Damat Berat'ın "kömür cinliği"

AKP'nin önceki iktidarlarında kötülediği 'yerli kömür' için damat Bakan Albayrak'tan gelen açıklama kafalarda soru işaretleri yarattı.
KARŞI GAZETE

Cumhurbaşkanı Erdoğan
'ın damadı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Rusya ile ilişkilerin kötü olduğu gerekçesiyle doğalgaza alternatif olarak "Yerli kömür üretimini artıracağız" açıklaması yaptı. Ancak bu açıklama daha önceki AKP hükümetinin Türkiye'deki yerli kömür üretimini bitiren düzenlemelerinin tam aksini işaret ediyor. 

MEYDANLARDA KÖTÜLENEN YERLİ KÖMÜRE DÖNÜŞ SİNYALİ NEDEN?

O dönem AKP'li politikacılar, başta Erdoğan olmak üzere meydanlara her çıktığında "İstanbul’da nefes alamıyordunuz, millete maske dağıtacaktınız" diyerek gündeme taşınan ve İstanbul’a yerli kömürün girmesi yasaklanmış ülkede halka, Rusya başta olmak üzere çeşitli ülkelerden torba torba ithal kömür satılmıştı. Hatta bunun kontrolü için şehir girişlerine kontrol noktaları konmuştu. O dönem yerli kömür için 'kalorisi az, karbon salınımı yüksek' diye açıklamalar yapılarak bu durum savunulmuştu.

YANDAŞLARA YENİ RANT KAPISI MI?

Yapılan bu açıklamaların altında ne gibi ali-cengiz oyunları olduğu merak konusu oldu. Aradan geçen bu kadar zaman sonra 2016 Türkiye'sinde yeniden kömür enerjisine dönülemeyeceğinde herkes hemfikirken, Erdoğan'ın damadı olan Enerji Bakanı Albayrak'ın bu açıklaması, AKP hükümetinin yandaşlarına madenler üzerinden yeni rant kapıları açacağı iddialarını da beraberinde getirdi.

BİR TAŞLA 2 KUŞ VURACAKLAR

Albayrak'ın 'yerli kömür' açıklamasının ardında AKP'nin hem doğayı tahrip etme pahasına yandaşlarına yeni rant kapıları açma, hem de parası hazineden verilerek çıkarılacak olan yerli kömürlerin AKP'nin seçimler öncesi sürekli yaptığı gibi bedavadan oy potansiyeli olan kesimlere dağıtılarak kullanılacağı iddiaları gündeme geldi. Malum olduğu üzere, AKP seçim dönemlerinde kömür, makarna hatta beyaz eşyalara varan dağıtımlar yaparak maddi imkansızlıklar içindeki kesimin oylarını elinde tutmaya çalışmıştı.

GÜNCELLENEN ASGARİ ÜCRETLE YARDIMA MUHTAÇ SAYISI YARI YARIYA ARTACAK

Son asgari ücret zammıyla beraber asgari ücret üzerinden hesaplanan sosyal yardım yapılacak kişi sayısında artış yaşandı. Dolayısıyla AKP'nin bu artışı 'yerli kömür' dönüşüyle kapatmak istediği düşüncesi hakim. AKP'nin şimdiye kadar yıllık 2 milyon aileye kömür dağıtımı yaptığı edilirken artan rakamlarla yardıma ihtiyacı olan sayısının 3 milyonu bulacağı hesaplanıyor. Kömür ihtiyacının bu denli artışıyla da doğal alanları tahrip etmek pahasına yandaş şirketlere ruhsatlı kömür sahaları verileceği ve bu ihtiyaçtan bir yandaş rantı sağlanacağı iddia ediliyor. Yani AKP'nin bir taşla iki kuş vurmak hedefinde olduğu konuşuluyor.

CERATTEPE ÖRNEĞİ

Diğer yandan kömür ruhsatı verilmesi maskesi altında daha değerli maden yataklarının yandaşlara verilmesinin planlandığı da konuşulmakta. Bunun en canlı örneği tartışma konusu olan Artvin Cerattepe’de görüldü. Cerattepe’de yandaş Mehmet Cengiz'in şirketine bakır çıkarma ruhsatı kılıfı altında aslında siyanürlü altın çıkarma sözü verildiği iddia ediliyor.

karsigazete.com.tr

    :

    :

    :

    :

    "Damat Berat'ın "kömür cinliği"" hakkında Tweetler

    DİĞER EKONOMİ HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete