​CHP Kadın Kollarından devrim talebi

CHP Kadın Kolları üyeleri, 12 Eylül darbesi ile el konulan haklarını geri istiyor... "Ya karar mekanizmalarında olacağız, ya da kapatıp gideceğiz!"
KARŞI GAZETE | ÖZEL HABER

KADINLAR, DARBE ANAYASASIYLA GASP EDİLEN HAKLARINI GERİ İSTİYOR


Seçimlerde istediği başarıyı  yakalayamayan CHP'de yeni bir üyelik modelinin yanı sıra, yeni örgüt modeli de konuşulmaya başlanmıştı... Karşı Gazete, sadece CHP'de değil tüm siyasi partiler bünyesinde görev alan kadınlar için devrim niteliğinde olan o projenin ayrıntılarına ulaştı.

Projenin mimarlarından olan CHP Kadın Kolları Başkanı Hilal Dokuzcan ile konuşan Karşı Gazete, siyasi partilerin kadın ve gençlik kollarında uygulanmak istenen yeni modeli yazıyor...

KADIN VE GENÇLİK KOLLARI BAŞKANLARI, DOĞAL DELEGE OLMALI

-Siyasi Partiler Yasası'nda değişiklik yapılacak ve partilerin Kadın Kolları Başkanları ve Gençlik Kolları Başkanları, doğal delege sayılacak. Böylece yetkileri olacak ve karar mekanizmalarında yer alacaklar. Kendi bulundukları ana kademenin yönetim kurulu üyesi olacaklar. Örneğin bir ilçenin kadın kolu başkanı, ilçe yönetim kurulu üyesi;  il kadın kolu başkanı, il yönetim kurulu üyesi; kadın kolları genel başkanı ise Parti Meclisi'nin doğal üyesi olacak.

CİNSİYET KOTASI ARTMALI VE YASAL GÜVENCEYE KAVUŞTURULMALI

 -Yine siyasi partiler yasasında yapılacak değişiklik ile cinsiyet kotaları, yasal güvenceye alınacak. Şu an CHP'de %33 olan cinsiyet kotasının, %40’a yükseltilmesi hedefleniyor.

'KOL' UYGULAMASI YERİNE 'MECLİS' YAPILANMASI...

-Kol uygulamasından, Meclis yapılanmasına geçilmesi planlanıyor... Kadınların, kol yapılanmasından ayrılıp; yerelde güçlü, yedi bölgede temsil edilen ve mahalle bazında örgütlenen kadın meclisleri modeli çatısı altında çalışması planlanıyor.

Bu proje üzerinden yaklaşık iki yıldır çalışıldığını ve son olarak da  kadın milletvekilleri ile bir araya gelinerek, fikir alışverişi yapıldığını anlatan  CHP Kadın Kolları Başkanı Hilal Dokuzcan, şöyle konuştu:

DOKUZCAN: "12 EYLÜL'DE GASP EDİLEN HAKLARIMIZI GERİ İSTİYORUZ!"

"Tüm partilerdeki kadın kolları, yan kol olarak adlandırılıyor ve yasal statüsü yok... Oysa biz CHP'li kadınlar olarak, 12 Eylül öncesine; kadın kolları açısından 1966 ve 1974 tüzüklerimizdeki haklarımıza geri dönmek istiyoruz. O zamanki dönemde kadın kolları başkanları ve gençlik kolları başkanları da doğal delege sayılıyordu ve yetkileri vardı. Karar mekanizmalarında yer alıyorlardı. Bizim öncelikli talebimiz güçlü ve yetkili bir kadın örgütlenmesi  sağlamak.

"KADIN ÖRGÜTLENMESİ, YAN KOL DEĞİLDİR!"

Kadınların enerjisinin ön plana çıkacağına inandığımız 21. yüzyılın başında kadın örgütlenmesinin de kendi partimizde 'kol, yan kol' olarak adlandırılmasını ve değerlendirilmesini  doğru bulmuyoruz. Öncelikle 2016 yılında yapılacak tüzük kurultayında bu konuyu tartışmaya açmayı hedefliyoruz.

"KADIN KOLLARINDAN AYRILMALIYIZ"

Bunun dışında partide tartışılmasını istediğimiz, kadın kolu örgütlenmesinden ayrılıp, ana kademe içinde yetki ve gücü almış, yerelde yaygın kadın meclisleri ile daha güçlü bir model üzerinde çalışıyoruz. Bu modelde sokak, sandık ve mahalle bazında yerlerdeki kadınların,  partili kadın üyelerin ve mahallerdeki kadının da katılabileceği meclisler... Yedi ayrı bölgede, yedi bölge meclisi oluşturmak ve oradan da Türkiye genelinde, yukarı doğru daralan bir yapı. Gücünü kadın üyeden alan model üzerinde çalışıyoruz.

"CHP'DE EŞ BAŞKANLIK TALEBİMİZ VAR"

Eş başkanlık da talep ettiğimiz diğer bir konudur. Parti içinde tartışılmalı ve değerlendirilmelidir... Bu üç aşamalı bir çalışma... Şu an ilk kademeden başlayarak milletvekilleri ve genel merkez yöneticileri  ile görüşerek siyasi partiler kanundaki değişiklik önerilerimizi kadın vekillere ilettik. Hak ve özgürlükler kapsamında 12 Eylül öncesine dönmek için toplum desteği de var. Bu çalışmamız, yasa teklifi olarak da Meclis'e gelecek.

"YA YETKİ VERİN YA KADIN KOLLARINI KAPATACAĞIZ!"

Bir Uzakdoğu anlatısı var bu konuda... "İnsanlık, iki kanatlı bir kuştur" derler... İnsanlık hedefine ulaşması için, bu kuşun iki kanadını da uyumlu şekilde çırpıyor olması lazım... Tek kanatla uçulmuyor!  Bu kuşun sağ kanadı erkekler, sol kanadı kadınlar... Kadınlara bu yetkiler verilmeyince, bu kol sancımaya başladı! Sol kol ağrısı, kalp krizinin belirtisidir! Kadının gücüne gerçek anlamda değer verecek bir model, sadece Türkiye için değil, içinde olduğumuz coğrafya açısından da çok önemlidir. Eksik temsil, sorun yaratır. Gerektiğinde radikal kararlar alınmalıdır. Ya bize yetkimizi verin, ya biz bu kadın kollarını kapatacağız!"

Burcu Oral Evren | karsigazete.com.tr

    :

    :

    :

    :

    "​CHP Kadın Kollarından devrim talebi" hakkında Tweetler

    DİĞER ÖZEL HABER HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete