Ankara'daki çocuklar korkuyor!

Bombalı saldırılardan etkilenen çocuklara psikolojik destek...
KARŞI GAZETE | ÖZEL

PATMALAMALARDAN ETKİLENEN ÇOCUKLARA PSİKOLOJİK DESTEK KAMPANYASI


4 ay içinde iki büyük bombalı saldırı yaşayarak travmatize olan, bugünlerde ise üst düzeye çıkarılan güvenlik önlemleri nedeniyle kaygı düzeyi artan Ankaralı çocuklara, Bahriyeliler Derneği ve Anafartalar Koleji işbirliği ile psikolojik destek verilecek.

Bu tür olayların,  doğrudan ya da dolaylı olarak tanık olan çocukları duygusal, davranışsal, zihinsel ve sosyal açıdan etkilediğini gerçeğinden yola çıkan Bahriyeliler Derneği, yaşanan son olay sonrasında birçok kişinin çeşitli şekillerle etkilendiğini gözlemleyerek, Anafartalar Koleji ile ortak proje başlattı.

PSİKOLOGLAR, PATLAMALARDAN ETKİLENEN ANKARALI ÇOCUKLARLA BİRARAYA GELECEK

Türk Psikologlar Derneği ve Türkiye Çocuk ve Genç Psikiyatrisi Derneği'nin psikologlarının katkılarıyla patlamalardan etkilenen tüm  kişi ve gruplara, öğrenci ve velilere yönelik bir dizi psikososyal destek çalışması yapılacak.  Bu kapsamda ilk toplantı 27 Şubat 2016 Cumartesi  günü düzenlenecek.

ÇOCUKLARI BOMBALI SALDIRILARDAN ETKİLENENLERE ÖĞÜTLER...

Bahriyeliler Derneği ve Anafartalar Koleji'nin bu tür olaylardan etkilenen çocukları olan velilere bazı önerileri şöyle:

ÇOCUKLAR ESKİSİNDEN DAHA KAYGILI VE ÜZÜNTÜLÜ OLABİLİR

-Çocuğunuzda çeşitli stres tepkileri gözleyebilirsiniz. Örneğin, uyku ve yeme düzeninde değişimler, eskisine göre daha kaygılı, üzgün ya da hassas olma durumu, içe kapanma ya da kolay sinirlenme gibi davranış değişiklikleri dikkatinizi çekebilir.

-Sizlerden ayrılmak istememe, çeşitli korkuların ortaya çıkması, kendisinin ve sevdiklerinin güvenliğiyle ilgili endişe duyma gibi tepkiler de gözleyebilirsiniz.

OKUL BAŞARISI OLUMSUZ ETKİLENEBİLİR

Ayrıca, yaşamı tehdit eden bu tür olaylardan sonra çocukların zihninde, yanıtlamakta zorlandıkları pek çok soru oluşabilir ve bunlar çocuklarda kafa karışıklığına, dikkati toplamada güçlüğe, dolayısıyla da okul başarısının olumsuz etkilenmesine yol açabilir. Bu sayılanlar ve benzer tepkiler, bu tür olayların ardından çocukların vermesi beklenen doğal tepkilerdir. Elbette çocukların yaşadıkları yoğun duyguları dışavurum biçimleri birbirlerinden farklılık gösterebilir. Pek çok çocukta gözlenebilen bu tepkiler bazı çocuklarda ise hiç ortaya çıkmayabilir.

PATLAMALARDAN ETKİLENEN AİLELER BİRARAYA GELMELİ

Ankara’da yaşanan olay yalnızca çocukları değil yetişkinleri ve aileleri de derinden etkileyebilecek niteliktedir. Kendileri de birçok açıdan etkilenmiş olan yetişkinler için çocuklarının bu tepkilerini uygun şekilde ele alıp yatıştırmak ve sorularına yaşlarına uygun yanıtlar bulmak zorlayıcı olabilir. Aileler çoğunlukla bu tür durumlarda doğal başa çıkma yolları geliştirerek hem çocukları hem de kendileri için güven duygusunu yeniden oluşturacak bir ortam sağlarlar. Bu tür durumlarda benzer olayları yaşamış olan kişilerin ya da ailelerin bir araya gelerek yaşadıklarını, yaşadıklarıyla başa çıkmak için buldukları yöntemleri ve zorlandıkları konuları paylaşmaları destekleyici bir işlev görür. Aynı zamanda, stres belirtileri ve başa çıkma yöntemleri konusunda bilgilenmek, travmatik olaylar sonrasında çocuklar ve ailelerin gelişimlerini sağlıklı biçimde sürdürebilmeleri açısından da koruyucudur.


ANNE BABALARA ÖNERİLER

-Çocuğunuza güven verin.
-Çocuklar anlayamadıkları şeylerden korkarlar. Çocuğunuzun yaşanan olayı anlamasına yardımcı olun.
-Çocuğunuzla anlayabileceği bir dille konuşarak, yaşananlar hakkında bilgi verin.
-Yaşananlarla ilgili sorularını dikkate alıp, onu korkutmayacak ancak doğru ve kolay anlaşılır yanıtlar vermeye çalışın.
-Aile birlikteliğini koruyun.
-Olanaklar elverdiğince gündelik alışkanlıklarınızı sürdürmeye çalışın ya da yeni koşullar altındaki yaşantınızı olabildiğince eskisine yakın tutmaya çalışın.
-Okul, çocuğunuzun gündelik yaşamının en önemli parçalarından biridir. Yaşamın devam ediyor olduğu duygusunu sürdürmek açısından, okula devamını sağlayın.
-Çocuğunuzun kendini ifade etmesini kolaylaştırın.
-Yaşananlara ilişkin kendi duygularınızı da çocuğunuzla paylaşın. Bunu yaparken onu zorlamayacak, kaygısını arttırmayacak bir tutum içerisinde olmaya özen gösterin.
-Oyun oynaması, hoşuna giden etkinlikler içinde yer alması ve arkadaşlarıyla zaman geçirmesi konusunda destekleyici olun.
-Fiziksel yakınlığı arttırın.

MEDYA İLE KONTROLLÜ İLİŞKİ KURUN

Çocuğunuzun medyada yer alan şiddet içerikli haberlerden olumsuz etkilenmemesi için neler yapabilirsiniz?

Anne-babanın çocuğunun medyayı ne şekilde kullandığını yakından takip etmesi ve bir denetiminin olması, çocuğu hazır olmadığı bir içerikle karşı karşıya gelmekten korur. Çocuğun medyada izlediği içeriğin yaşına ve gelişim düzeyine uygun olduğundan emin olunması çocuk açısından koruyucu olacaktır.

HABERDAR OLMAMASI MÜMKÜN DEĞİL ONA SİZ ANLATIN...

Çocukların, duydukları haberlerden ve yetişkinlerin bu haberlere ilişkin kendi aralarında yaptıkları konuşmalardan ciddi düzeyde etkilendikleri, hatta bu olayların kendi başlarına gelebileceğine yönelik senaryolar yazdıkları unutulmamalıdır. İçinde bulunduğumuz iletişim çağında, özellikle ilkokul çağından itibaren, bir çocuğun toplumun gündeminde yer alan travmatik bir olaydan haberdar olmaması mümkün değildir. Dolayısıyla, önemli konuları çocuktan saklamamak, gündemi takip edebileceği yaşına uygun programları birlikte seçmek; bu programları birlikte izleyerek, aklına takılan soruları sormasına olanak tanımak ve korkutucu olmayan, açıklayıcı yanıtlar vermek oldukça önemlidir.

Burcu Oral Evren | karsigazete.com.tr

    :

    :

    :

    :

    "Ankara'daki çocuklar korkuyor!" hakkında Tweetler

    DİĞER ÖZEL HABER HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete