TBMM: Türkiye'de cinayet oranı OECD'nin altında

Meclis, "Daha İyi Yaşam Endeksinde Türkiye’nin Durumu"nu araştırdı: Türkiye iş yaşam dengesi ve barınma kriterlerinde son sıralarda. Cinayet ortalaması ise OECD ülkeleri ortalamasının altında...
KARŞI GAZETE | ÖZEL

TBMM: TÜRKİYE'DE CİNAYET ORANI OECD’NİN ALTINDA


TBMM Araştırma Hizmetleri Başkanlığı, 26 Kasım’da “Daha İyi Yaşam Endeksi ve Endekste Türkiye’nin Durumu” konulu bir araştırma yaptı. Uzman Akın Türer’in yaptığı çalışmada şu tespitlere yer verildi:

“2015 yılına ait Daha İyi Yaşam Endeksi verilerine göre Türkiye’nin görece en iyi olduğu ve OECD ortalamasından daha iyi değerlere sahip olduğu kriterler sivil katılım ve güvenlik olmuştur.

SİVİL KATILIMDA 36 ÜLKE ARASINDA TÜRKİYE 9’UNCU

Türkiye’nin  sivil katılım puanı 6,2 ve 36 ülke arasında sıralaması 9’dur. Bunda, seçimlere katılma oranının OECD ortalaması yüzde 68 iken Türkiye’de yüzde 88 olmasının önemli etkisi bulunmaktadır.

Türkiye’nin güvenlik puanı ise 8,2 ve sıralaması 28’dir. Türkiye’de cinayet oranı OECD ortalamasının altında gerçekleşmiştir.

HAFTALIK ÇALIŞMA SAATLERİ NEDENİYLE  DÜŞÜK PUAN

Türkiye, iş yaşam dengesi ve barınma kriterlerinde son sırada yer almıştır. Türkiye’nin iş yaşam dengesi puanı 0,0 ile 11 kriter arasında en düşük puandır.

Bunun en önemli nedeni Türkiye’de haftada 50 saatten fazla çalışanların oranının yüzde 40,8 olması ve yüzde 12,5 olan OECD ortalamasının çok üstünde yer almasıdır.

Türkiye barınma kriterinde de 2,1 puan ile son sırada yer almıştır. Bunda en önemli etken, temel unsurlardan yoksun konut oranının OECD ortalaması yüzde 2,4 iken Türkiye’de yüzde 12,7 olarak gerçekleşmesidir.

TÜRKİYE VE MEKSİKA SON SIRADA

OECD her ne kadar tüm kriterleri içeren bir bileşik endeks oluşturmamış olsa da, söz konusu 11 kriterin eşit ağırlıklı ortalaması alınarak elde edilebilecek tek bir puan ile ülkeleri kıyaslayabilmek mümkündür.

Böyle bir hesaplama yapıldığında sıralamada ilk iki sırayı Avustralya ve İsveç alırken, son iki sırada Türkiye ve Meksika yer almaktadır.

OECD’nin 2015 yılında açıklanan verilerin ardından Avustralya, Daha İyi Yaşam Endeki referans gösterilerek medyada ‘en yaşanabilir ülke’ olarak lanse edilmiştir.

TÜRKİYE'NİN EN ZAYIF YANLARI: EĞİTİME ERİŞİM, KONUT  VE SU KALİTESİ

OECD, Daha İyi Yaşam Endeksine ilişkin son yayımladığı “How’s Life? 2015 Measuring Well-Being” adlı raporunda ülkelerle ilgili değerlendirmelerde bulunmuştur.

Raporda Türkiye’nin sıralamada sivil katılım kriterinde 36 ülke ortalamasının üstünde yer alırken, diğer kriterlerde ortalamanın altında yer aldığı belirtilmiştir.

Türkiye’nin en güçlü yanları seçimlere katılım oranı ve uzun dönemli işsizlik oranı; en zayıf yanları ise uzun çalışma saatleri, eğitime erişim, temel unsurlardan yoksun konut oranı ve su kalitesi olarak gösterilmiştir.”

Burcu Oral Evren | karsigazete.com.tr

    :

    :

    :

    :

    "TBMM: Türkiye'de cinayet oranı OECD'nin altında" hakkında Tweetler

    DİĞER ÖZEL HABER HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete