Ensest sorusunu muhatap alan Diyanet'e, büyük tepki

Diyanet İşleri Başkanlığı adına fetva veren kurum olarak bilinen “Din İşleri Yüksek Kurulu Dini Bilgilendirme Platformu,” resmi internet sitesine gelen ensestle ilgili bir soruya verdiği yanıt, kıyamet kopardı...
KARŞI GAZETE | ÖZEL

MESELE: DİYANET'İN ENSEST SORUSUNA CEVAP VERME CÜRETİ!


“Öz kızını öperken şehvet duymanın nikaha etkisi olur mu?” sorusuna "Babanın öz kızına şehvet duyması haram değil" yanıtı veren ancak tepkiler üzerine yanıtı siteden kaldırıp, karşı açıklama yapan Diyanet İşleri Başkanlığı büyük tepki yarattı. 

Ankara Kadın Ressamlar Derneği, Çamlıca Kız Liseliler Derneği, Kadın Haklarını Koruma Dernekleri, Kadının Sosyal Hayatını Araştırma ve İnceleme Dernekleri, Köy Öğretmenleri Haberleşme ve Yardımlaşma Dernekleri, Türk Kadınlar Konseyi Dernekleri, Türk Üniversiteli Kadınlar Dernekleri, Kadın ve İnşaat Derneği  İVKAD, Trabzon Femin&Art Dernekleri ve Ankara Kadın Sağlığı Derneği'nin oluşturulduğu Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu'nun yaptığı açıklamada, asıl sorunun Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 'ensest' ilişki hakkındaki bir soruyu yanıtlama cüreti olduğu vurgulandı. Başkan Mehmet Görmez'e istifa çağrısı yapıldı...

Başkanlığını Canan Güllü'nün yaptığı Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu'nun, dün akşam saatlerinde gerçekleşen olaya karşı, geceyarısına kadar çalışarak hazırladıkları ve gazetemize ulaştırdıkları o açıklama şöyle:

"DİYANET İŞLERİ KADIN DÜŞMANI!"

"Dokuz Bakanlığın Bütçesinden Daha Çok Pay Alan Diyanet İşleri Başkanlığı Kadın Düşmanı bir Kurumdur!

"SÜNNİ İSLAM DIŞINDA TÜM İNANÇ ÇEVRELERİNİ REDDEDİYOR"

Diyanet İşleri Başkanlığı, bugünün Türkiye’sinde siyasi bir kurumdur. Sünni İslam dışında kalan tüm inanç çevreleri Diyanet İşleri Bakanlığı’nca reddedilmektedir ve kadınlar ne hizmet veren, ne de hizmet alan kitle içinde yok sayılmaktadır. Diyanet İşleri Başkanlığı uzunca bir süredir çok açıkça kadın düşmanı bir tavır sergilemekte, kadına yönelik eşitsizliği ve adaletsizliği devlet eliyle tekrar üretmektedir.

"MESELE, ENSET SORUSUNA CEVAP VERME CÜRETİDİR!"

Mesele hak meselesidir; Mesele bugün Diyanet İşleri Başkanlığı’nın ensesti esas alan bir soruyu muhatap alarak cevap verebilme cüretini gösterme meselesidir.  Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu olarak uzun yıllardır Türkiye’deki ensest gerçeği üzerine çalışıyoruz.  Konu başta Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olmak üzere devlet kurumları tarafından yok sayıldığı için istatistiki verilere ulaşmakta zorluk çekiyoruz. Oysa görüyoruz ki ensest gibi bıçak sırtı bir sorun Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından normalleştiriliyor ve olağanlaştırılıyor; Diyanet İşleri Başkanlığı Türkiye’nin taraf olduğu tüm Uluslararası Sözleşmeleri gereği, diğer tüm devlet  kurumları gibi kadına karşı şiddeti önlemekle mükellef olduğunu unutuyor.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın “kendinden olmayan” her kesime yönelik dışlayıcı tavrı bize bu kurumun iflas ettiğini göstermiştir. Türkiye’de demokratikleşme için din-devlet ilişkisini özgürlükçü bir bakışla tekrar tanımlamak ve Diyanet İşleri Başkanlığı gibi devlet kontrolünde bir inanç ve din kurumunun gerekliliğini tekrar tartışmak gerekiyor.

"DİYANET İŞLERİ BAŞKANI İSTİFA ETMELİ"

Öncelikli bir adım olarak Mehmet Görmez’in bu ülkenin kadınlarına özür ve açıklama borcu olduğuna inanıyor ve kendisini istifaya davet ediyoruz. Tek tipçi, dayatmacı ve kadın düşmanı Diyanet İşleri Başkanlığı’nı tanımıyoruz, reddediyoruz."

Burcu Oral Evren | karsigazete.com.tr

    :

    :

    :

    :

    "Ensest sorusunu muhatap alan Diyanet'e, büyük tepki" hakkında Tweetler

    DİĞER ÖZEL HABER HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete