​Kocaeli'deki çığlıkların nedeni belli oldu...

"Annem sarıldığımda ittiriyor, öptüğümde siliyordu." "Yastığımıza sarılıp ağlıyoruz." "Erkeklerin tacizine uğradık, erkek güvenlik görevlisi istemiyoruz."
KARŞI GAZETE | ÖZEL

Kocaeli'de, küçük kızların çığlıklarının duyulduğu görüntülerin internette yayılması üzerine kamuoyunun gündemine giren 'gizli' rehabilitasyon merkezinde  neler yaşandığı ortaya çıktı...

MERKEZDE ENSEST VE CİNSEL İSTİSMAR MAĞDURU KÜÇÜK KIZLAR KALIYORMUŞ

CHP Tekirdağ milletvekili Candan Yüceer’in başkanlığını yaptığı CHP Kadın Çocuk Hak ve İhlalleri İnceleme ve İzleme Komisyonu üyeleri Kocaeli milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet ve Bursa milletvekili Nurhayat Altaca, kamuoyundan saklanan merkezde kalan çocuklarla ve yerel yetkililerle görüştü. Görüşmeye ilişkin hazırlanan ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na iletilen rapora, Karşı Gazete ulaştı.

CİNSEL TACİZE UĞRAYAN KIZ ÇOCUKLARININ ÇOĞU TEDAVİ İÇİN İLAÇ KULLANIYOR

Merkezde 11-18 yaşları arasında aile içi-dışı cinsel istismara maruz kalmış yaklaşık 40 kız çocuğu rehabilite ediliyor. Çocukların çoğu ilaç kullanıyor. Yaşadıkları travmanın sonuçları dönem dönem burada ortaya çıkıyor. Çocuklar arasında gruplaşmalar yaşanıyor.  Özel durumlarından dolayı bir çok şey yasak.

Yeni istismara uğrayan ve "1. basamak" olarak derecelendirilen çocuklar toplum içine giremiyor. Sadece 3. basamakta bulunan kız çocukları tek başına, küçükler ise  "bakım anneleri"  ile okula gidiyor. 3. basamaktakiler hariç herkese kesici ve delici alet yasağı uygulanıyor.

MARMARA BÖLGESİNDE VE GÜNEYDOĞU'DAN GELEN CİNSEL İSTİSMAR MAĞDURLARI VAR

Merkeze Marmara Bölgesi ve yer değişikliği gereken hallerde güneydoğu ve civar illerden gelenler var.  Merkezde aile içi-dışı cinsel istismara uğrayanlarla, çocuk yaşta evlenip mağdur olan kız çocukları rehabilite ediliyor.

ÇIĞLIKLARIN NEDENİ, YASAKLI MADDE  ARAMASI

Sosyal medyaya yansıyan olay ise arama yapılmasından kaynaklanmış.

TOPLU ARAMAYA TEPKİ GÖSTERMİŞLER

Kız çocuklarının kendilerine camla zarar vermelerini önlemek için öğle yemeği sırasında habersizce yapılan toplu aramaya karşı koyulması  sonucu meydana gelmiş. Güvenlik tarafından yemekhaneye kilitlenen kız çocukları kısa bir süre sonra buradan çıkarılırken, aramanın hala devam etmesine, dolaplarının karıştırılmasına tepki göstermişler.  Daha önceki müdürlerine yakınlık hisseden, şimdiki müdürle ve idarecilerle ihtilaflı olan 3 kız çocuğu bunun üzerine kendilerini odaya kapatıp "imdat bizi dövüyorlar" diye cama çıkmış.

ÇOCUKLAR TACİZDEN DEĞİL, KATI KURALLARDAN ŞİKAYETÇİ

Komisyon Üyeleri merkezde kalan kız çocukları ile görüşme gerçekleştirdi. İsimleri açıklanmayan çocukların anlattıkları özetle şöyle:

"BİZ ERKEKLERİN TACİZİNE UĞRADIK, ERKEK GÜVENLİK GÖREVLİSİ İSTEMİYORUZ"

X-1) Merkezde bir kavga olduğunda erkek güvenlik gelip müdahale ediyor. Bizi bacaklarımızdan tutup aşağı gözlem odasına indiriyor. İki gün kaldım. İki yatak var ve çok soğuk. İstediğimiz zaman odamıza gidip uyuyamıyoruz .

"AĞLAYAN ARKADAŞIMIN ELİNİ TUTMAM BİLE YASAK"

Arkadaşım ağlıyor elini tutuyorum ama bu bile yasak.
Personel bize fiziki şiddet uygulamıyor ama psikolojik şiddet uyguluyor. Diyorlar ki ,erkek güvenlik kavga ayırıyorsa ne olur.' Biz zaten darbe yemişiz. Bayan görevliler bile aradığında rahatsız oluyoruz.

"ANNEM SARILDIĞIMDA İTTİRİYOR, ÖPTÜĞÜMDE SİLİYORDU..."

Ailemle görüşmek istediğimde her hafta gittim. Kırmadılar. Anneme sarıldığımda ittiriyordu. Öptüğümde siliyordu. Ama benim danışmanımı annem gibi hissedebiliyorum. Sorunumuz olduğunda yanına her zaman gidebiliyoruz. Son zamanlarda görüşmeler iptal oldu. Yeni müdürümüz sert mizaçlı, belki böyle olması gerekiyor ama anlayış istiyoruz. Beni anlamıyorsun deyip elimi bir yere vurduğumda, bir ay basamak düşme cezası verildi.

Başka yerlerde de kaldım ama psikolog ve terapiyi bu merkezde ilk kez gördüm. İmkanları güzel ama çok baskı var. Hoca bana bağırınca annemin yaptıkları aklıma geldi ve ağladım. Olayın yaşandığı gün arkadaşlarımızın sakladığı bir madde yoktu. Odalarına gittiklerinde çamaşırlarını dağınık görmüşler. Arkadaşımızın birisi abisine mektup yazmış; yırtmışlar. Biz bazı şeyleri anlatamıyoruz sözcükler tükeniyor. O yazılanların okunmasını istemiyoruz. Bizim özel hayatımız yok zaten.  Biraz duygularımız var onları da kağıda dökmüştük, onlara neden saygı duyulmuyor. Yemekhaneye kilitlendik.

"ÇOK ACIKIYORUM, ÇEKMECEMDEKİ ATIYTIRMALIKLARI BİLE ALMIŞLAR"

X-2) Ben çok acıkıyorum; çekmecemde atıştırmalıklar vardı, onları dahi almışlar. Kurallar artık çok kötü. Kötüye gidiyor kurum. Ben bu kurumda kalmak istemiyorum. Üç kez öldürmek istedim kendimi. Ben tacize uğramadım. Kavgayı, tacizi burada öğrendim. Kurallar güzel değil.

"İNTERNET OLMASIN TAMAM, AMA OYUN DA OYNAYAMIYORUZ"

 Fotoğraf çekiyoruz diye tabletimizi elimizden aldılar. İnternet olmasın kabul ediyoruz ama tablette oyun oynamak istiyoruz. Arkadaşlarıma iftira attılar deniyor ama doğruyu söylüyorlar. Benim grup sorumlum hariç diğerleri psikolojik baskı uyguluyor. Erkek güvenlik istemiyorum. Kurallar çok ağır.

"PEDLERİMİZ, SÜTYENLERİMİZ YETMİYOR, AĞDA BİLE YAPAMIYORUZ"

Sevgi evine gitmek istiyorum. Orası aile ortamı. Bizim kişisel bakımlarımız olmuyor. Aylık pedlerimiz, sütyenlerimiz geliyor ama yetmiyor. Ağda makinamız yok. Ağda bezi kağıt. Kuaför bir şey yapmıyor.  Olayı gerçekleştiren kızlar beni dövdü darp raporu aldım. Çocuk şubeye gidip ifade vereceğim. Bizim hocalarımızdan şikayetimiz yok. Bir arkadaş gelip beni denedi. Gitmiş hakkımda başka şeyler söylemiş. Gelip vurdular; kafamdaki izi onlar yaptı.  Burada kızlar liderlik yapıyor. O sorunun çözülmesini istiyorum. Bizi masadan kaldırıyorlar. Onlardan şikayetçiyiz hocalardan değil. Benim hayati tehlikem var televizyona çıkınca benim için çok kötü oldu.

KIRILAN SAAT CAMIYLA, KOLUNU KESMİŞ

Komisyon üyeleri iki kız çocuğuyla daha görüşme yaptı. Kızlardan ikisinin de kolunda kesik izleri mevcuttu. Biri dün kırılan saatiyle yaptığını ifade ederken, diğeri iki ay önce yaptığını söyledi.

"ŞAMPUAN BİLE ALAMIYORUZ"

X-3) Krize girdim zor zapt ettiler. 1. basamaktan birisi hocayla dışarı çıktı; ben de çıkmak istiyorum. İhtiyaçlarımızı aldırmamıştır. Şampuan bile alamıyoruz. Biz kurallardan ve gözlem odasından şikayetçiyiz.  3 ay birinci basmaktayım dışarı çıkmak istiyorum. Önceden ailemizle görüşebiliyorduk. Şimdi görüşemiyoruz.

"ODALARDA KAMERA VAR"

X-4) Burada biz bireysel çalışmalara başlamadık. Danışmanımız ilgilenmiyor. Bir an önce tahliye olup buradan gitmek istiyoruz. Daha önceki kaldığım yerde kollarıma çizik atmıyordum. Orada bir kere intihara kalkıştım. İnternette yayınlanan haberlerin kaldırılmasını istiyoruz. Herkesin belalısı var. Ben bir ara içeri telefon sokmuştum, kimse bilmiyordu. Odalarda kamera yok diyorlar ama var. Çünkü çekmecenin altına sardığım bantladığım telefonu hiç bir yeri karıştırmadan bulmuşlar. Telefonlarımız olsa kavga olmaz. Biri diyor ki gizlilik olsun diye yasaklandı.

"İDARECİLER DEĞİŞİNCE BÖYLE OLDU"

X 5) Bu kurumda her şey yasak. Biz kurum kapatılsın istemiyoruz. Mesela bizi gözlem odasına kapatıyorlar. 8 gün kalan arkadaşlar var. İki gün önce şikayet ettik diye bizi birinci basamağa düşürdüler. Yazın etkinliklere gidiyorduk. Şimdi her şey yasak. Bizi dışarı çıkarmıyorlar. Eskiden böyle değildi. İdareciler değiştiği için böyle oldu. Yazın mangal yakıyorduk, havuza, bisiklet binmeye, buz patenine gidiyorduk.  Ben elimi duvara vurdum basamağım düşürüldü. Kadınlar bizi ayıramıyor diye erkek güvenlikleri gönderiyorlar. Erkeklerden korkacağımızı düşünüyorlar. Kavga esnasında hepimizde darp izleri oldu. Olay günü arama yapıldı bizi yemekhaneye kilitlediler. İki arkadaşımız kollarını kesti diye arama yapıyorlar. İçeri girdik hocaların elinde eldiven, eşyalarımız hep yerlerde. Benim abime yazdığım mektubu, kişisel eşyalarımızı aldılar. Bizi gözlem odasına alacaklar diye korktuk. Odanın arkasına eşya koyup, camdan bağırdık.

TEMAS YASAK, BİRBİRİMİZE SARILAMIYORUZ

X-6) Bireysel görüşmeler bir iki aydır yapılmıyor. O kadar sıkılıyoruz ki odamıza gidip, yastığa sarılıp ağlıyoruz. Birbirimize sarılıyoruz, temas yasak hemen birinci basamağa düşürüyorlar. Basamak düştüğümüz için antrenmana götürmüyorlar. Biz lisanslı voleybol oyuncularıyız.  Cezadan dolayı lens yasak, saç boyama yasak, ağda yaptıramıyoruz.

 "KENDİLERİ BÖREK- ÇÖREK YİYOR, BİZE YOK"

Geçen sene babamla ilgili hayati tehlikem vardı okula gidemiyordum. Kendileri, börek çörek yiyor, bize yok. Canımız sarma çekiyor. Kurallara karşı değiliz. Bir toplantıda çocuk haklarımızı talep etmiştim. Onu bile yapmadılar.

X-7) Geldiğimden beri öksürüyorum; beni hastaneye götürmediler. Böbrek rahatsızlığım vardı zorla hastaneye götürüldüm. Hala randevu bekliyorum böbreklerim için. Sistem ağır işliyor. 'Unutmuşuz' diyorlar.

KAMERALI ORTAMDA YAPILAN GÖRÜŞMELER:

Komisyon üyeleri 3. basamaktaki diğer kız çocukları ile de görüştü. “Kameralı” ortamda yapılan görüşmelerde kız çocukları saldırgan davranışları olan diğer kızların ceza aldığını ve özgürlüklerinin kısıtlandığını. Öğretmen ve danışmanların ihmali olmadığını vurguladı.

"BURADA 6 KİŞİ BİZİ SÜREKLİ ÖLÜMLE TEHDİT EDİYOR"

"Biz dışarı çıkabiliyoruz diye bize ayrımcılık yapıldığını düşünüyorlar." diyen bu çocuklar, merkezde kalan 6 çocuğun kendilerini sürekli ölümle tehdit ettiğini öne sürdü.

Burcu Oral Evren | karsigazete.com.tr

    :

    :

    :

    :

    "​Kocaeli'deki çığlıkların nedeni belli oldu..." hakkında Tweetler

    DİĞER ÖZEL HABER HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete