​Büyükanıt, e-muhtıra için ne dedi?

Eski Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt`ın 27 Nisan e-muhtırası için 8 yıl sonra ifadeye çağrılması, eski defterlerin de açılmasına neden oldu.
KARŞI GAZETE | ÖZEL

TBMM'de kurulan Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu'nun 3 yıl önce dinlediği Büyükanıt, bakın muhtıra için o zaman  ne demişti? Karşı Gazete'ye konuşan ve o komisyonda görev alan isimler, Büyükanıt'ın ifadelerine ilişkin notlarından şu cümleleri aktardı:

BÜYÜKANIT: ”27 NİSAN MUHTIRA DEĞİLDİ... BEN KALEME ALDIM"

Yaşar Büyükanıt:

"27 Nisan bildirisi asla ve kata bir muhtıra değildir. Bir kere bunu çok açık olarak ifade ediyorum. Bunun çok detaylarına girmek istemiyorum. 27 Nisan bildirisi, benim tarafımdan kaleme alınıp kamuoyuna duyurulan bir bildiridir. Bunun ötesinde bir muhtıra değildi. Zaten bu konuda devletin yetkilileri de gerekli açıklamaları yapmıştır. Bunun muhtıra olmadığını, silahlı kuvvetlerin bazı konulardaki düşüncelerini dile getiren bir bildiri olduğunu teyit etmişlerdir.

"KİMSE HAZIRLAYIP, BANA DİKTE ETTİRMEDİ"

Önemli olan şu: Çeşitli yayın organlarında, açık oturumlarda, bir sürü yerde bunun  başkaları tarafından hazırlanıp bana dikte ettirildiğine dair iddialar yer almıştır. Bu külliyen gerçek dışı beyanlardır.

"YETKİMİ KULLANDIM, YAZDIM"

İkinci husus, bu gerçekten benim kendi kalemimden çıkmış bir bildiridir. Ben yazdım. Burada açıklamak istediğim diğer bir husus, bu bildirinin hazırlanmasında Genelkurmay Başkanı olarak kendi yetkimi kullandım. Bu bildirinin yayınlanacağından o zamanki kuvvet komutanlarına ve Jandarma Genel Komutanına - bugün hâlâ hayattadırlar- bilgi vermedim. Şunun için vermedim: Onları bu işin içine katmak istemedim. O zaman işin şekli, mahiyeti değişebilirdi. Onlar da sizler gibi Türk kamuoyu gibi bildiri yayınlandıktan sonra haberleri olmuştur. Bunu şunun için vurguluyorum. Kimseyi katmak istemedim. Sorumluluğu ben üstlendim. Kendim üstlendim.

"SİLAHLI KUVVETLERİN LAİKLİK HASSASİYETİNİ PAYLAŞMA İHTİYACI DUYDUM"

Peki, neden böyle bir bildiri yayınlamaya ihtiyaç duydum. Tabii ki Silahlı Kuvvetlerin de yasalarla verilmiş bazı sorumlulukları var, yetkileri de var, sorumlulukları da var. Bunlar yasalarla, kurallarla yazıldı. Silahlı Kuvvetlerin, özellikle laiklik konusundaki hassasiyetini toplumla paylaşma ihtiyacını duydum çünkü bazı konular bizi rahatsız etti. Bunları duyurmak istedik. 27 Nisan bildirisinin temeli budur, başka bir şey değildir.

"MUHTIRA FİLAN KESİNLİKLE DEĞİL!"

Muhtıra filan kesinlikle değildir. ... Bu bildiri sanki Cumhurbaşkanlığı seçimine mani olmak için yapılmış bir bildiri olarak algılandı. Bu kesinlikle doğru değildir Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili küçük bir cümle vardır. O da şudur: “Cumhurbaşkanlığı seçim süreci Türkiye’de laik-antilaik tartışmasını alevlendirmiştir.” Bu, bildiride aynen var. Cumhurbaşkanı şu olsun, bu olsun, bu olmasın gibi bir düşünceye sahip olmam mümkün değildir.

 27 Nisan bildirisini Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilişkilendirmek bana göre çok aşırı bir gayrettir. Kesinlikle böyle bir niyet yoktur, böyle bir söz de yoktur. Cumhurbaşkanı şu olsun, bu olsun, bunu asker karar verecek hâli yok."

Burcu Oral Evren | karsigazete.com.tr

    :

    :

    :

    :

    "​Büyükanıt, e-muhtıra için ne dedi?" hakkında Tweetler

    DİĞER ÖZEL HABER HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete