​Botaş'ın borcunu da vatandaş ödüyor

Botaş'ın bu kadar borçlanmasında Türkiye’nin pahalıya ithal ettiği doğalgaz etkin rol oynuyor.
Dünya doğalgaz ve petrol fiyatlarındaki düşüş Türkiye'de faturalara yansıtılmıyor. Hükümet düşüşleri vatandaşa yansıtmak yerine Botaş'ın borcunu ödüyor.

Dünyada petrol fiyatı, son bir buçuk yılda yaklaşık üçte iki oranında ucuzladı. Bu ucuzlama nedeniyle Türkiye’de doğalgaz fiyatlarında yüzde 20 civarında indirim yapılması gerekiyor. Hükümet ise indirim yapmak yerine bu gelirle BOTAŞ’ın kamuya olan borcunu ödüyor.

4 MİLYAR TL BORCU VAR

Türkiye’de doğalgaz fiyatları 1 Ocak, 1 Nisan, 1 Temmuz, 1 Ekim’de olmak üzere yılda dört kez belirleniyor. Ham petrol fiyatlarının dip yapması sonucu doğalgaz fiyatlarında yeni yılda yüzde 20 indirim bekleniyordu. İndirimle ilgili çalışmalar da yapıldı ancak hükümet, indirim yapmak yerine bu parayla BOTAŞ’ın 4 milyar liranın üzerindeki vergi borcu ve kamu zararını kapatacak. BOTAŞ’ın vergi ve diğer borçları bitmeden doğalgazda indirim yapılmayacak.

YÜZDE 9 ZAM YAPILDI

Doğalgaza en son 2014’ün Ekim ayında dolardaki artış gerekçe gösterilerek yüzde 9 oranında zam yapılmıştı. Yaklaşık geçen 15 aylık sürede doğalgaza yapılan ince ayarlamalar abonelere zam olarak yansıdı.

PAHALI GAZIN FATURASI VATANDAŞA

Botaş'ın bu kadar borçlanmasında Türkiye’nin pahalıya ithal ettiği doğalgaz etkin rol oynuyor. Türkiye bin metreküp doğalgaz için İran’a 431, Rusya’ya 377, Azerbaycan’a ise 290 dolar ödüyor. İran doğalgazı; Azerilere göre 141 dolar, Ruslara göre ise 54 dolar daha pahalı. İran’ın 150 dolardan aldığı Türkmen gazını Türkiye’ye üç katı fiyata satması da dikkat çekiyor.

Kaynak: Hasan Önal / Özgür Düşünce Gazetesi

    :

    :

    :

    :

    "​Botaş'ın borcunu da vatandaş ödüyor" hakkında Tweetler

    DİĞER EKONOMİ HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete