Günün Videosu

Kara para böyle mi aklandı?

"Geçen de getirdiğimiz para var ya, işte 100 milyon, biz bunların karşılığında altın aldık, çıkartıyoruz veya para getirdik, altın getirdik… "
KARŞI GAZETE | ÖZEL

ABD'de kara para aklama, dolandırıcılık, İran'a uygulanan ambargoyu delme suçlamaları nedeniyle tutuklanan Rıza Sarraf tarafından önce sürgün ettirildiğini sonrada meslekten çıkarıldığını öne süren eski Emniyet Amiri Orhan İnce'nin  TBMM'de anlattıklarını hatırlatmaya devam ediyoruz...

Orhan İnce'nin eski bakanlarla ilgili yolsuzlukları soruşturan komisyonda Sarraf hakkında anlattıkları  arasında, kara para aklamaya dair bölümler de yer almıştı...

"25- 30 MİLYAR DOLAR PARALAR ÇIKTI..."

Orhan İnce, Sarraf’ın kuryesi olduğunu iddia ettiği Adem Gelgeç’in kendisine “Sarraf benim üzerime şirketler kurdu, biz hayali para getiriyorduk ülkeye, gerçek para çıkarıyorduk. 25-30 milyar dolar paralar çıktı” dediğini aktardıktan sonra bu işin nasıl yapıldığını bilip bilmediğini soran komisyon üyesi milletvekillerine, tutanaklara yansıyan şu ifadelerle yanıt vermişti...



ERDAL AKSÜNGER (İzmir) – Peki, bir şey soracağım. Şimdi, Adem Gelgeç hani size gelip gidiyorsa veya o diyaloğu kurmaya çalışıyorsa herhangi bir yerinde bu paraları nasıl getirip, nasıl götürdüğünü anlattı mı size hiç?

"VALİZLERE DOLDURUP, UÇAKLARA BİNİP..."

ORHAN İNCE – Adem Gelgeç o zaman yani bu Çarşı’nın genelinde olan bir konu. Bunlar havalimanından normal bir şekilde valizlere doldurup belirledikleri uçaklara binip gidiyorlarmış. Buradan, Türkiye’den altın veya para, dolar ve euro ama gelirken hayali para getirdiklerini ve bu paraları gümrüğe deklare ettiklerini, daha sonra “Geçen de getirdiğimiz para var ya, işte 100 milyon, biz bunların karşılığında altın aldık, çıkartıyoruz veya para getirdik, altın getirdik… Bunları anlattı, bunların doğruluğunu ben yorumlayamıyorum. Bunlar Adem Gelgeç’in anlattıkları.

"GELGEÇ'İ TEHDİT ETMİŞLER, TÜM SUÇU ÜZERİNE ALMIŞ, ALEYHİMDE İFADE VERMİŞ..."

Ha, 24 Şubatta Adem Gelgeç’le ben karşılaştığım zaman tüm suçu üzerine aldığını, Rıza’nın tüm suçlarını üzerine aldığını, Rıza’nın adamlarının kendisini gelip tehdit ettiğini vesaire; benimle ilgili de müfettişlere aleyhimde ifade verdiğini ve “Orhan Ağabey, dikkat et. Bak, bu paralar verildi, işte senin tayinin var ama öncelikle senin hayatın önemli, bu paralar senin hayatına kastedilmek üzere verildi.” Bunlar da söylendi. “Gel gidelim…” “Gelmem.” dedi.

ERDAL AKSÜNGER (İzmir) – Şöyle anladığımız kadarını özetlersek: Yani, oradan hayali paraları getirip gümrükte deklare ediyorlar, öyle mi?

ORHAN İNCE – Onun anlattığı o.

ERDAL AKSÜNGER (İzmir) – Parayı bavullarla getirip buradan giderken de altın alıp götürüyorlar.

ORHAN İNCE – Hayali para getiriyor, onun anlattığı, ben bunu bilemem.

ERDAL AKSÜNGER (İzmir) – Ya, bunu anlatıyor, öyle mi?

ORHAN İNCE – Bunu anlatıyor.

ERDAL AKSÜNGER (İzmir) – Peki, bu konularla ilgili, duyduğunuz zaman kendi üstlerinizden herhangi biriyle bu konuyu paylaştınız mı hiç?

ORHAN İNCE – Bununla ilgili Adem Gelgeç kendisinin şikâyette bulunduğunu, gizli bir soruşturma yürütüldüğünü, bununla ilgili savcıya da gidip ifade verdiğini, bu olayla ilgili soruşturmanın yürüdüğünü söyledi. Daha önceki şikâyetleriyle ilgili Rıza Sarraf’ın haberi olup müdahale ettiğini ama şu anda şikâyet ettiğini ve soruşturmanın yürüdüğünü söyledi.

BAŞKAN – Siz ondan dolayı bir işlem yapmayı gerek görmediniz, öyle mi?

ORHAN İNCE – Evet yani gizli bir soruşturma… Yani, gelmezse ben ne yapayım, tutanağa imza atmadıktan sonra ne yapabilirim?

BAŞKAN – Peki.

ERDAL AKSÜNGER (İzmir) – Tabii, bu Adem Gelgeç veya Rıza Sarraf Bakanla ilgili konularda onların aralarında konuştukları meseleyi size aktardığı hiç konu oldu mu?

ORHAN İNCE – Yok, hayır, onlarla ilgili bilmiyorum.

ERDAL AKSÜNGER (İzmir) – Adli veya mali herhangi bir ceza çıkmış mı bu Adem Gelgeç’e? Yani, bu yapılan yolsuzluklar iddiası var ya, kendi üzerinde sıkıntılar olduğunu iddia ettiği konularla ilgili…

"BAKAN'IN TANIDIKLARI VARMIŞ..."

ORHAN İNCE – “Tape”lere yansıyan konuşmalarda, Rıza Sarraf’ın ve adamlarının yansıyan konuşmalarında, vergi dairesinde ilgili memurlarla irtibata geçip bunu nasıl düşürebiliriz, nasıl halledebiliriz veya işte adı geçen Bakanın tanıdıkları varmış, Adem’in şirketlerinin üzerindeki bu olumsuzlukları nasıl daha hafife indirebiliriz, bununla ilgili görüşmeler var.

ERDAL AKSÜNGER (İzmir) – Muammer Güler’in tanıdıkları üzerinden yapılan bir konu.

ORHAN İNCE – Tabii, “tape”lere de yansıyor, burada da konuşmalar var.

ERDAL AKSÜNGER (İzmir) – Peki, teşekkür ederim.

BENGİ YILDIZ (Batman) – Sayın Başkanım…

Burcu Oral Evren | karsigazete.com.tr

    :

    :

    :

    :

    "Kara para böyle mi aklandı?" hakkında Tweetler

    DİĞER ÖZEL HABER HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete