Borç batağındaki enerji kitleri iflasın eşiğinde!

Hükümetin yanlış enerji ve ekonomi politikaları milyar dolarlara hükmeden kitleri borç batağına soktu. İçine düştüğü durumdan kurtulamayan enerji kitleri iflasın eşiğinde.
ÖZEL HABER | KARŞI GAZETE

Hükümet genel seçim öncesi meydanlarda "seçim ekonomisi uygulamama" sözü verdi. Görünürde verdiği sözü tutuyor. Hükümet her fırsatta elektrik ve doğalgaza zam yapılmayacağını dahası doğalgazda indirim planlandığı söylüyor. Oysa dolardaki her bir kuruşluk artış enerjinin maliyetini de etkiliyor. 

Peki hükümet bu maliyeti nasıl karşılıyor? Vatandaşın lehine gibi görünen ve enerji kitlerini iflasa sürükleyen nokta da işte bu sorunun cevabında. 

FATURA VATANDAŞI VE KİT'LERE ÇIKTI

Vatandaş elektrik ve doğalgazda artan maliyeti direk olarak faturasında ödemiyor. Ancak maliyet, vergiler yoluyla dolaylı yoldan cebimizden çıkıyor. Bu popülist politikanın esas faturası ise enerji kitlerine çıkıyor. En bariz örneklerden biri Enerji Üretim Anonim Şirketi'nde yaşandı. 

EÜAŞ’ın ekonomik durumu Enerji Bakanlığı’nın elektriği maliyetinin altında satma politikası sebebiyle her geçen gün kötüye gidiyor. EÜAŞ’ın fiyatları Enerji Bakanlığı tarafından belirleniyor. Buna karşın dolar kuru yükseldiği zamanlarda bile elektriğe zam yapılmıyor. Bu sebeple kurumun maliyetleri artsa bile gelirleri artmıyor ve zarar her geçen gün büyüyor. 

KİT'LER ZARAR KISKACINDA

Yanlış polikalar sebebiyle 2014 yılı gelir tablosuna göre EÜAŞ 2,5 milyar TL zarar etti. Öyle ki, EÜAŞ içinde bulunduğu kötü mali tablo sebebiyle Türkiye İletim Anonim Şirketi'ne (EİAŞ) ödemesi gereken "İletim Tarife Bedelini" bile ödeyemeyecek duruma düştü. EÜAŞ, yaşadığı sıkıntıyı 2015 başında Enerji Bakanlığı'na resmi bir yazı yazarak iletti. Yaşanan durumun elektrik fiyatını Enerji Bakanlığı'nın belirlemesinden kaynaklandığını belirtti. 

KİT'LERİN BORCU VATANDAŞIN VERGİSİNDEN

Benzer sıkıntılar BOTAŞ ve TETAŞ gibi KİT'lerde de yaşanıyor. Mesala doğalgazın olması gerekenden daha aşağı fiyata satılması sebebiyle BOTAŞ 2014 yılında 2 milyar lira zarar etti. Görünürde elektrik ve doğalgaza zam yapılmıyor ve vatandaşın cebinden para çıkmıyor. Ancak KİT'lerin astronomik açıkları vergiler yoluyla aslında yine vatandaşa ödetiliyor.

ÖZEL HABER | KARSIGAZETE.COM.TR

    :

    :

    :

    :

    "Borç batağındaki enerji kitleri iflasın eşiğinde!" hakkında Tweetler

    DİĞER ÖZEL HABER HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete