Tiyatroyu kim yönetiyor?

"Gezi ile ilgili oyun sahnelemem, seyirciyi tahrik etmeye alet olmam"
KARŞI GAZETE | ÖZEL

"TİYATROYU, TİYATROCULAR" YÖNETİR DİYEREK İSTİFASINI VERMİŞTİ AMA...


İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları (İBBŞT) Genel Sanat Yönetmenliği’nden ‘Tiyatroyu tiyatrocular yönetir' ilkesini kabul ettiremediği gerekçesiyle aralık ayı sonunda ekibiyle birlikte istifa edeceğini duyuran Erhan Yazıcıoğlu'nun Cumhuriyet Gazetesi'ne verdiği röportaja, Ankara Devlet Tiyatrosu sanatçısı  Tuncer Yığcı'dan tepki geldi.   

"GEZİ'Yİ̇ ANLATAN OYUNU SAHNEYE KOYMAM, SEYİRCİYİ TAHRİK ETMEM"

Röportajda  "Erdoğan’a “sanatçılar muhaliftir, eleştiri yapabilirler” diyebilecek misiniz?" sorusu üzerine 
"Evet derim, buna ikna ederim." yanıtı veren Yazıcıoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı eleştiren bir oyunu ise sahneye koyamayacağını şu sözlerle anlatmıştı:

YAZICIOĞLU: "DEVLET KURUMUNDA ERDOĞAN'I ELEŞTİREN OYUN OLMAZ"

”Hayır, sahneleyemem. Burası bir devlet kurumu. Devlet kurumunda Erdoğan’ı eleştiren bir oyun neden koyayım? Neden kurumu zor durumda bırakayım? Geçen sene de sormuştun, “Gezi ile ilgili oyun sahneleyebilir misiniz?” demiştin. Sahnelemem demiştim. Değişen bir şey yok. Burayı alet edemem.

- O zaman yine başa dönüyoruz. Tiyatroyu bürokratlar değil tiyatrocular yönetir diyorsunuz, ama devletin kontrolüne bırakabiliyorsunuz...

İstanbul seyircisini tahrik etmeye neden alet olayım?”

ANKARA DEVLET TİYATROSU SANATÇISI YIĞCI'DAN TEPKİ:

Tiyatroya yapılan baskı nedeniyle istifasını verdiğini belirten ancak röportajından bürokrasinin talimatlarına uygun hareket etmeyi tercih ettiği anlaşılan Yazıcıoğlu'na, tiyatro sanatçısı Tuncer Yığcı'dan tepki geldi. 

YIĞCI: "TİYATRO İKTİDARIN DEĞİL, DEVLETİN"

"Sayın Yazıcıoğlu bilmelidir ki; Tiyatro siyasi iktidarın değil devletindir. Hizmetini hükümete değil halka yapar." diyen Yığcı, şu eleştiriyi yaptı:

"TİYATRO, SÖZÜNÜ SÖYLEMEKTEN ÇEKİNMEZ!"

"Tiyatro sanatı sözünü söylemekten çekinmez. Çekinirse adı tiyatro olmaz. Tiyatro salondaki koltuklarda oturan herkes eşittir. Onun eşi, bunun kızı ya da damadı ayrımı yapılamaz. Tiyatronun kuralları kimse için esnetilemez.

"İKTİDARIN ESTİRDİĞİ RÜZGARA GÖRE YÖN BELİRLEYEN SANAT ANLAYIŞININ GELECEĞİ YOK"

Ecevit iktidarında Şehir Tiyatrolarında sahnelenen 'Düğün Ya Da Davul' oyununu izleyen Başbakan, oyunda geçen "Başbakan kimden korkar? Amerika'dan" sözleri üzerine soru soran gazeteciye "Ben gereken mesajı aldım." demiştir. İktidarın estirdiği rüzgara göre yön belirleyen sanat anlayışının geleceği yoktur. Boşuna çabalamayın."

Burcu Oral Evren | KARSIGAZETE.COM.TR

    :

    :

    :

    :

    "Tiyatroyu kim yönetiyor?" hakkında Tweetler

    DİĞER ÖZEL HABER HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete