Günün Videosu

Reza Zarrab'la ilişkili herkes yargılanacak

Türkiye'de kapatılan 17-25 Aralık yolsuzluk dosyalarının kilit ismi Reza Zarrab'ın ABD'de tutuklanmasından sonra, Zarrab'la bağlantılı olan diğer isimler için de yargılanma süreci kapıda...
Ayşegül KASAP | ÖZEL HABER | KARŞI GAZETE

Reza Zarrab'ın ABD'de kara para aklama, dolandırıcılık ve sahtecilik suçlarından tutuklanmasını ve bu tutuklamayla birlikte Türkiye'yi ve Türkiye'de 17-25 Aralık dosyasını kapatan savcı ve hâkimleri nelerin beklediğini hukukcu kimliğiyle de tanınan CHP Eski Konya Milletvekili Atilla Kart'a sorduk.

İşte Atilla Kart'ın Karşı Gazete'ye yaptığı o açıklamalar...

Reza Zarrab'ın ABD'de tutuklanması hakkında "ABD'deki bu gelişmeden en çok rahatsız olan ve kaygıya kapılan AKP iktidarının yönetim kademleridir" ifadelerinin kullanan Kart sözlerine şöyle devam etti:

KANUNSUZ EMİR VE TALİMATLARLA YÖNETİLİYORUZ

ABD'nin rejimi apayrı bir rejim. ABD rejiminin dışında anayasal kurumlar ve organları var. Bu idari organlar, adli organlar, yargı mekanizması öyle ya da böyle bir şekilde çalışıyor. Birileri -yani ülkeyi yönetenler- o mekanizmanın çalışmaması için müdahale etmiyorlar.

Türkiye'de ise dramatik olan şudur; evet görünürde bir hukuk devletiyiz ama bırakın hukuk devletini, biz artık kanun devleti bile değiliz. Kanunların bile uygulanmadığı, kanunsuz emir ve talimatlarla yönetilen bir ülkeyiz."

AKP'LİLER KAYGI VE TELAŞ İÇİNDE

Reza Zarrab'ın bir şekilde yargılanmasının kaçınılmaz olduğu açıktı, aşikardı. Uluslararası ilişkiler boyutuyla böylesine yoğun suç ilişkileri içinde olan -kara para boyutuyla, yani bizim 4208 sayılı yasadan söz ediyorum- kişinin İran tarafından ABD ya da bu suçlardan zarar gören başka bir ülke tarafından yargılanmaması düşünülemezdi. Buna rağmen, bu kişi Türkiye'de yargılanamadı. Bu fotoğraf son derece önemlidir. 

ZARRAB'LA İLİŞKİLİ HERKES YARGILANACAK

Bence ABD'deki gelişmeden en çok rahatsız olan, kaygıya kapılan AKP iktidarının yönetim kademeleridir.  Dönemin sorumluluları; AKP hükümetlerindeki Başbakanlar, diğer bağlantılı asli fevri failler, yardım ve yataklık yapanlar, iştirak halinde bulunanlar Türkiye'deki yargılama sürecini bir müddet engelleyebilir. Ama yaşanan bu gelişme, öyle veya böyle o kadronun da adli olarak yargılanacağının işaretidir. Bunun elbette siyasi sonuçları da olacaktır.

TÜRKİYE SUÇ SİLSİLESİNİN ODAK ÜLKELERİNDEN BİRİ...

ABD'deki gelişmenin Türkiye’de siyasi sonuçları da olacağına dikkat çeken Kart “Bu tablonun devamında siyasi sonucun ne anlama geldiği bellidir. Bütün mesele bu süreçte Türkiye'nin Anayasal kurumlarının hukuk içinde çalışması... Hepimiz bunu yapmalıyız. Bir intikam ve husumet duygusuna kapılmadan hukukun gereği, demokrasinin gereği yapılmalıdır. Kimseyi bugünden mahkûm ve infaz etmeye gerek yok. Ortada bir suç silsilesi var. İran'ı bunu yargılıyor, ABD'si bunu yargılıyor... Bu suç silsilesinin odak ülkelerinden biri olan Türkiye'de bu yargılamalar neden yapılamıyor? Bunu anlatmamız gerekiyor." ifadelerini kullandı.

KAMUOYUNA YANSIMAYAN FAİLLER VAR

FBI'ın 'bu suçlamalar gerçek iş ortakları için de mesaj olmalı' ifadesini değerlendiren Kart, "Siyasi sonuç derken bunları kastediyorum. Bunlar kamuoyuna yansıyanlar. Kamuoyuna yansımayan boyutlarda faili sorumlusu bulunduğunu hepimiz biliyoruz. En yukarılarda bunun sonuçları kaçınılmaz olarak yaşanacaktır" dedi.

Türkiye'de şu an hukuk mekanizmalarının işlememesi ve Anayasanın da askıda olmasına değinen Kart sözlerine şu şekilde devam etti:

AKP İÇİNDE ÇOK CİDDİ BİR YARILMA BAŞLAYACAK

"Bakın burada uluslararası hukuk dediğimiz o mekanizma işlemeye başladığı zaman, uluslararası o sorumluluklar ortaya girdiği zaman inanıyorum ki AKP içinde de kaçınılmaz olarak çok ciddi bir yarılma başlayacaktır ve şu olacaktır; askıya alınan Anayasal kurumlarımız bir şekilde devreye girecektir. Çünkü o süreçten sonra o yargı mekanizmasının ilgililerinin de kişisel, hukuki ve adli sorumlulukları doğmaya başlayacaktır."

ZARRAB İDAM EDİLMEKTEN KORKUYOR

Reza Zarrab'ın ABD'ye gitmesi hakkında İran'daki gelişmelere dikkat çeken Kart, "İdam edilmekten korkması muhtemeldir. Zarrab İran'da yargılanmaktan korkuyor. O anlamda kendini güvenceye almak istediği gibi belki de ABD'den ya da başka bir ülkeden, kendince ona bir takım teminatlar veren kişi ve gruplar da çıkmış olabilir.

ZARRAB'IN TUTUKLANMASI TÜRKİYE İÇİN 'HAYIRLI' BİR GELİŞME

Zarrab'ın ve beraberindeki insanların sağlıklı bir değerlendirme yapmasını bekleyemezsiniz. Orada artık bir panik hali başlamıştır. Durumu dütün bu boyutlarıyla birlikte görüp değerlendirmek gerekir.

Ben Reza Zarrab'ın tutuklanmasını Türkiye Cumhuriyeti, Türkiye halkı ve Türkiye demokrasisi için de 'hayırlı' ve kaçınılmaz bir gelişme olarak ifade ederim" değerlendirmesinde bulundu.

17-25 ARALIK'I KAPATAN SAVCI VE YARGIÇLAR DA YARGILANACAK

Türkiye'de 17-25 Aralık dosyalarını kapatan Savcı ve Hâkimlere de değinen Kart sözlerini şu ifadelerle bitirdi:
2802 sayılı hakimler ve savcılar kanunundaki ifadesiyle söylüyorum, görevi doğru ve tarafsız yapılmamasından öte -o da bir hakim için suçtur- burada daha ağır, doğrudan menfaat temini -bu menfaat temini ekonomik de olabilir siyasi de olabilir, menfaat temini sadece ekonomik anlama gelmez- boyutları olduğu için bu yargılama süreçlerinde görevi kötüye kullanmanın ötesinde bir kavram var. Bu durumda o dosyaları kapatan savcı ve yargıçların da meslekten ihraç dahil olmak üzere yargılanmaları kaçınılmaz olacaktır.

Onun için ısrarla şunu söylüyoruz; kamu görevlilerine, yargı mensuplarına, sulh ceza hakimlerine, Anayasal düzeni koruma iddiasındaki savcılara diyoruz ki; birilerinin çıkarları uğruna kanunsuz emir ve talimatlarıyla görev yapmayın, kimsenin adamı olmayın ve hukukun gereğini yapın. Görevinizi doğru ve tarafsız yapın. Aksi halde sizlerin de adliye mensuplarının da o sürece zemin hazırlayan büroklatların da yargılanmaları kaçınılmazdır.

KARSIGAZETE.COM.TR

    :

    :

    :

    :

    "Reza Zarrab'la ilişkili herkes yargılanacak" hakkında Tweetler

    DİĞER ÖZEL HABER HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete