Günün Videosu

"Erdoğan ile Sisi'yi kim barıştıracak?"

Mısır’da Müslüman Kardeşler’in önde gelenlerine yönelik idam kararlarının iptal edilmesini Erdoğan iç siyaset malzemesi mi yapacak?
KARŞI GAZETE | ÖZEL

İSRAİL, ERDOĞAN, SİSİ ÜÇGENİ...


CHP İstanbul Milletvekili Eren Erdem, Mısır'da askeri darbe ile iktidara gelen Cumhurbaşkanı Abdülfettah el Sisi ile Recep Tayyip Erdoğan'ın, İsrail'in arabuluculuğuyla barıştırılacağı iddialarının doğru olabileceğini söyledi.

AKP’nin, Mısır yönetimindeki Sisi’nin affettiği İhvan’ın önde gelenlerinin idamını kendi affettirmiş gibi iç politikada kullanmaya hazırlandığı yönünde haberler de olduğunu vurgulayan Erdem, Karşı Gazete'ye konuştu.  "Erdoğan'ın zaten dış politikadaki bir takım göstermelik yaklaşımları  iç siyaset malzemesi yapma hastalığı var..." diyen CHP İstanbul Milletvekili bölgedeki son gelişmelerin, İsrail'i böyle bir arabuluculuk yapmaya itmiş olabileceğini belirterek şöyle konuştu:



"Bu konuya iki  cepheden bakmak lazım... Birincisi Türkiye Devleti ile Mısır Devleti arasındaki bu gerimin ortadan kalkması, minimize edilmesi gerekiyor. Biz elbette ki Mısır'daki darbeyi, şeklini, ortaya çıkardığı sonuçlarını eleştirilmek ve uluslararası girişimlerde bulunmak zorundayız ama bunu yaparken aleni bir düşmanlıkla, tanımazlıktan gelerek yapmak doğru olmaz...  Bunu yaparken Sisi ile diyalog kurmak ve Sisi'nin rejimine eleştiri hakkımızı  saklı tutarak bu diyaloğu oluşturmak fevkalede yerinde olur ve  dış politikamızı sağlıklı zemine çeker...

"ERDOĞAN'IN İDAMLARIN İPTALİ  ÜZERİNDEN PRİM OPERASYONU YAPMASI MUHTEMEL"

Ama Erdoğan'ın, Sisi'nin bazı idam kararlarını iptal ettirmesini - ki bu önemli bir durumdur idam hiçbir şekilde hoşgörülemez- kendisine atfettirmesi, bunun üzerinden siyasal prim operasyonu yürütmesi muhtemel bir durumdur...  Bunu önceden one minute olayında da gördük...

ERDOĞAN İLE SİSİ'Yİ KİM BARIŞTIRACAK?

Burada esas olay şu; Erdoğan ile Sisi'yi İsrail mi barıştıracak? Bunun cevabı önemli... İsrail bölgedeki gidişata karşı alternatif bir blok oluşturmaya çalışıyor.  Biz elbette  bölge halklarına her türlü müdahaleyi  emperyalist bir girişim olarak  görünüz...  Ruslar'ın da,  ABD'nin de bölgedeki varlığını olumlu görmek mümkün değil. Ama Ruslar'ın bölgedeki  varlığı, aynı zamanda  İran etkisinin artması, bunlar İsrail'i alternatif blok oluşturmaya itiyor... Özellikle Suudi Arabistan'ın içinde olduğu İslam cephesinin ortaya çıkmasının her halükarda İsrail'in de bu bölgedeki güvenlikçi politikalarının sonucu olarak görüyorum..

İSRAİL İSTEDİĞİ İÇİN DEĞİL, TÜRKİYE İSTEDİĞİ  İÇİN DİYALOG!

İsrail de böyle bir uzlaşmadan yana tavır alacaktır ama biz şunu söylemeliyiz; bölgedeki komşularımızla İsrail'in arzu ettiği zeminde değil, barışın kurumsallaşması ve bölgede sükünetin oluşması için kendi isteğimizle diyalogları güçlendirmeliyiz. İsrail'in çıkarlarının gerçekleşmesini öngörmeksizin, kendimiz barışçıl zeminde diyaloglar kurmalıyız."

"TÜRKİYE  CENEVRE'DE MASAYA OTURMAK ZORUNDA"

Cenevre'deki Suriye zirvesine PYD'nin katılması halinde görüşmeleri Türkiye'nin boykot edeceğini açıklayan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nu da eleştiren Eren Erdem, "çekincelerimiz ve rahatsızlıklarımızla masada olmalıyız." dedi.

"ÇEKİNCELERİMİZ VE RAHATSIZLIKLARIMIZLA MASADA OLMALIYIZ"

"Yakınlaşmaları olumlu buluyorum ve çatışmalı bölgelerle ilgili olarak da  yürütülmesi gerektiğini düşünüyorum." değerlendirmesi yapan Erdem, " Cenevrede mutlaka olmalıyız,    bizim orada müdafii olduğumuz kesimler vardır.  Türkmenler, Kürtler...  Türkiye'nin misketi çalınmış çocuk misali masadan kaçma davranışı sergilemesi doğru olmaz.  Türkiye'nin bir devlet geleneği vardır. Her halükarda masada olmalı, çekincelerimizi masaya koyabilmeliyiz." diye konuştu.

"KAĞIT HELVASI DÜŞEN ÇOCUK GİBİ GÖZYAŞI AKITILARAK DIŞ POLİTİKA YÖNETİLMEZ"

Erdem, boykot açıklaması yapan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu için de "kağıt helvası düşen çocuk" benzetmesi  yaptı:
"Bakan'ın bu davranışını da olumlu bulmadığımı belirtirim...  Türkiye Cumhuriyeti, kağıt helvası düşen çocuğun gözyaşları akıtması gibi yönetilemez...  Bizim orada masada  olmamız, bölgedeki toplumsal gerçeklik açısından da  çok önemlidir, değerlidir. PYD'nin varlığı eğer rahatsızlık yaratıyorsa biz çekincelerimizle ve rahatsızlıklarımızla birlikte masada olmalı ve bu gücümüzü aktif kullanacak şekilde masada oturmalıyız...  Masadan kaçıp, çocukça bir tavırla ülke yönetilemez!"

Burcu Oral Evren | karsigazete.com.tr

    :

    :

    :

    :

    ""Erdoğan ile Sisi'yi kim barıştıracak?"" hakkında Tweetler

    DİĞER ÖZEL HABER HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete