"Cumhuriyet tarihinin en yüksek işsiz sayısına ulaşıldı"

DİSK-AR, TÜİK tarafından açıklanan İşgücü Anketi Ekim 2015 dönem sonuçlarını değerlendirdi.
DİSK-AR, “Geniş tanımlı işsizlik oranı yüzde 17, işsiz sayısı 5.5 milyon. Toplum Yararına Çalıştırma Programı’nda (TYÇP) işçi sayılmayanlar, istatistikte işçi sayıldı. İşsiz sayısı buna rağmen arttı. Cumhuriyet tarihinin en yüksek işsiz sayısına ulaşıldı” açıklamasında bulundu.

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Enstitüsü (DİSK-AR), TÜİK tarafından açıklanan İşgücü Anketi Ekim 2015 dönem sonuçlarını değerlendirdi.

Buna göre, resmi işsizlik oranı yüzde 10.5 ile geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre 0.1 puan ve 104 bin kişi artarken, mevsim etkilerinden arındırılmış istihdam verilerine göre yine 10.5 ile geçtiğimiz aydaki işsizlik oranını 0.2 puan üzerinde gerçekleşti. İşsizlik oranında geçtiğimiz yılın aynı ayına göre artış, kayıtlı işsizlerin çalışma hayatından uzak kalmaması amacıyla uygulamaya sokulan Toplum Yararına Çalışma Programı kapsamındaki kişilerin sayısındaki artışa rağmen arttı. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde bu kapsamda çalıştırılan işsiz sayısı 37 binden 223 bine yükseldi. Bu kişiler hakları söz konusu olduğunda işçi kapsamında değerlendirilmiyor ve en temel haklardan yoksun bırakılıyor. Programın amacı da "istihdamında zorluk çekilen işsizlerin çalışma alışkanlık ve disiplininden uzaklaşmalarını engellenmesi" olarak ortaya konuluyor. Buna karşın işsizlik verilerinde bu kişiler “çalışan” kategorisinde değerlendiriliyor. Söz konusu kişiler işsiz kapsamında değerlendirilseydi resmi işsizlik oran yüzde 11,1'e yükselecekti. Resmi işsiz sayısı ise 186 bin kişilik artışla 3 milyon 333 bine yükselecekti. Bu sayı Cumhuriyet tarihinin en yüksek işsiz sayısı…

SON 77 AYLIK DÖNEMİN EN YÜKSEĞİ

Ekim 2015 dönemi için işsiz sayısı TYÇP'nin etkisine rağmen Ekim 2012 dönemine göre yüzde 41 artmış durumunda. Söz konusu dönemde işsiz sayısı 2 milyon 225 bindi. Türkiye ekonomisi 3 yılda 926 bin yeni işsiz yarattı. Ekim 2015 dönemindeki işsiz sayısı tüm yılların Ekim dönemlerine göre rekor kırdı. Ekim 2009 için işsiz sayısı 2 milyon 968 bindi. İşsizlik Haziran 2009’dan bu yana yani son 77 aylık dönemin en yükseği düzeye ulaştı.

Ekim 2015 döneminde resmi işsizlere, umudu olmadığı için ya da diğer nedenlerle son 4 haftadır iş arama kanallarını kullanmayan ve işe başlamaya hazır olduğu halde bu nedenle işsiz sayılmayanlar da (umutsuzlar ve diğer) dâhil edildiğinde işsizlik oranı yüzde 17, işsiz sayısı da 5 milyon 500 bin kişi olarak gerçekleşti. İşinden memnun olmayan ya da daha fazla çalışmak istediği halde düzgün işler bulamadığı için çaresiz kısa süreli işler yapanlar (eksik ve yetersiz istihdam edilenler) ilave edildiğinde işsizler, gizli işsizler ve çaresizlerin toplam sayısı 6 milyon 446 bin kişi oldu. Bunların geniş işgücü içindeki payı ise yüzde 20 olarak gerçekleşti.

Kadınlar için resmi işsizlik oranı bir önceki yılın aynı dönemine göre 41 bin kişi arttı. Kadınlarda geniş tanımlı işsizlik oranı ise yüzde 24.4 oldu.

YÜKSEKÖĞRETİM MEZUNU RESMİ İŞSİZ SAYISI 768 BİN KİŞİ

Yükseköğretim mezunları arasında işsiz sayısı bir önceki senenin aynı dönemine göre 40 bin kişi arttı. Yükseköğretim mezunu resmi işsiz sayısı ise 768 bin kişi. 

    :

    :

    :

    :

    ""Cumhuriyet tarihinin en yüksek işsiz sayısına ulaşıldı"" hakkında Tweetler

    DİĞER EKONOMİ HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete