AKP'li belediyeden 23 Nisan piyesine yasak!

İzmir'de Torbalı Belediyesi ve ilçe milli eğitim müdürlüğü, öğretmenlerin 23 Nisan'da sahnelemeye hazırlandığı tiyatro oyununu yasakladı.
İzmir’de Torbalı Belediyesi ve ilçe milli eğitim müdürlüğü, öğretmenlerin 23 Nisan’da sahnelemeye hazırlandığı tiyatro oyununu yasakladı. Belediye kültür merkezinde “Ali Baba ve Kırk Haramiler” adlı oyun sahnelenecekti. Torbalı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, oyunda geçen “Hırsız, çalmak, vurmak, kırmak, parçalamak, acımasız, arsız” gibi kelimeleri sakıncalı bularak yasak getirdi. AKP’li Belediye de salon iznini iptal etti. Öğretmenler tiyatro oyununu sokakta oynadı.

HARAMİLER OYUNUNA AKP YASAĞI

Eğitim-Sen Torbalı Şubesi, ilkokul öğrencileri ve bütün çocuklar için, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda sahnelenmek üzere tiyatro oyunu hazırladı. Oyunun kültür merkezinde sahnelenmesi için yaklaşık iki ay önce Torbalı Belediyesi’nden izni alındı. Öğretmenler haftalarca prova yaparak oyuna hazırlandı. Oyunun adının “Ali Baba ve Kırk Haramiler” olduğu öğrenildi. AKP’li Belediye ve Torbalı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü iki gün kala etkinliği yasakladı. Belediye, kültür merkezinin kullanım iznini iptal etti.

SAKINCALI KELİMELER : ÇALMAK, HIRSIZ, ACIMASIZ, ARSIZ

Bunun üzerine gösteri günü öğretmenler kostümleri ile oyunu kültür merkezinin  önünde, sokakta oynadı. Oyunun ardından yapılan basın açıklamasında “Şaşkınız, bir çocuk oyununun bu kadar korku yaratmasından” denildi. Öğretmenler adına basın açıklamasını seslendiren oyunun yönetmeni Derya Yıldız, “Kültür merkezinde çocuklarımıza Perşembe günü 23 Nisan hediyesi olarak bir tiyatro oyunu sergileyecektik.Kuşaktan kuşağa anlatıla gelen, devlet ve şehir tiyatrolarında uzun yılar sahnelenen, Milli Eğitim Bakanlığı onayı ile çocuk kitapları ve 100 Temel Eser listelerinde yer alan, Can Doğan tarafından sahneye uyarlanan müzikli Ali Baba ve Kırk Haramiler adlı oyunumuz, akıl almaz gerekçelerle yasaklandı. Torbalı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, oyunun içinde geçen ‘Çalmak, vurmak, kırmak, parçalamak, hırsız, acımasız arsız, kazanmaz çalar’ gibi kelimeler gerekçesi ile belirtilen yaş grubuna uygun değil diyerek yasaklamıştır” diye konuştu.

AKP’Lİ BELEDİYE SALON VERMEDİ

Torbalı Belediyesi’nin önceden tahsis ettiği salon iznini oyuna iki gün kala iptal ettiğini belirten Yıldız, “Milli Eğitim Müdürlüğü ve Torbalı Belediyesi’nin bu tutumundan dolayı, yaklaşık 15 kişinin 6 aylık emeği, basılan afişler, davetiyeler, kostümler ve sahne dekoru için harcanan onca para boşa gitmiştir” dedi.

SİHİRLİ LAMBA OYUNU OLSAYDI AKLA DENİZ FENERİ Mİ GELECEKTİ

Açıklamanın devamında, “Sormak istiyoruz; Ali Baba ve Kırk Haramiler adlı çocuk masalından siz siyaset çıkaranlar, Alâeddin ve Sihirli Lambası oyununu oynasaydık ‘Deniz Feneri’ sonucunu mu çıkaracaktınız? Efendiler; çocuklara kıymayın, hikâyelerini, şarkılarını, oyunlarını kirli siyasetinize alet edip kirletmeyin. Onları masallarından koparıp çocukluklarını çalmayın. Siyasetinizi kendi dünyanızda yapın, çocukların dünyasını, hayallerini kirletmeyin” denildi.

BUNUN ADI SİYASİ PARANOYADIR

Yasağa tepkiyi dile getiren Yıldız, “Kelimeleri uygun bulmayarak oyunu yasaklayanların ve çocukları düşündüğünü iddia edenlerin, çocuk istismarı konusunda derin bir sessizlik içinde olmaları hayli düşündürücüdür. Bu gerekçe kendi yasakçı zihniyetine pedagojik kılıf bulmaktan başka bir şey değildir. Yaşadığımız süreçte bu yasakçı tutumu ülke gündeminden bağımsız düşünemeyiz. Egemen zihniyetin hoşgörüsüzlüğü çocuk oyununa dahi tahammül edemeyecek boyutlara ulaşmıştır. Bunun adı siyasi paranoya ile sadece fikir özgürlüğünü kısıtlamak değil, aynı zamanda sanatsal faaliyetleri de keyfi ve dayanaksız bir şekilde baskı altına almaktadır” ifadelerini dile getirdi.

Kaynak: Gökmen Ulu - sozcu.com.tr

    :

    :

    :

    :

    "AKP'li belediyeden 23 Nisan piyesine yasak!" hakkında Tweetler

    DİĞER GÜNDEM HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete