​Şırnak ve Hakkari'nin taşınması kararının altında ne var?

Eski Vali Ali Haydar Öner: "Misak-ı Milli sınırları içinde her yerde güvenliği sağlamak hükümetin görevidir... "
KARŞI GAZETE | ÖZEL

Hükümetin, Hakkari ve Şırnak il merkezlerini taşıması kararını, nasıl değerlendirmek gerek?

Önceden alınmış bir karar mı, güvenlik zaafiyeti mi? Maliyeti kimin cebinden çıkacak? Eski vali ve CHP Milletvekili Ali Haydar Öner, il merkezlerinin taşınmasına ilişkin uyarılarını Karşı Gazete'ye anlattı.

Mardin'e bağlı olduğu dönemde Gercüş kaymakamlığı yaptığını; o dönemde Cizre ve Silopi'nin de Mardin'in ilçeleri olduğunu belirten Öner, bakın bölgeye ilişkin hangi değerlendirmeleri yaptı:

O ZAMAN TARSUS VE BANDIRMA DA İL OLSUN...

”Hükümetin bu yeni stratejisi, güvenlik açığının olduğunu gösteriyor... Hükümet güvenlik açığına düşünce, gelişim temposu bahanesiyle  il  merkezlerini taşımaya karar vermiş. Bu mantıkla giderlerse; Hatay'ın merkezinin İskenderun'a kayması, Tarsus'un , Bandırma'nın il olması lazım. Muğla'ya bakın... Muğla'nın merkezden büyük ilçeleri var... Bodrum, Milas ya da Marmaris olsun o zaman merkez... Hatta Tekirdağ'ın merkezi de Çorlu'ya kaydırılsın... Bu gerçekleri ortaya koyunca, hükümetin tezinin ne kadar çürük olduğu da anlaşılır.

"HÜKÜMET CİZRE VE YÜKSEKOVA'DA GÜVENLİĞİ SAĞLAMADA AÇMAZA GİRDİ"

İşin aslı şudur: Hükümet Cizre ve Yüksekova'da kamu güvenliği ve esenliğini sağlamada açmaza girdiği için, il merkezlerini kaydırma kararı almıştır. Bu illerde şu an istikrar yoktur ve güvenlik sağlanamamaktadır. Ortaya bir polemik konusu atıyor... 'Kalkınıyor da ondan yer değiştiriyoruz' diyor... Oysa, Misak-ı Milli sınırları içinde her yerde güvenliği sağlamak hükümetin görevidir...

Ayrıca bu işin bir de maliyeti var... İtiraf etsinler bu taşıma işi kaç milyarla mal olacak? İlçe Hükümet konağı yerine, Vilayet Konağı yapılacak. İlçe Jandarma Komutanlığı yerine İl Jandarma   Komutanlığı gelecek... Mal Müdürlüğü Hizmet Binası yerine, Defterdarlık yapılacak... Bunlar hangi kaynaktan karşılanacak? Milletin vergilerinden... Şöyle bir örnek vereyim, biz 2004 yılında Giresun'a eski parayla 15 trilyonluk  Vilayet Konağı yapmıştık... 12 yıl öncenin parası... Şimdi düşünün tek bir bina neye mal olur!

"MEMURLAR HANGİ LOJMANDA KALACAK?

Ayrıca başka sorunlar da var... Hizmet binalarının yanısıra bir de lojman problemi oluşacaktır. İlçede çalışanların sayısı ile ilde çalışanların sayısı aynı mı? O kadar memur nerede oturacak? Tabii bunların parası bol...

"KANALİZASYON, İÇME SUYU ŞEBEKESİ, ELEKTRİK VE TELEFON ALT YAPISI YENİLENMELİ"

Bir başka sorun, oraların alt yapısı... Üst yapı standartlarını yerine getirdiniz hadi; alt yapının da değişmesi gerekecek... İl merkezi ile ilçe merkezinin kanalizasyon alt yapısı,  içme suyu, uzun vadeli elektrik ve telefon hizmetleri hepsinin değişmesi gerek... Bunun maliyeti milyarları bulacaktır!

"TAŞIMA İŞİNE MİLYARLAR HARCAYACAKLAR"

Bir yanda Suriyeliler  var, yoksulluk var, açlık yoksulluk var, 'asgari ücreti 1300 yaptık, ödemekte zorlanıyoruz' diyorlar, zam üzerine zam yapıyorlar... Yetmedi il merkezlerini taşıyıp, milyarlar harcayacaklar!

"TOPOGRAFYA BAHANESİ DE İNANDIRICI DEĞİL"

Bir de topografya sözünü bulmuşlar, milleti kandırıyorlar... Buraların topografyası, il merkezi olmaya uygun değilmiş... Rize'nin il merkezinin topoğrafyası çok mu düzgün?  Rize merkezi Ardeşen'e, Fındıklı'ya taşınsın... Amasya il merkezini de o zaman Suluova ya da Merzifon'a taşısınlar. Bu açıklamaların hepsi aldatmacadır... Ortada büyük bir güvenlik zaafiyeti vardır!"

Burcu Oral Evren | karsigazete.com.tr

    :

    :

    :

    :

    "​Şırnak ve Hakkari'nin taşınması kararının altında ne var?" hakkında Tweetler

    DİĞER ÖZEL HABER HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete