​Dolar bugün rekor kırabilir!

Çin ekonomisinde yavaşlama göstergelerinin öne çıkması ile dolar yeni rekorlara yönelebilir.
Yılbaşından bu yana piyasalarda yaşanan Çin merkezli satış dalgası ve artan güvenlik endişeleri doların 3 liraya demirlemesine neden oldu. Küresel kriz endişesinin öne çıkmaya başlaması ile piyasalarda güvenli liman arayışı öne geçince hisse senetlerinden kaçış yaşanırken, dolar talebinde patlama yaşandı.

Petrol fiyatlarının 28 dolara kadar düşmesi küresel piyasalarda büyüme endişelerinin öne çıkmasına neden oldu. Bu gün açıklanması beklenen Çin’in büyüme rakamları ve sanayi üretimi verileri dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin durgunluğa sürüklendiğini göstermesi durumunda doların yeni rekorlara yönelebileceği dile getiriliyor. Dolar, dün 29 Eylül’den bu yana ilk kez 3.0513 seviyesine kadar çıktı. Serbest piyasada dolar güne 3.0407 TL’den Euro ise 3.3132 liradan güne başladı. Kurdaki tansiyon gün boyunca yüksek seyrini korudu. Dolar günü 3.0390 liradan tamamlarken, Euro 3.3100 lirada kaldı.  Destek Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Emre Özgüven, “Çin tarafından verilerin olumsuz gelmesi durumunda dolarda kurunda hızlı yükselişler görebiliriz” dedi.

ABD merkezli yatırım bankası Goldman Sachs analistleri 12 ay içinde dolar kurunun 3.55 seviyesine çıkacağını, 2017 sonu itibarıyla doların 3.70 olacağını öngördü. Goldman Sachs analistleri Merkez Bankası’nın harekete geçme zorunluluğu hissedeceğini belirtirken 2016 yılı sonu itibarıyla bir haftalık repo faizinin yüzde 12, 2017’de de yüzde 14 olacağını öngördü.

MERKEZ KARARINI AÇIKLIYOR

Faiz politikasında sadeleşmeye gitmek için küresel piyasalardaki dalgalanmanın sona ermesini bekleyeceğini açıklayan Merkez Bankası’nın bugün yapacağı toplantıda somut bir adım atması beklenmiyor. Ancak, uzmanlar, kurdaki dalgalanmanın boyutunun artması durumunda Merkez Bankası’nın harekete geçmek zorunda kalabileceği ifade ediliyor.  Gün boyunca dalgalı seyreden Borsa İstanbul günü yüzde 0.03 kayıpla 71.039 puandan kapandı.

    :

    :

    :

    :

    "​Dolar bugün rekor kırabilir!" hakkında Tweetler

    DİĞER EKONOMİ HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete