Diyanet'e gelen soruları kim yanıtlıyor, kim takip ediyor?

Soru sorup, suça dini kılıf arıyorlar... Diyanet'e o soruları kim soruyor, kim yanıt veriyor?
KARŞI GAZETE | ÖZEL

DİYANET'E SUÇ UNSURU İÇEREN SORU SORANLAR HAKKINDA, İŞLEM YAPILIYOR MU?


Din gerekçesiyle kan dökmenin hak görüldüğü, "cennete gitmek için" intihar saldırıları yapan canlı bombaların cirit attığı günler yaşanırken, Diyanet İşleri Başkanlığı'na sorulan sorular ve verilen cevaplar daha büyük önem taşır hale geldi.

Arda ardına Alevilerle evlenmeme, kürtaj yaptırınca deve kesme  gibi konularda fetvalar veren Diyanet, en büyük tepkiyi ensest sorusuna verdiği yanıtla çekti.

Yasalara göre suç olan ensest hakkındaki bu sorunun muhatap alınıp, cevap verilmiş olması da ayrıca rahatsızlığa neden oldu.

DİN ADINA SUÇA TEŞVİK FETVASI VERENLER HAKKINDA İNCELEME YAPILIYOR MU?

Meclis Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanvekili olan CHP'li Candan Yüceer, din adına suça teşvik fetvası verenler ve fetva isteyenler hakkında inceleme yapılıp, yapılmadığını öğrenmek için Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yanıtlaması için soru önergesi hazırladı.

Karşı Gazete'ye konuşan Yüceer, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın internet sitesine yöneltilen ve  kanunlara göre suç sayılabilecek soruların  cevapsız bırakılmak yerine yanıtlandığını vurguladı "hatta bu soruları soranlar hakkında suç duyurusunda bulunulması gerektiği halde, hiçbir işlem yapılmıyor." diye konuştu.

"BEN ENSESTİ, ÖNERGE GEREKÇESİNE YAZMAKTAN HİCAP DUYDUM, DİYANET YANITLADI"

Ensest sorusunu önergesine   yazarken bile  rahatsız olduğunu belirten Yüceer, şöyle konuştu:

"Hazırladığım soru önergesinin gerekçesinde yazmaktan bile hicap duyduğum 08 Ocak 2015 tarihinde de ensest ilişkiye yönelik bir soru, hiçbir beis görmeden yanıtlandı ve Dini Bilgilendirme Platformu adlı internet sitesinde yayınlandı.

"DİYANET, TOPLUMSAL AHLAK SINIRLARINI ZORLAYAN YANITLAR VERİYOR"

Cevabın sosyal medyada infial yaratması üzerine aynı gün bakım gerekçesiyle siteye erişim engellendi  soru ve cevabı siteden kaldırıldı. Site tekrar açıldığında şehvet, kadın ve Alevilerle ilgili olan fetvalar da kaldırılmıştı.  Toplumsal ahlak sınırlarını zorlayan, zaman zaman skandal boyutuna ulaşan yanıtlar vatandaşlarımızın da tepkisini çekiyor."

Bu tür soruları soranlar ve yanıtlayanların ortaya çıkması, suç unsuru taşıyan soruların ise yargıya intikal ettirilmesi gerektiği uyarısı yapan CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Diyanet'in doğrudan bağlı olduğu Başbakan Ahmet Davutoğlu'na yönelttiği önergesinde  şu sorulara cevap istedi:

SORULARI KİM YANITLIYOR?

-Diyanet İşleri Yüksek Kurulu Dini Bilgilendirme Platformu’na gelen sorular kurul tarafından mı kişiler tarafından mı cevaplanmaktadır?

-Başkanlıktan cevapların yayınlanması için olur alınmakta mıdır? Bu cevaplar kim ya da kimlerin oluruyla yayınlanmaktadır?

- Bu cevapları veren kişi ya da kişiler kimdir? Söz konusu kişi ya da kişilerin eğitim durumu nedir?

-Son 3 yıl içerisinde yıllara göre ayrı ayrı belirtilmek üzere kaç soru gelmiş, kaçına yanıt verilmiştir?

SUÇ UNSURU İÇEREN SORULAR SORULDU MU? ADLİ İŞLEM YAPILDI MI?

-Mevzuatımızda suç unsuru içeren sorular sorulmuş mudur? Bu soruları soranlarla ilgili adli birimlere suç duyurusunda bulunulmuş mudur?

- Söz konusu sorular vatandaşlardan mı gelmektedir? Platform görevlilerinin gündeme ilişkin olarak kendilerinin kurguladığı soru ve yanıtlar da var mıdır?

-08-Ocak-2016 tarihinde Dini Bilgilendirme Platformu’nun WEB sitesine erişimin kesilmesinin gerekçesi nedir?

Burcu Oral Evren | KARSIGAZETE.COM.TR

    :

    :

    :

    :

    "Diyanet'e gelen soruları kim yanıtlıyor, kim takip ediyor?" hakkında Tweetler

    DİĞER ÖZEL HABER HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete