Günün Videosu

​Dolmabahçe’ye inceleme...

Meclis'e Dolmabahçe Mutabakatı değil Dolmabahçe'deki çan sesi şikayet edildi...
KARŞI GAZETE | ÖZEL

DOLMABAHÇE'YE 'ÇAN' SESİ SORUŞTURMASI...


Bülent Arınç'ın açıklamalarıyla yeniden gündeme gelen ve  AKP ile HDP arasında imzalandığı öne sürülen "Dolmabahçe Mutabakatı"nın mekanı  olan Dolmabahçe Sarayı'nın saati de inceleme konusu oldu...

İstanbul’dan H.Ö. adlı vatandaş, TBMM Dilekçe Komisyonu’na “Dolmabahçe Sarayı bahçesinde bulunan saat kulesinden gelen çan sesinden rahatsız olduğunu belirterek, değiştirilmesi” talebi ile bir dilekçe yazdı.

Dilekçeyi işleme alan komisyon, konuyu Milli Saraylar Daire Başkanlığına sordu. Şikayeti  inceleyen Başkanlık ise “Saatin tarihi eser olması nedeniyle orjinalliğine müdahale edilemeyeceği” yanıtını verdi. Böylece şikayet, rafa kalktı...

ABDULHAMİT TARAFINDAN YAPTIRILDI

Şikayete konu olan Dolmabahçe Saat Kulesi, Bezmi Alem Valide Sultan Camii ile Dolmabahçe Sarayı’nın Saltanat Kapısı arasında yer alıyor. 1890-1895 yılları arasında Sultan II. Abdülhamit tarafından yaptırılan saat kulesi, Saray mimarı Sarkis Balyan tarafından Neobarok ve Ampir tarzında yapıldı. 27 metre yüksekliğinde ve 4 katlı olan kulenin 94 basamağı var.

Saat kulesinin deniz ve kara tarafındaki cephelerde Sultan II. Abdülhamit’in tuğrası bulunuyor. Her bir cephesinde ise Fransız imalatı olan saat yer alıyor. Saatçibaşı Johann Meyer tarafından takılan Paul Garnier markalı saat 1979`da kısmen elektronik sisteme çevrilmiş ve çalışır durumda.

Burcu Oral Evren | karsigazete.com.tr

    :

    :

    :

    :

    "​Dolmabahçe’ye inceleme..." hakkında Tweetler

    DİĞER ÖZEL HABER HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete