'Türkiye, dost sandığı örgütlerin düşman olduğunu anlamaya başladı'

Erdoğan'ın Putin'e özür mektubuyla yeniden kurulmaya çalışılan Türkiye-Rusya ilişkilerinde, Rusya cephesinden AKP hükümeti ve Erdoğan'ın adımı bu sözlerle yorumlandı.
Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Rus mevkidaşı Sergey Lavrov'un dün Rusya'nın Soçi kentinde yaptıkları görüşmede, Ankara ve Moskova'nın El Nusra konusundaki pozisyonlarının birbirine yaklaştığı görüldü. Konuya dair değerlendirme yapan uzmanlar, Ankara'nın 'gerçekleri anlamaya başladığını' vurguladı.

Çavuşoğlu, dün gerçekleşen görüşmede "Türkiye, IŞİD ve El Nusra Cephesi'ni terör örgütü olarak görüyor" demişti.Lavrov da, "Çavuşoğlu'yla ABD'nin, silahlı muhaliflerin El Nusra'nın denetiminde olan bölgeleri terk etmesini sağlayamamasını konuştuk. Ankara, Suriye'de teröristlerin elinde olan bölgelerden ayrılmayanların onların işbirlikçisi sayıldığı görüşünü paylaşıyor" ifadelerini kullanmıştı.

Çavuşoğlu'nun El Nusra'yı terör örgütü olarak gördüklerini söylemesini değerlendiren uzmanlar, Ankara'nın 'gerçekleri anlamaya başladığını' vurguladı.

Gazeta.ru haber portalına konuşan Rusya Bilimler Akademisi Öğretim Üyesi Viktor Nadein-Rayevskiy, "Ankara, önceden destek verdiği örgütlerin Türkiye'nin düşmanı olduğunu anlamaya başlıyor" dedi.

'TÜRKİYE'NİN RUSYA İLE ORTAK DİL BULMASI GEREKİYOR'

Washington merkezli Gulf State Analytics'in uzmanlarından Theodore Karasik, Ankara ve Doha'nın El Nusra saflarında mücadele eden cihatçılara maddi destek sunduğunu anımsatarak, Türkiye'nin, hatalarını telafi etmek için El Nusra konusunda Rusya ile ortak dil bulması gerektiğini vurguladı.

'TÜRKİYE, SURİYE'DEKİ GİDİŞATI DEĞİŞTİREBİLECEK ADIMLAR ATACAK'

Öte yandan Financial Times gazetesine konuşan ABD merkezli düşünce kuruluşu Atlantic Council'ın Türkiye ve Ortadoğu uzmanı Aaron Stein, Türkiye'nin Suriye'deki gidişatı değiştirebilecek adımlar atmaya hazırlandığını ifade etti.

"Ankara'nın önceliği, Kürtleri etkisiz hale getirmek ve IŞİD'i zayıflatmak. Bunun için de Suriye'de rejim değişikliği talebini yumuşatarak, karşılığında Rusya'nın desteğini bekleyecek" diyen Stein, Türkiye'nin Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ı devirme düşüncesini terk etmeye hazır olması gerektiğini kaydetti.

'ERDOĞAN MEKTUPLA SİNYAL VERDİ'

ABD'li uzman, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yazdığı mektubun Ankara'nın Suriye politikasını değiştirmeye hazır olduğunu gösteren bir sinyal olduğunu vurguladı.

Kaynak: tr.sputniknews.com

    :

    :

    :

    :

    "'Türkiye, dost sandığı örgütlerin düşman olduğunu anlamaya başladı'" hakkında Tweetler

    DİĞER DÜNYA HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete