Avrupa'nın başa çıkamadığı mültecileri İzmir'e gönderiyorlar...

İzmir'in Dikili ilçesi sınırlarında yer alan bir bölgeye mülteci kampı kurulacağına dair haberlerin ardından bölge halkı ayağa kalktı. Belediye Başkanı Tosun, İzmir Valisi'ne "bize destek verin' çağrısı yaptı.
KARŞI GAZETE | ÖZEL

Dikili Kent Konseyi yürütme kurulu üyeleri, muhtarlar ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri bir araya gelerek, AKP hükümetinin kente mülteci kampı kurma kararından vazgeçinceye kadar demokratik hakları olan mücadele ve eylem kararı aldı. 

MÜLTECİ KAMPLARI İÇİN GEREKEN KRİTERLER DİKİLİ'DE YOK!

Mülteci kampını Dikili'ye istemediklerini belirten Belediye Başkanı Mustafa Tosun Karşı Gazete'ye şu açıklamayı yaptı:

"Dikili'de mülteci kampı kurulması kararı halka rağmen alınmış bir karardır ve hiçbir bilimsel altyapısı yoktur. Biz, Dikilililer olarak Dikili ilçesinin mülteci kampı kurulmasına uygun bir yer olmadığını savunuyoruz. Kentimize mülteci kampı yapılmasından çok turizmi geliştirerek, Dikili'yi dünyada söz sahibi yapacak yatırımların yapılmasını isterdik. Lakin hükümet bu olaya insanı boyutundan çok, siyasi bakarak öç alma mantığıyla kentimize mülteci kampı kurma kararı almıştır."

AKP Hükümeti'nin Dikili’ye mülteci kampı kurma girişimleri sırasında  uluslararası insan hakları örgütlerinden, meslek odalarından, yerel yönetimlerden, sivil toplum örgütlerinden ve yöre halkından öneri almadığını vurgulayan Dikili Belediye Başkanı bölgenin kamp için gereken şartları taşımadığını vurguladı.

"İZMİR'DE SAĞLIK SORUNLARINA DAVETİYE ÇIKARACAKLAR"

"Kamplar için uluslarası kuruluşların ortaya koyduğu 'Güvenlik, istihdam politikaları, altyapı, toprak uygunluğu, sağlık, eğitim, gıdaya, suya ulaşım ve çocukların her türlü ihtiyaçlarına cevap verecek olanakları en üst seviyede olan bölgeler seçilmelidir' uyarısı bulunduğunu hatırlatan Başkan Tosun, "Kurulacak kamplarda mültecilerin tüm temel ihtiyaçları gibi, sağlık, eğitim ve güvenlik  imkânları da mevcut olması gerekmektedir. Ancak, Dikili’de, kampın kurulacağı iddia edilen alanlarda bu şartların hiçbiri mevcut değildir.  Ayrıca Dikili’de mülteci kampı kurulması durumunda ciddi sağlık zafiyetleri ve sorunları yaşanabilir. 

"EN YAKIN TAM DONANIMLI HASTANE 120 KM UZAKLIKTA"

Çünkü mültecilerin maruz kalabileceği bulaşıcı hastalık salgınına karşı bölgede acil durumlarda müdahale olanağı sağlayacak tam donanımlı sağlık tesisi ve hastane yoktur. En yakın tam donanımlı hastane 120 km uzaklıkta İzmir merkezde bulunan hastanelerdir.  Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre Suriye ve yakın bölgesinde iç savaşın ardından 7 hastalıkta ciddi artış gözlenmektedir. Mültecilerin arasında da sıtma, şark çıbanı, tüberküloz, kızamık, su çiçeği, tifo ve bruselloz vak'alarında büyük bir artış olduğu  için bu hastalık risklerine karşı Dikili ilçesinde acil çözüm getirecek imkanlar mevcut değildir..." diye konuştu.

BELEDİYE BAŞKANI'NDAN, VALİYE DESTEK ÇAĞRISI...

"Kampın yerinin belirmesinde, mülteci çocuklar yok sayılmıştır…"uyarısı yapan Dikili Belediye Başkanı, valiyi de kendilerine destek vermeye çağırdı. 

İzmir Valisi'nin sosyal medyadan yaptığı ‘Dikili’ye Mülteci kampı kurulmayacak’ paylaşımlarını hatırlatan Dikili Belediye Başkanı Mustafa Tosun, ‘Sayın Valimiz o dönem ısrarla Dikili’ye mültecilerle ilgili herhangi bir şey yapılmayacak’ demiş hatta bizlerin vicdani duygularını sorgulamıştı. Şimdi gelinen durum gösteriyor ki, Sayın Valimizin olmayacak dediği mülteci kampı, Dikili ilçesine kurulmak üzeredir. Bizler buradan her sözünde Dikili’ye kamp kurulmayacağını söyleyen Sayın Valimizi Dikili’ye Mülteci Kampı kurulmasına karşı yapılacak her türlü girişimde Dikili halkının yanında saf tutmaya davet ediyoruz" ifadelerini kullandı. 

İZMİR'E YERLEŞTİRİLEN SURİYELİLER KİME OY VERECEK?

Karşı Gazete, 21 Mart'ta yayınladığı  haberde AB ile yapılan anlaşma gereği mültecilerin 'güvenli bölge' olarak tanımlanan bölgelere yerleştirilmesi gerektiğini yazmış, kampların kurulacağı muhtemel yerlerin ise Ege ve Trakya olabileceğine dikkat çekmişti.

İzmir Dikili'de kamp kurulacağı iddialarına yer verilen haberimizde, AKP'nin Suriyelileri, siyaseten de kullanabileceğine dikkat çekilmiş ve  "Kulislerde; iktidarın ilk hamlesinin mültecileri siyaseten kullanmak olacağı da konuşuluyor... Yani Türkiye'ye geri gönderilecek Suriyeli mültecilerin, anlaşma gereği Türkiye vatandaşı olacağı ve oy kullanacağı gerçeğinden hareketle,  Ege ve Trakya'da yerleştirecek Suriyeli nüfus sayesinde, muhalefettin son kalelerinin de AKP'nin eline geçmesi muhtemel..." değerlendirmesi yapılmıştı...

Burcu Oral Evren | karsigazete.com.tr

    :

    :

    :

    :

    "Avrupa'nın başa çıkamadığı mültecileri İzmir'e gönderiyorlar..." hakkında Tweetler

    DİĞER ÖZEL HABER HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete