Günün Videosu

​Özel sektörden kadınlar tasfiye edilecek

Kadınlara doğum izni, yarı zamanlı çalışma gibi düzenlemeleri içeren tasarının ilk bölümü yasalaştı. Ancak tasarı hem memur, işçi anneler arasında ayrım yapıyor, hem de kadınların özel sektörde tercih edilmemesine yol açma tehlikesi taşıyor...
KARŞI GAZETE | ÖZEL

ÇOCUK DOĞUR, EVDE OTUR!


TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı'nın 1. bölümü kabul edildi. Kadın memurlara yeni izin olanakları yarattığı için  "müjde" gibi sunulan tasarıda, kadın örgütlerinin "istihdama ilişkin" endişelerine ise çözüm getirilmedi...

Karşı Gazete'ye konuşan  Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkan'ı Canan Güllü, tasarının "aile paketi" olarak değerlendirilen bu maddeleri için şu değerlendirmeyi yaptı:


"MEMURA VAR, İŞÇİYE YOK"

Aile paketini, aslında kapsayacağı bölüm açısından sorgulamak lazım...  Memur olan kadınlara doğum izni, kariyerinde yükselme gibi düzenlemeler var ancak aynı hakların   özel sektördeki işçi kadınlara verilmesini hayal olarak görüyoruz.

"KADINLAR, ÖZEL SEKTÖRDE TERCİH EDİLMEYECEK!"

İşçi kadınlar için öngörülen yarı zamanlı çalışma modeli ise kadın istihdamını olumsuz etkileyecek. Düzenlemede buna ilişkin bir önlem bulunmuyor... Yani bir fabrika sahibi, alanında uzmanlaşmış bir işçinin yıllarca uzaktan, yarı zamanlı çalışmasını kabul edecek mi? İşveren önlem olarak bazı alanlarda hiç kadın çalıştırmayacak hatta kadın personel tercih bile  etmeyecek belki de... Kadınların istihdamdan çekilmesine yönelik bir sürecin başlangıcı olarak görüyoruz... Özel sektörde artık kadınları tercih etmeyecekler.

"EVLAT EDİNMEDE ANLAŞMAZLIK VAR"

İkincisi, paketteki 'evlat edinme' tanımıyla ilgili Meclis tutanaklarına göre kendi içlerinde  bile anlaşamamış görünüyor siyasiler...  "Evli çiftlerden biri isterse evlat edinilebilir" diye bir madde var. Biz kriterleri önceden biliyoruz ancak şimdi bu süreç içinde kanunlar ve kararlar dairesi onayından da geçerek komisyona gelen tasarıda tutanaklara bakınca hiçbir partinin bu çelişkiye anlamlı cevap bulamadığını ve anlaşamadığını görüyoruz. Neden "çiftlerden biri" deniliyor?

"KADINI KULUÇKA MAKİNASI OLARAK GÖREN ANLAYIŞ..."

En önemlisi de kadınların izinlerinin "şu kadar çocuk, bu kadar çocuk" gibi sayılara bağlanmış olması... Kadını sadece  bir üreme  organı, kuluçka makinası olarak görmektir bu... Sırf nüfus artsın diye 1. çocukta şu kadar altın, 2. çocukta  şu kadar altını ve sadece  bir kereye yönelik vermek" de bu anlayışın bir başka yansımasıydı... Bunlar, çocukların yetişmesiyle ilgili ileriye dönük mantıklı projeler değildir. Çocukların iyi yetişmesiyle doğru orantılı ekonomik önlemlerin istihdama yansıması gerektiğini düşünüyoruz."

Burcu Oral Evren | karsigazete.com.tr

    :

    :

    :

    :

    "​Özel sektörden kadınlar tasfiye edilecek" hakkında Tweetler

    DİĞER ÖZEL HABER HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete