Günün Videosu

Doğa katliamı var: Çanakkale'ye 19 termik santral!

"Havuzcu iş adamı, şimdi de tarım arazisine termik santral yapacak... Önceki Tarım Bakanı Mehdi Eker'in 'kurulamaz' dediği termik santrale, yeni bakan Faruk Çelik göz mü yumacak?"
KARŞI GAZETE | RÖPORTAJ  

ÇANAKKALE, TERMİK SANTRAL CEHENNEMİ OLACAK...


Çanakkale'de 4 olan termik santral sayısı yakında 19’a çıkacak... Halkın  geçim kaynakları  tarım ve hayvancılık ile birlikte Çanakkale ve civarında yaşayanların  sağlığı da tehdit altında...

Bölgeyi  bekleyen tehlikeyi, CHP Çanakkale Milletvekili Bülent Öz ile konuştuk... Ortaya dikkat çeken bilgiler çıktı...

-Çok uyardınız ama dikkat çekmedi... Kamuoyu tepki vermedi... Çanakkale'ye yapılması planlanan termik santrallerle ilgili son durum nedir? 

"ÇANAKKALE'YE 15 TERMİK SANTRAL DAHA YAPMAK CİNAYETTİR!"

"Şu anda Çanakkale'de   4 adet termik santral çalışır durumda. Bunlardan biri yerli kömür kullanırken, diğer üçü ithal kömürden elektrik üretiyor. Bu 4 santrale yakın zamanda 15 termik santralin daha eklenmesi planlanıyor.  Oysa dünya bu teknolojiden vazgeçiyor. Örneğin İngiltere bugün 13 termik santrali kapatma kararı aldı, alternatif kaynaklara yöneldi. 

MEHDİ EKER 'OLMAZ' DEDİ, FARUK ÇELİK GÖZ MÜ YUMACAK? 

-Biga'ya yapılacak santralleri sıkça gündeme getiriyorsunuz? Özel bir nedeni var galiba...

Biga aslında tarım arazisi... Ancak deniz kenarı da olduğu için, termik santrallerin çoğu da ithal kömürle çalışacağından ulaşımın kolay olması için ve soğutma amacıyla buraya kurmak istiyorlar.  

Oysa oralar tarım arazisi... 24. Dönem Çanakkale Milletvekilimiz Mustafa Serdar Soydan’ın verdiği bir soru önergesine dönemin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker,  09.01.2015 tarihinde bir yanıt veriyor ve o yanıtta deniliyor ki “Sulu Mutlak Tarım Arazisi özelliği gösteren söz konusu bölgede yani (Biga Ovası’nda) Termik Santral ve Sanayi Tesisi yapılma imkânı bulunmamaktadır.” Altına imza atabilmiş ve ahlaklı bir tavır ortaya koymuş... Ancak şu anda Biga'da üçüncü termik santralin inşaatı başladı... Peki nasıl olmuş  da aynı hükümetin bir bakanının 'mümkün değil' dediği santral, göreve yeni gelen bakan Faruk Çelik tarafından kabul görmüştür?

Biga Ovası’nda Sayın Tarım Bakanının ifade etmekte sakınca görmediği arazi özellikleri son bir yıl içinde değişmemiştir. Biga Ovası hala verimli ve birinci sınıf tarım arazisidir. AKP'nin bu politikalarına anlam vermek imkansız...  Kapalı kapılar ardında neler konuşuluyor da bir yıl önce söylediklerinin aksini yapıyorlar? 


CHP Çanakkale Milletvekili Bülent Öz, Çanakkale'ye yapılması planlanan 15 yeni  termik santrale tepkisini, Meclis kürsünde maske takarak gösterdi.

"HAVUZCU İŞ ADAMI, BİGA'DA TARIM ARAZİSİNE TERMİK SANTRAL YAPIYOR"

-Acaba o santral özel bir amaca mı hizmet edecek? Kimin olduğuna dair bilgiliniz var mı?

Herkesin yolsuzluk tepelerinden adını hatırlayacağı havuzcu iş adamı Mehmet Cengiz'in... ÇED ( Çevresel Etki Değerlendirme) raporu onaylanmış, inşaat devam ediyor... O tek de olmayacak... 
Biga için yapılan tüm başvuruların onaylanması halinde bir kaç yıl içinde sadece Biga'da dokuz adet termik santral olacak. Üçü ön lisansını aldı bile...

"ÇED RAPORLARINI ARTIK KOPYALA- YAPIŞTIR YÖNTEMİ İLE HAZIRLIYORLAR"

--Eski Bakan Mehdi Eker'in soru önergesine verdiği yanıt ortadayken, olumlu ÇED raporları nasıl veriliyor?

Sistemin çivisi çıkmış! ÇED raporlarını da artık  kopyala - yapıştır sistemi ile veriyorlar... Öyle ki bazen kopyaladıkları rapordaki santralin adını değiştirmeyi unutup, onaya gönderdikleri durumlar var.  

"BİLİRKİŞİ, BİGA'DAKİ FOKLARI BULAMADI!"

Biga’da bulunan Akdeniz Foklarının yaşam alanlarına, onlarca santralin soğutma suları deşarj edilerek deniz canlılarının yaşam alanları yok edilecek. Ama ilginçtir, hazırlanan bilirkişi raporlarında literatürde Akdeniz foklarının yaşam alanı olmasına rağmen 'keşif gezimizde foklara rastlanmamıştır.' diyebilen insanlar bu ülkede yaşamaktadır.

"SANTRALLERİ, HAZİNE ARAZİSİNE YAPIYORLAR"

-- Türkiye'deki 19 termik santralin, tek bir ilin sınırları içinde bulunmasının, hem çevreye hem de insan sağlığına vereceği zararın çok büyük olacağı ortada... Peki bu kadar araziyi nereden buluyor yatırımcılar?

Çanakkale için öngörülen tüm projeler hayata geçerse toplam dört yeni nükleer santral gücüne erişmiş olacağız. Faaliyete geçmeleri durumunda yarattıkları kirlilikle ormanları ve tarım arazilerini katledecek bu santraller, kurulma aşamasında da ormanlar yok edilerek inşa ediliyor... Hatta hazine arazileri birilerine tahsis edilerek yapılıyor. 

6 SULAMA GÖLETİ YAPILAN KÖYE "TARIMA UYGUN DEĞİL" RAPORU VERİLMİŞ

Örneğin Yenice Çırpılar köyünde yapılması  planlanan ve  ÇED süreci devam eden bir santral var. ÇED Raporu'nda orası için 'yedinci sınıf taban arazisi' ( tarıma uygun değil) denilmiş ancak burada altı tane sulama göleti var. Bunları devlet yapmış... 6 gölet ile 60 bin dekar arazi sulanıyor. Ünlü kırmızı Kapya biberleri burada yetişiyor...  Bu yörenin markalaşmış biri ürünü olan bu biberi  yok edecekler. Tarım olmayacak, üretim olmayaca. Pirinç, domates, Yenice’nin ve Biga’nın biberi, Bayramiç’in elması, Lapseki’nin kirazı, şeftalisi, Kepez’in kayısısı olmayacak. Peyniri ile nam salan Çanakkale’nin hayvanları eskisi gibi süt vermeyecek.

AKP'Lİ İKİ TARIM BAKANI NEDEN TERS DÜŞTÜ?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığını,  ÇED Genel Müdürlüğünü ve Çanakkale'deki tüm sivil toplum kuruluşları başta olmak üzere tüm kamuoyunu  bu projelere 'dur demeye' ve duyarlı olmaya davet ediyorum. Ben de takipçisi olacağım.  İlk iş olarak da aynı AKP Hükümeti'nin halef/ selef tarım bakanlarının Biga'yla  ilgili uygulamaları arasındaki farkı sorgulayacağım! Bakalım, önceki Tarım Bakanı Mehdi Eker'in  'kurulamaz' dediği termik santrale, yeni bakan Faruk Çelik göz mü yumacak!

Burcu Oral Evren | karsigazete.com.tr

    :

    :

    :

    :

    "Doğa katliamı var: Çanakkale'ye 19 termik santral!" hakkında Tweetler

    DİĞER RÖPORTAJ HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete