bunu sağlayacak tüm denetim mekanizmaları ortadan kaldırıldı. Konu odaklı yönetmelik değişiklikleri yapılıyor. Karantina yönetmeliği kaç kez değiştirildi.

KG: Siz, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın bahçesi için ithal edilen bitkilerin hem fahiş fiyattan getirilmesi hem de taşıdığı zararlı böcekler nedeniyle yarattığı sakıncalar konusunda daha önce açıklamalar yapmıştınız. Acaba Sayın Bakan'ın bu açıklamasını samimi buluyor musunuz?

"YAKINDA ARKASINDAN BİRŞEYLER ÇIKAR..."

Tezcan Karakuş Candan: Bu işleri yapmakla sorumlu olan kişinin açıklamalarını samimi bulmak mümkün değil, icra makamı şikayet makamı değildir, 13 yıldır iktidardasınız yapsaydınız, sanki şimdi keşfetmiş gibi açıklamalar inandırıcı değil. Yakında bir şeyler çıkar arkasından. Ne oldu da bugün derdine düşüldü? Yoksa birileri yerli fidan ve bitki  işine mi girdi, diye düşünmeden edemiyoruz...

GÖKÇEK'İ İHBAR EDİYORUZ O ZAMAN: HADİ İŞLEM YAPIN!

Yürütmenin başında olan kişilerin samimiyetleri ile işler yapılmaz, denetim olmazsa kişilerin samimiyetine bırakılamaz hiçbir şey. Bugün karşı karşıya kaldığımız şey de budur. Kaçak Saray'a gelen ithal ağaçların, Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından yıllardır sorumsuzca getirilip park- yol-bulvarlara dikilen bitkilerin çoğunda hastalık ve zararlı bulunduğunu ihbar ediyoruz. Hadi işlem yapın, ceza kesin, soruşturma başlatın o zaman.

"ORMAN BAKANI, İTHAL EDİLEN BİTKİ VE AĞAÇ SAYISI AÇIKLASIN"

Topraklarımıza nematod bulaştı diyoruz. Ülke genelinde bir harekat başlatsın ve tüm ithal bitkiler mercek altına alınsın diyoruz  yöneticiler kapı duvar. Orman Bakanı son 20 yıldır gümrükten giren ithal bitki ve ağaçların miktarını açıklasın . Tespitler yapılsın ve mücadele –iyileştirme eylem planı yapsın..O zaman samimi olup olmadığına bakalım.Söze değil icraata bakarız biz. Nerede ise yılda 2 kez ithal bitki ve karantina yönetmeliği değiştiren ve karantina koşullarını bile süzgece çeviren   bir Bakandan söz ediyoruz. Samimiyetten öte bir durumla karşı karşıyayız.

"KAÇAK SARAY'A GELEN İTHAL BİTKİLERİN SAYISI VE MALİYETİ AÇIKLANSIN"

KG:Saray'a bitki ithal eden firma ya da yetkililer hakkında cezai işlem yapılabilir mi?

Tezcan Karakuş Candan: Bu siyasi bir karardır. Bugünden bakıldığında yapılamaz gibi görünüyor. Normal demokratik bir ülkede olsak hemen yapılabilirdi. Kaçak Saray sakinleri buna izin vermez. Zaten araştırmanın yapılmasını  Mimarlar Odası Ankara Şubesi olarak biz istemiştik. Nerde... Cevap bile veremiyorlar. Bugün yeniden çağrı yapıyoruz. Kaçak Saray'a gelen ithal bitkilerin sayıları, maliyetleri ve  sağlık durumları hakkında  kamuoyuna bir açıklama yapacak mısınız? Yoksa 'ekonomi zarar görür' deyip topu tekrar taca atacak mısınız?

Karantina Yönetmeliği'ndeki değişiklikle serbest bölgeler ilan ederek “ bazı imtiyazlı “ alanlara gelen bitkilerin serbest bölgeler üzerinden ülke girişine izin veren bu hükümet değil mi? Bugün ne oldu da ağaçları yiyen böcekler gelmiş diyebiliyorsunuz... Biz 'hem ağaçlarımızı hem de topraklarımızı hastalığa bulaştırdınız' derken nerede idiniz!

KG: Siz bu konuyu 'kara delik' benzetmesi ile gündeme getirdiğiniz dönemde ithal bitkilerden de söz etmiştiniz. Bakanlık açıklasın diye çağrı yaptınız gerçi ama Saray için ne kadar ithalat yapıldığına dair sizde bilgi var mı?

"KURUTTULAR, ALDILAR... KURUTTULAR ALDILAR...SARAY'A 3 KEZ İTHALAT YAPILDI"

Tezcan Karakuş Candan: Yurtdışından getirdiğiniz bitkiler bebek gibidir, bakım ister toprakla yeninde buluşmak ve  uyum sağlaması için gerçekten çok masraf ister. Binlerce bitki getireceksiniz, sonra bunlar 3 kez kuruyacak ve değişecek, hepsi masraf.

"FİDAN YETİŞTİRMEK İÇİN KURULAN AOÇ'YE İTHAL BİTKİ GETİRMEK AKILLARA ZARAR..."

 Bu bitkilerin yıllık bakımları, dudak uçuklatıyor. Atatürk Orman Çiftliği, fidan ve bitki yetiştirmek içinde kurulmuş bir alanken buraya ithal bitki getirmenin  nasıl akıllara zarar bir fikir olduğunu gösteriyor.

Kaçak Saray ve  maliyetleri daha çok gündemimizde olacak. Karşımızdaki   yapı gerçekten kocaman bir karadelik, her şeyi yutuyor. Aylık elektrik faturası 1 milyon yüz bin lira  olan bir yapı. 11 bin ailenin evinin aylık elektrik faturasına bedel. Ağacı çiçeği, bakımı, temizliği, suyu falan derken telafuz edemeyeceğimiz rakamlarla karşılaşıyoruz.  Atatürk'ün vasiyetinin ve hukukun ihlal edildiği , kamusal alanın gasp edildiği  vergilerimizin israf edildiği  demokrasinin ve özgürlüklerin yutulduğu bir yönetim sisteminin mekansal karşılığı  olan bu yapı çocuklarımızın geleceğini inşa edecek bütçeyi halkın vergileri ile halka rağmen öğütüyor.

KG:Saray bahçesindeki bitkilerin kuruması üzerine birkaç kez ithalat yapılması ile oluşan zararı maddi olarak tahmin edebiliyor musunuz?

"SADECE ANA BİNANIN AĞAÇLARI 5.5 MİLYON"

Tezcan Karakuş Candan : Yurtdışından gelen ithal ağaçların tanesi 3 bin ila 5 bin euro civarında. Bu asgari ücretle geçinen bir insan için inanılmaz bir rakam. Başbakanlığın vermiş olduğu bilgi üzerinden sadece Ana Bina zemin ve teraslarında bildiğimiz kadarı ile 160 ithal ağaç var idi. Bu bitkilerin kuruduğu ve 3 kez değiştirildiği konusunda  aldığımız duyum üzerinden baktığımızda sadece ana binanın içindeki ve teraslarındaki ağaçlar için   yaklaşık 5,5 milyonluk bir maliyetle karşılaşıyoruz. Çok büyük bir rakam. Bu miktarın hepsi zarar. Çünkü o bina hukuksuz, orada olmaması gerek. Orada harcanan her bir kuruş bu ülke için zarardır israftır.

"BİLDİĞİMİZ KADARIYLA İTHALATI ANKARA BÜYÜKŞEHİR YAPTI..."

KG:Bu ithalatı yapan firmalara ne kadar kaynak aktarılmış oldu?


Tezcan Karakuş Candan : Valla ne kadar kaynak vermek istiyorlarsa o kadar aktarmışlardır. Ortada bütün bu alımların kontrol edildiği denetlendiği şeffaf bir kamu bütçesi yok. Maliye Bakanı bile Kaçak Saray'ın kaç liraya mal olduğunu bilmiyor. Halka, kurumlara belgeli bilgi bile verilmiyor, bize de ancak tahmin etmek kalıyor. Ancak duyumlarımız çok yüksek olduğunu gösteriyor. Ayrıca, bitki alımları bildiğimiz kadarıyla Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından ANFA üzerinden yapıldı. Buraların araştırılması gerekir. Belki de  Büyükşehirin bütçesi bu nedenle borçludur. Açıklarlarsa biz de ona göre gerçek maliyetlerle karşılaştırırız. Kaçak saraydaki  peyzaj bitkilerinin  %80'nin yurtdışından geldiğini  biliyoruz, ilgili firmaya yazı yazdığımızda bunu bize iletti. Ancak maliyetleri konusunda bilgi vermedi.

KG:Bakan'ın bu açıklamasından acaba Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın haberi olmayabilir mi?

TKC: Her şey olabilir.

Burcu Oral Evren | karsigazete.com.tr

    :

    :

    :

    :

    "​Erdoğan buna çok kızacak!" hakkında Tweetler

    DİĞER RÖPORTAJ HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete