Günün Videosu

Yeni Anayasa kördüğüm!

Komisyon rafa kalkıyor; AKP referandumu deneyecek...

KARŞI GAZETE | ANKARA

Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun ilk denemede başarısız olması ve dağılması üzerine partilere ikinci kez çağrı yapan Meclis Başkanı İsmail Kahraman'a, ilk yanıt CHP'den geldi.

CHP, ANAYASA UZLAŞMA KOMİSYONU'NDA YOK!

Başkan Kahraman'ın çağrısına mektupla yanıt veren Kılıçdaroğlu "Parlamenter sistem mutabakatının baştan sağlanması zorunlu. Patronlu başkanlık rejimine kapı açan çalışmaların parçası olmayız" dedi.






CHP'nin başkanlık dayatması nedeniyle komisyonda olmayacağını açıklamasına bir diğer muhalefet partisi MHP'den ise tepki geldi.

MHP'Lİ VURAL: "CHP YOKSA, KOMİSYON; UZLAŞMA KOMİSYONU OLARAK DEVAM EDEMEZ"

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural,  "Uzlaşma Komisyonu'nda  eşit temsil gerekiyor. Bu durumda kurulacak bir komisyon, uzlaşma komisyonu olarak devam edemez." diyen Vural, CHP'nin bu tavrının AKP'nin ekmeğine yağ süreceğini iddia etti.

CHP'NİN UZLAŞMA KOMİSYONUNDA OLMAMASI KİMİN EKMEĞİNE YAĞ SÜRECEK?

"CHP'nin bu tavırları üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan (o zaman millete gideriz) ifadesini kullanmıştı... Şimdi komisyonun kurulamaması kimin ekmeğine yağ sürecek?" diyen Vural, komisyonun kurulamaması nedeniyle AKP'nin başkanlık dayatması sorununun da parlamento içinde çözülebileceği zeminin ortadan kalktığını öne sürdü.

"BAŞKANLARI VAR, SİSTEM ARIYORLAR"

Vural sözlerine şöyle devam etti: "Onların önerdiği zaten başkanlık sistemi değil! Başkan'ları var, sistem arıyorlar! Saray'ın oyununu bozabileceğimiz bir zemin ortadan kaldırılmıştır. Başkanlık dayatması karşısında parlamenter sistem çözüm üretmeli, karşı koymalıydı."

HDP'NİN CEVABI DAHA BELLİ DEĞİL...

MHP'nin de görüş bildirmesinin ardından şimdi HDP'nin yanıtı bekleniyor.  Anayasa değişikliği yapmak için partilerin uzlaşamaması halinde AKP kendi önerisini halka sunacak...

AKP'nin önerisi hakkında konuşan Genel Sekreter Abdulhamit Gül, "Öyle sivil demokratik Anayasa yapacağız ki hangi partiden olursa olsun Meclis'te milletvekillerimizin bizim önerilerimize destek vereceğine inanıyorum" ifadesini kullandı.   Şu anki parlamenter sistemde, yasamanın yürütmenin güdümünde olduğunu öne süren AKP'li Gül, yürütme için de  "etkin ve hızlı karar alma süreci olan Başkanlık sistemini" önerdiklerini vurguladı.

AKP'NİN 14 MİLLETVEKİLİNE İHTİYACI VAR

AKP'nin başkanlık sistemini içeren kendi anayasa önerisini Meclis'te kabul ettirmesi için 330 oya;  Meclis Başkanı Kahraman'ın oy veremeyeceği de düşünülürse, dışardan en az 14 vekilin desteğine ihtiyacı var. Önümüzdeki günlerde iktidar partisinin 14 muhalefet milletvekilini ikna çalışmaları başlatması bekleniyor...

Burcu Oral Evren | karsigazete.com.tr

    :

    :

    :

    :

    "Yeni Anayasa kördüğüm!" hakkında Tweetler

    DİĞER POLİTİKA HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete