"Yargıtay ve Danıştay iki hafta sonra kapatılabilir!"

"1 günlüğüne kapatıp, ertesi gün yeniden açacaklar ama..."
KARŞI GAZETE | ÖZEL

Yargı alanında  Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı kararnamesi olan ve yaklaşık 4000 hakim ve savcının yerini değiştiren kararnamelerin, Erdoğan'ın yargıya ilişkinin planının ilk aşaması olduğu öne sürüldü.

"ASIL AMAÇ YARGITAY VE DANIŞTAY'DA KÖKLÜ DEĞİŞİKLİK"

Karşı Gazete'ye konuşan CHP Muğla Milletvekili ve TBMM  Adalet Komisyonu üyesi Ömer Süha Aldan,  AKP Hükümeti'nin asıl hedefinin Yargıtay ve Danıştay'da köklü bir değişiklik olduğunu iddia etti.

"YARGITAY VE DANIŞTAY'I 1 GÜNLÜĞÜNE KAPATACAKLAR..."

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın güdümündeki AKP iktidarının hem Yargıtay hem de Danıştay'ın üye sayısını azaltılıp, görev sürelerini de sınırlandırma peşinde olduğunu söyleyen Ömer Süha Aldan, bu amaca ulaşmak için Yargıtay ve Danıştay'ın bir günlüğüne kapatılacağını, kapatılma sırasında da yargıda çok büyük bir tasfiye operasyonu düzenleneceğini öne sürdü.

"İktadar, Yargıtay ve Danıştay'ı kapatmaya hazırlanıyor. Bize bunun ipuçları bir süredir geliyor." diyen Aldan, Karşı Gazete'ye şu değerlendirmeyi yaptı:

"15 GÜN SONRA KAPATACAKLAR, ERTESİ GÜN YENİDEN KURACAKLAR!"

"Böyle bir yasa çıkarıp, her iki kurumu da 1 (bir) günlüğüne kapatıp, istemediklerini tasfiye edecekler. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Birinci Dairesi, ertesi gün yeni bir  Yargıtay ve Danıştay oluşturacak. Bu kapatmayı sağlayacak yasanın da, hazır olun, 10-15 gün içinde Meclis'e gelmesini bekliyorum ben. Bu uyarıyı, Bütçe konuşmamada da yapmıştım. 'Böyle bir yönteme başvurmayın, yargı ile oynamayın.' demiştim. Ama anladığım kadarıyla 'inceldiği yerden kopsun' anlayışındalar.

"ÜYE SAYISI AZALACAK, GÖREV SÜRESİ SINIRLANDIRILIP, KISALTILACAK"

Böyle bir uygulama derin çatlaklar oluşturacak ve Yargıtay ile Danıştay'dan pek çok insan tasfiye olacak.  Böyle bir yöntem Anayasa'ya açıkça aykırı ancak Anayasa Mahkemesi (AYM) kararları geriye yürümediği için akıllarınca üye sayısını azaltıp, görev sürelerini de sınırlamak ve kısaltmak gibi bir hedefleri var."

"YARGIDAKİ DEĞİŞİKLİĞİN ASIL AMACI DOKUNULMAZLIK YARGILAMALARI"

Aldan, 4000 kişiyi kapsayan kararnamelerin de amacının sadece parelel yapı ile mücadele olmadığı uyarısı yaptı. "Tek tek isimleri inceleyeceğim ama bazı yerler ilk bakışta dikkat çekiyor." diyen Aldan şöyle konuştu:

"Örneğin Diyarbakır Başsavcısı'nın alınması önemli. HDP'lilerin dokunulmazlıklarıyla ilgili soruşturmalar ve yargılamalar başlayacak. Bu yüzden dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili bazı kritik değişikliklerin de yapılmaya başlandığını düşünüyorum. Bunu zaman içinde daha iyi göreceğiz."

Burcu Oral Evren | karsigazete.com.tr

    :

    :

    :

    :

    ""Yargıtay ve Danıştay iki hafta sonra kapatılabilir!"" hakkında Tweetler

    DİĞER ÖZEL HABER HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete