"Kanal İstanbul", ABD projesi mi?

CHP'li Çam: "Kanal İstanbul, ulusal güvenliğimizi tehdit ediyor!"
KARŞI GAZETE | ÖZEL

Türkiye bu hafta, içinde Kanal İstanbul'un da olduğu torba yasa tasarısını konuşacak... Tam da Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine geleceği hafta, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da  "Kim ne derse desin yapılacak" sözleriyle destek verdiği Kanal İstanbul Projesi hakkında çarpıcı bir iddia gündeme geldi.

"KANAL İSTANBUL, MONTRÖ BOĞAZLAR SÖZLEŞMESİNE AYKIRI!"

Kanal İstanbul Projesi'nin ulusal güvenliği tehlikeye düşürdüğünü öne süren CHP İzmir  Milletvekili Musa Çam, projenin Montrö Boğazlar Sözleşmesi'ne aykırı olduğunu iddia etti.

Karşı Gazete'ye konuşan Çam, projenin "emperyalistlere geçiş yolu" anlamına geldiğini belirterek ABD'nin çıkarlarına hizmet edeceği uyarısı yaptı.

KARADENİZ'E KIYISI OLMAYAN ÜLKELERİN SAVAŞ GEMİLERİ BOĞAZ'A DAYANIRSA...

"Kanal İstanbul'un, Montrö Boğazlar Sözleşmesi’yle ilgisi vardır. Bu sözleşme, boğazlardan askeri ve sivil gemilerin geçişlerini ve boğazların güvenliğini düzenler." diyen Musa Çam,  Montrö'ye göre, Karadeniz’e kıyısı olan veya olmayan ülke gemilerinin geçişlerinin belli koşullara bağlandığının altını çizerek, şu değerlendirmeyi yaptı:

"ABD, YILLARDIR MONTRÖ'YU DEĞİŞTİRMEK İSTİYORDU..."

"Karadeniz’e kıyısı olmayan bir ülkenin harp gemisi, boğazlardan önceden izin almak kaydıyla geçebilir ancak Karadeniz’de yirmi bir günden fazla kalamaz. ABD ve küresel enerji devleri, yıllardır Türkiye'ye, Montrö'nün hükümlerinin bükülmesi veya değiştirilmesi yönünde çok yoğun baskılar uygulamaktadır.

"KARADENİZ'DE TÜRK HAKİMİYETİ KALMAZ..."

Montrö'nün masaya yatırılması demek, doğrudan Montrö'nün, ABD, NATO ve küresel enerji devlerinin istekleri doğrultusunda değişmesi anlamına gelecektir. Bu ise, Karadeniz'deki Türk hâkimiyetinin sona ermesi, bölgedeki ülkelere yerleşmesi önünde bir engel kalmayacak ABD donanmasıyla karşı karşıya gelinmesi riski, Karadeniz, Kafkaslar ve Hazar'ın jeopolitik denklemindeki ağırlığın kaybedilerek ulusal güvenliğin son derece vahim bir tehdit ile karşılaşması sonuçlarını doğurabilecektir."

Burcu Oral Evren | karsigazete.com.tr

    :

    :

    :

    :

    ""Kanal İstanbul", ABD projesi mi?" hakkında Tweetler

    DİĞER ÖZEL HABER HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete