​Rusya'ya karşı Katar resti ne kadar inandırıcı?

Boru hattı ile gaz değil; gemi ile LNG!
KARŞI GAZETE | ÖZEL

BORU HATTI YOK, GEMİ HATTI VAR!


Rusya ile tırmanan gerilim, doğal gaza uzanacak mı? Rusya gazı keserse, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın deyimiyle 'çile çekmeye alışkın Türk milleti' kışı soğukta mı geçirecek?

Rusya gazına karşı, Katar kozunu kullanan Hükümet, bu adımıyla endişeleri giderebilir mi?

Makine Mühendisleri Odası Enerji Çalışma Grubu Başkanı Oğuz Türkyılmaz, Hükümetin  Katar kartını, Karşı Gazete'ye değerlendirdi. 

ALIM ANTLAŞMASI DEĞİL, MUTABAKAT METNİ...

Katar'la gaz alımı için henüz bir anlaşma imzalanmadığını sadece bir mutabakat metnine imza konulduğunu vurgulayan Türkyılmaz, "doğal gaz antlaşmaları uzun süreçler sonrasında imzalanır, sorun çözüldü görüntüsü vermeye dönük bu hareketler, kamuoyundaki soru işaretlerini azaltma çabasının bir ürünüdür." diye konuştu.

BORU HATTI DEĞİL, GEMİ HATTI...

Antlaşmanın içeriği, alınacak gaz miktarı, fiyatı, cezai şartları, süresi ve teslim şartları gibi kritik konuların hiçbirinin bilinmediğini belirten Türkyılmaz, Katar ve Türkiye arasında halihazırda bir boru hattı bulunmadığı için doğal gazın sıvılaştırılmış şekilde (LNG) ve gemilerle getirilebileceğine,  bu yöntemle de Türkiye'nin ihtiyacının karşılanamayacağına dikkat çekti.

KATAR GAZI SADECE EGE VE TRAKYA'YI ISITIR!

Katar'dan gemilerle getirilebilecek LNG miktarının, Türkiye'nin ithal ettiği oranın ancak yüzde 20’sini karşılayabileceği uyarısı yapan Oğuz Türkyılmaz, "gemilerle gelecek sıvılaştırılmış doğal gaz için Türkiye'de sadece terminal var. İzmir- Aliağa ve Karadeniz Ereğlisi'nde... Bu gazı  ancak bu noktalardan şebekeye bırakabilirsiniz bunun da tüm Türkiye'ye dağılması söz konusu olamaz. Ege ve Trakya'da kullanılır ve tüketilir. "diye konuştu.

Türkiye'nin Rusya'dan 27 milyar metreküp doğalgaz aldığını ancak Katar'dan gemiler ile en fazla 2-3 milyar metreküp alım yapılabileceğini belirten Türkyılmaz; "bu durumda Katar gazı, Rus gazının alternatifi olamaz ancak kaynakları çeşitlendirmeye yarayabilir." dedi.

Gemiler yerine bir boru hattının yapılması için ise hattın geçeceği ülkelerde istikrar olması gerektiğini ifade eden Türkyılmaz, "Suriye'de iç savaş var, Irak patlamaya hazır bomba... Boru hattı nasıl kurulacak?" sözleriyle gemilerden başka bir yolun şimdilik bulunmadığına işaret etti.

Burcu Oral Evren | karsigazete.com.tr

    :

    :

    :

    :

    "​Rusya'ya karşı Katar resti ne kadar inandırıcı?" hakkında Tweetler

    DİĞER ÖZEL HABER HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete