Meclis Başkanı seçilen İsmail Kahraman meğer doğru söylememiş!

Hani 'Ak Parti' adını, Meclis Başkanı İsmail Kahraman koymuştu!
KARŞI GAZETE | ÖZEL

AK PARTİ'NİN İSİM BABASI MEĞER O DEĞİLMİŞ!

İktidaragidenyol.com adlı internet sitesinde Adalet ve Kalkınma Partisi'nin nasıl kurulduğu ve nasıl iktidara geldiğini anlatan  'kreatif direktör' Osman Tüfekçi'nin, partinin kuruluş aşamasına ilişkin anıları yeni Meclis Başkanı İsmail Kahraman hakkında soru işaretlerine neden oldu...

Araştırmacı Yazar Fatih Sultan Kar’ın önceki yıl kaleme aldığı ‘Rize’nin Yüzü’ adlı kitapta  "AK Parti ismi bana aittir" ifadesini kullanan Meclis Başkanı İsmail Kahraman, birkaç gün  önce de bu ifade ile yeniden  gündeme gelmişti...

Ancak, Kahraman'ın sözlerinin aksine;  partinin ismini Doğru Yol Seçim Kampanyasında, Arter Reklam Ajansı sahibi Erol Olçak’un birlikte çalıştığı reklam yazarı olan Yusuf Özarslan'ın koyduğu  iddia ediliyor...

"AK PARTİNİN İSMİNİ BULDUĞUNU SÖYLEYENLER SAYESİNDE BAYAĞI EĞLENDİM"

İktidaragidenyol.com adlı internet sitesinin  ön sözünde Tüfekçi, şimdiye kadar partinin kuruluşuyla ilgili  pek çok 'yalana' tanık olduğunu hatta bunları -doğru olmadığını bile bile- dinlerken de anlatanlarla eğlendiğini şöyle anlatıyor:

"Geçen yıllarda, içinde bulunduğum meclislerde AK Parti’nin ismini bulduğunu, amblemini yaptığını, stratejilerini ortaya koyduğunu söyleyen insanlarla tanıştım. Onlar sayesinde zaman zaman bayağı eğlendim. Zekalarını övdüm ve nasıl başardıklarını merak ettiğimi söyledim. Yaptıkları gerçekten büyük bir işti. Adı bile belli olmayan bir partiyi büyütmüş ve daha ilk seçimde iktidara getirmeyi başarmışlardı.

"BAZILARI KIVIRDI, BAZILARI BANA SAATLERCE YALANLAR ANLATTI"

 Siyasi işlerle ilgilendiğimi, yerel yönetimler çapında bir iletişimci olduğumu, mümkünse biraz ayrıntılara girmelerini istedim. Onların bu muhteşem tecrübeleri, benim ilerde karşılaşacağım zorlukları aşmamda yardımcı olabilirdi. Bazıları uyanıklığa yatıp, bunların mahrem şeyler olduğunu söyleyerek kıvırdılar. Bazıları ise bana saatlerce yalanlar anlattılar. Aralarından birkaç tanesi anlattıklarına o kadar inanmıştı ki, o süreçleri yaşamasam, kesinlikle bu işi onların yaptıklarına inanabilirdim. Elimde böyle onlarca hikaye mevcut."


Tüfekçi, sitede Adalet ve Kalkınma Partisi  isminin bulunma sürecini 7 Mayıs 2011 tarihli "Ak Parti’nin adı konuyor…(2)" adlı yazıyla  bakın nasıl anlatıyor:


..............

"Önce isim üzerinde çalışmaya başladık. Ben, Erol Olçak, Cevat Olçak, Erdoğan Olçak ve Yusuf Özarslan. Yusuf Özarslan Doğru Yol Seçim Kampanyasında, Erol Olçak’un birlikte çalıştığı reklam yazarı idi.

Tekrar tekrar toplanıldı ve bir çok isim konuşulup ortaya atıldı. İsimleri kendi aralarında grupladık. Neye göre grupladığımızı şu an net hatırlayamıyorum.

1. Grup İsimler

MUHAFAZAKAR DEMOKRAT PARTİ, MUHAFAZAKAR DEĞİŞİM PARTİSİ, DEMOKRATİK GÜVEN PARTİSİ, DEMOKRATİK ÇÖZÜM PARTİSİ, GENÇ TÜRKİYE PARTİSİ, GENÇ PARTİ, YENİ TÜRKİYE PARTİSİ, DEMOKRATİK UZLAŞMA PARTİSİ, DEMOKRATİK İTTİFAK PARTİSİ, YENİLİKÇİ İTTİFAK PARTİSİ, YENİ İKTİDAR PARTİSİ, ÇALIŞAN DEMOKRATLAR PARTİSİ, MİLLİ KALKINMA PARTİSİ, YENİ YOL PARTİSİ,  MİLLİ MUHAFAZAKAR PARTİ,MİLLİ GELİŞİM PARTİSİ, GELECEK TÜRKİYE PARTİSİ, YENİ İKTİDAR PARTİSİ, YENİ KALKINMA PARTİSİ, CUMHURİYETÇİ MERKEZ PARTİ,YENİ ANADOLU PARTİSİ

2. Grup İsimler

MİLLİ KALKINMA PARTİSİ, YENİ ATILIM PARTİSİ, YENİ DEĞİŞİM PARTİSİ, MİLLİ GELİŞİM PARTİSİ, GELECEK TÜRKİYE PARTİSİ, YENİ İKTİDAR PARTİSİ, YENİ KALKINMA PARTİSİ


3. Grup İsimler

YENİLİKÇİ DEMOKRATLAR PARTİSİ, YENİLİKÇİ DEMOKRASİ PARTİSİ, YENİLİKÇİ DEMOKRATLAR, YENİLİKÇİLER, YENİLİKÇİLER PARTİSİ, MERKEZ PARTİSİ, MERKEZ DEMOKRATLAR PARTİSİ, MERKEZ DEMOKRATLAR, MERKEZ DEMOKRASİ PARTİSİ, ERDEMLİ DEMOKRASİ PARTİSİ, ERDEMLİ DEMOKRATLAR, YENİ DEMOKRATLAR, YENİ PARTİ,YENİ MERKEZ PARTİSİ, YENİ DEMOKRAT PARTİSİ, YENİ MERKEZ YARTİSİ, YENİ DEMOKRAT PARTİSİ, DEMOKRAT MİLLET PARTİSİ, DEMOKRASİ BİRLİĞİ, BİRLEŞMİŞ DEMOKRATLAR, DEMOKRAT TOPLUM PARTİSİ, DEMOKRASİ HAREKETİ, HALK PARTİSİ, DEMOKRAT HALK PARTİSİ,DEMOKRASİ PARTİSİ, TÜM DEMOKRASİ PARTİSİ, DEMOKRASİ DEVRİMİ PARTİSİ, DEMOKRAT DEVRİM PARTİSİ, DEMOKRAT DEVRİMCİLER, DEMOKRASİ DEVRİMCİLERİ, DEĞİŞİMCİLER, DEĞİŞİM PARTİSİ, DEĞİŞİMCİ DEMOKRAT PARTİ, GELİŞİMCİ DEMOKRASİ PARTİSİ, GELİŞİMCİ DEMOKRAT PARTİ, EVRİM PARTİSİ, HALK PARTİSİ, DEMOKRATİK İKTİDAR PARTİSİ,  İKTİDAR PARTİSİ,  MERKEZ DEMOKRATLAR PARTİSİ, DEMOKRAT MERKEZCİLER PARTİSİ, BEYAZ PARTİ

gibi isimlerdi. Bunlar aklımda kalanlar ve notlarımdakiler. O kadar çok isim bulmuştuk ki, şimdi hepsini saymama imkan yok.

Geçmişe bakıyorum da, gönderilen isim listesine Evrim Partisini yazmış olmamız bana çok komik geliyor. Fakat o günkü konjüktürde yeni kurulacak partiyi Fazilet Partisi’nden ayrıştıracak bir şeylerin çok önemi vardı. Zaten Evrim Partisi adı çok da anılmadı. İlk elemede saf dışı oldu. Ancak bulduğumuz isimler arasından 3 tanesi,  daha sonra kurulacak partilere isim oldu.

Bunlar arasında Ak Parti isimi yoktu. En popüler olanlar Aydınlık Yarınlar Partisi, Milli Atılım Partisi gibi isimlerdi.

AK PARTİ İSMİ DOĞUYOR

22 Haziran 2001 Fazilet Partisi’nin kapatılma kararı açıklandı ve bu partinin devamı niteliğinde Recai Kutan önderliğinde Saadet Partisi kuruldu.

Parti Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne yaptığı başvurusunu ise Mahkeme’nin Müslümanlara çifte standart uyguladığı gerekçesi ile sonraki bir aşamada geri çekti. Partinin kapatılması ile milletvekilleri yerine kurulan Recai Kutan başkanlığındaki Saadet Partisi’nde birleştiler. Fazilet Partisi Kongresinde Abdullah Gül’ü destekleyen ve kendilerine yenilikçiler diyen ve artık Milli Görüşçü olmadıklarını ifade eden bir grup ise ayrılarak Abdullah Gül liderliği de daha sonra Recep Tayyip Erdoğan’ın başına geçeceği Adalet ve Kalkınma Partisi altında toplandılar. (wikipedia)

Yeni partinin, daha doğrusu yeni oluşumcuların partisinin kodları basında çıkmaya başladı. Nasıl sızdırıldı bilmiyorum ama bizim bulduğumuz isimlerin bir kısmı da medyada yer aldı Hatta biz “yenilikçi, yeni” diye konuşurken bazı internet uyanıkları yenilikçi hareketin kuracağı partinin isminde ‘yeni’ kelimesinin geçmesine kesin gözüyle baktıklarından içinde “yeni” kelimesi geçen ve akıllarının erdiği bütün parti isimlerini satın almışlardı. Biz de yeni ile ilgili isimleri eledik, ikinci bir liste hazırlamaya başladık.

Yenilikçiler Ağustos’un başında Afyon’da kampa girecekti. Partinin tüzük ve program çalışmaları Murat Mercan ve Ömer Çelik başkanlığında Arter Ajans’ta yürütülüyordu. O konuyu çalışan ekipte ise bize Tayyip Erdoğan’ın teyze oğlu olarak tanıştırılan Denge Araştırma Şirketi’nin sahibi Hasan Basri Yıldız ve arkadaşları vardı. O an için tüzük ve program çalışmalarıyla hiç ilgimiz yoktu.

Sultanahmet’teki Türk Yazarlar Birliği’nin Kızlar Ağası Medresesi’ndeki lokalinde Yusuf Özarslan, ben ve Erol Olçak buluştuk.  Orada partinin nasıl bir ismi olması gerektiği konusunda fikrimi açıkladım. “Bu parti, yeni ve bembeyaz bir sayfa gibi olmalı” dedim. “Beyaz olmalı. BEYAZ PARTİ. Bence en uygun isim bu. Beyaz ama kişilikli. Beyaz renksizlik anlamına gelmemeli”. Yusuf Özarslan “Ben buldum, bunu daha sonra size bildireceğim” dedi ve kalktı.

Ya ertesi gün ya da 2 gün sonra buluştuk ve Yusuf Özarslan peçeteye aldığı notu da getirerek “Ak Parti” dedi. İşin tuhafı, bu peçeteler hayatın ne çok yerinde, ne kadar acaip yükleri taşıyorlar. “Salt 2” de bir peçeteye yazılmıştı. Yusuf Özarslan’ın peçetesini gördüğümde aklıma gelen şey buydu.

Beyaz Ak oldu, Ak Parti ismi böyle doğdu."

Burcu Oral Evren | karsigazete.com.tr
 

    :

    :

    :

    :

    "Meclis Başkanı seçilen İsmail Kahraman meğer doğru söylememiş!" hakkında Tweetler

    DİĞER ÖZEL HABER HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete