Reza Zarrab ve Ebru Gündeş'in vatandaşlık için başvurduğu ülke şaşırttı

ABD'li savcı ortaya çıkardı! Reza Zarrab ve eşi Ebru Gündeş, Panama Belgeleri'nde adı geçen ve OECD'nin kara listesindeki ülkeye başvurmuş...
KARŞI GAZETE | ÖZEL

17-25 Aralık Yolsuzluk ve Rüşvet Operasyonlarının kilit ismi olan ve ABD'de tutuklanan Rıza Zarraf'ın, eşi Ebru Gündeş ile birlikte Panama Belgeleri'nde adı geçen St. Kitts Adası'na vatandaşlık başvurusu yaptığı ortaya çıktı.

İNGİLİZCE BİLDİĞİNİ KANITLAYAN BELGE İLE ORTAYA ÇIKTI

Zarraf'ı tutuklayan Savcı Bharara; İngilizceyi iyi bilmediğini öne sürerek FBI'ın sorularını tam anlamadığını ve cevap veremeyeceğini söyleyen Zarraf'ın İngilizce bildiğini kanıtlamak için; St. Kitts Adası'na eşiyle birlikte yaptığı başvurunun belgelerini delil olarak sundu.

KARA PARA AKLAYAN ÜLKEYİ NEDEN TERCİH ETTİLER?

Zarraf'ın vatandaşlığa kabul için  "İngilizce dahil 5 dil bildiğini" beyan ettiğini gösteren bu belge, aynı zamanda Zarraf ve eşi Ebru Gündeş'in  neden, offshore ( kıyı bankacılığı)  hizmetleriyle bilinen bu küçük ada ülkesinin vatandaşı olmak için başvurduğu konusunda merak uyandırdı.

Saint Kitts ve Nevis Federasyonu'nu oluşturan iki küçük adadan oluşan bu ülke Karayipler'de bulunuyor.

PANAMA BELGELERİNDEKİ OFFSHORE ( KIYI BANKACILIĞI) HİZMETLERİNİN MERKEZİ...

Wikipedia'da adanın ekonomik durumu  "offshore" mali ve finans hizmetlerinin merkezi olarak tarif ediliyor. Ülke, geçtiğimiz günlerde ortaya çıkan Panama Belgeleri'nde de "vergi kaçırma, kara para aklama ve denetimsizlik" özellikleriyle öne çıkan ülkeler arasında.

VERGİ KAÇIRMA VE KARA PARA AKLAMADA İLK SIRADA

2000 yılında  OECD'nin bir kolunun, vergi kaçırılması ve kara para aklanmasına ilişkin hazırladığı raporda 35 devletin OECD tarafından kabul edilmiş uluslararası kurallara uymadığı tespit edilmiş. Bu 35 devleti içeren   kara listenin başında ise  "Saint Kitts ve Nevis Federasyonu" bulunuyor...

AÇILACAK DAVALARDA MAL VARLIĞINA EL KONULAMAYACAK, TAZMİNAT ÖDEMEYECEK

Offshore yani kıyı bankacılığı  vergi avantajı sağlıyor, yüksek faiz kazancı getiriyor ve    denetimden uzaklığı sonucunda kara para aklama için tercih ediliyor.

Bu tür bankacılığı tercih eden kişi/kurumlar genelde

-mal varlıklarını  devletten ya da akrabalarından  gizlemek için

-herhangi bir davada tazminat ödemesi gerektiğinde veya mal varlığına el konulması talebi durumunda  servetini korumak amacıyla hareket ediyor.

Burcu Oral Evren | karsigazete.com.tr
 

    :

    :

    :

    :

    "Reza Zarrab ve Ebru Gündeş'in vatandaşlık için başvurduğu ülke şaşırttı" hakkında Tweetler

    DİĞER ÖZEL HABER HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete