​Artmayacak yolcu için 214 milyon avro garanti vermişler!

Kütahya Havaalanı yapan İçtaş İnşaat'ın 214 milyon avro zararını, vatandaş ödeyecek.
KARŞI GAZETE | ÖZEL | Burcu Oral EVREN

AKP ve havuz medyasına yakın bir isim olarak bilinen İbrahim Çeçen'in şirketi İçtaş İnşaat'ın yaptığı Kütahya Zafer Havaalanı'nın zararını vatandaş ödüyor.

BU NASIL DEVLET GARANTİSİ!

İçtaş İnşaat’a verilen  850 bin yolcu garantisinin onda biri bile dolmayınca  4.1 milyon avroluk zararın 2013’te devlet kasasından ödendiği ortaya çıkmıştı.

İLK İKİ YILDA 9 MİLYON AVRO YUTAN KARA DELİK!

Karşı Gazete, 2014 yılının verilerine de ulaştı. Sayıştay denetçilerinin elde ettiği bilgilere göre ödenen zarar 2014’te artarak neredeyse 5 milyon avroya yükseldi. Devletin kasasından tam 4 milyon 936 bin 732 avro İçtaş İnşaat'a ödendi.

Yani yapıldığı 2012 yılını saymazsak Zafer Havaalanı çalışmaya başladığı ilk iki yılda vatandaşın yaklaşık 9 milyon avrosunu yuttu!

AKP'YE YAKIN İŞADAMININ  214 MİLYON EUROLUK ZARARINI, DEVLET KARŞILAYACAK!

Karşı Gazete Hazine'den ödenme sözü verilen garantinin tamamının ne kadar olduğu bilgisine de  ulaştı. Sayıştay'ın hazırladığı yeni rapora göre 2044 yılına kadar zararının karşılanacağı sözü verilen İçtaş'a, garanti edilen yolcu sayısının tutturulamaması halinde toplamda yaklaşık 214 milyon avro ödenecek.  Raporlara göre garanti edilen yolcu sayısının tutturulması da mümkün görülmüyor.

28 YIL DAHA VATANDAŞIN CEBİNDEN ALIP, ÇEÇEN'İN CEBİNE KOYACAKLAR...

Karşı Gazete'nin konuştuğu uzmanlar, Zafer Havaalanı için beklenen yolcu oranının tuturulamadığını, ortalama yüzde 5 düzeyinde kaldığını açıkladı. Bu durumda iki yıl önce çalışmaya başlayan ve 2044’e kadar hazine garantisi verilen havaalanı için 28 yıl daha zarar ödemesi yapılacak.

50 MİLYON HARCAMIŞ, 214 MİLYON KAZANACAK

Kendi beyanıyla 50  milyon avroya yaptığı havaalanı karşılığında 214 milyon avro alacak olan İbrahim Çeçen'in bu parayı bankaya koysa, aynı miktarda faiz geliri elde edemeyeceği belirtiliyor.

SAYIŞTAY UYARDI AMA...

Sayıştay raporunun ilgili bölümünde Hükümete; ihale ve işletme sürecine ilişkin daha titiz değerlendirme yapılması, ihale sürecinde rekabet ortamının sağlanması uyarıları yapılıyor.

Burcu Oral Evren | karsigazete.com.tr

    :

    :

    :

    :

    "​Artmayacak yolcu için 214 milyon avro garanti vermişler!" hakkında Tweetler

    DİĞER ÖZEL HABER HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete