"Kadın cinayetlerinde indirimler son bulsun"

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü adına farklı tarihler ve illerde eyleme çıkıyor. Dün İstanbul Tünel Meydanı'nda da eylem yaptı.
KARŞI GAZETE | ÖZEL

Tarafsız Çalışan Anneler Platformu çalışmalarıyla gündeme gelen, bebeği ile duruşmaya katılan, Kadının Fenni kitabının yazarı aktivist bir kadın hakları savunucusu olan aynı zamanda Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu avukatlarından olan Feyza Altun'la İstanbul'daki eylemi konuştuk.

"Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu ile Taksim Meydanı’nda yürüyüşteydiniz? Orada neler oldu?

-Katılım çok güzeldi, kalabalık bir yürüyüş oldu. Halktan çok destek aldık, ıslıklar, alkışlar ve sloganlara eşlik ederek bize destek oldular.

Yoğun bir basın ilgisi vardı akşam haberlerinde geniş bir yer bulmasını ümit ediyoruz. İnsanlar davetimize icabet ettiler. Duyurularımız yerini buldu diye düşünüyorum. Yürüyüşlerimiz devam edecek. 



Medyanın ilgisi ne durumdaydı?

-Katılım vardı fakat akşam haberlerinde çıkacağını umut ediyoruz. 

"İNDİRİMLER SON BULSUN!"

Platformun açıklamalarında neler yer aldı?

- Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu olarak söylediğimiz şey;  “Yasayı çıkart, kadını yaşat” . Ana sloganımız buydu. 'Saygın tutum' indirimi , 'iyi hal' indirimi, 'aşırı tutku' indirimi gibi indirimlerin son bulmasını istiyoruz.

Bunlar adeta kadın cinayetlerini meşrulaştıran, failler ve katiller tarafından adeta bir cezasızlık hali olarak algılanan hallerdir.



Erkek ne düşünüyor, ben ‘çok sevdim' derim, takım elbise giyerim, indirim alırım hiç olmadı, akli dengem yerinde değil derim ve indirim alırım. Bir kaç sene yatar çıkarım, şeklinde düşünerek kadın cinayetleri için daha çok cesaretleniyor.Bizim amacımız; bir intikam unsuru oluşturmak, bir kadın erkek savaşı yaratmak değil.

Ceza yasasını, daha caydırıcı, daha rehabilite edici bir hale getirilmesi, bu indirimlerin uygulanmadığı kadın cinayetlerini engellemeye yönelik bir kanun çıkarılmasıdır. Bu konuda çalışmalarımızı devam ettiriyoruz.

Ve bu yasanın çıkartılarak, bunun iktidar ve muhalefet olmak üzere bütün  partiler  tarafından gündeme alınarak kolektif bir çalışma ile meclisten geçirilmesi, ve yaşam hakkımızın bize iade edilmesidir. Biz kadınlar olarak -en temel olan -anayasal yaşama hakkımızı savunuyoruz burada. 

Bugün yürüyüşte olduğunuz sıralarda memleketin bir tarafında kadın cinayetleri devam ediyordu. Sesinizi duyurmak adına yasa yapıcı olarak siyasilerden destek olan kimler vardı?

-Bizim bugünkü yürüyüşümüzde Emekçi Hareket partisi Genel Başkanı Sibel Uzun, CHP Kadın Kolları İl Başkanı, eski milletvekili Melda Onur ve pek çok STK ve Dernek vardı destek olan.  Pek çok sivil kadın oradaydı. Anti Kapitalist Müslüman kadınları da oradaydı.

Tespitinde çok haklısın. Bizim amacımız zaten bunu değiştirmek. Bunu değiştirene kadar ve mahkemeler iyi hal indirimleri vermeye devam ettikçe biz sokaklarda yürümeye devam edeceğiz. Nerede gerekiyorsa yürüyeceğiz.

"YILMAYACAĞIZ! KİMSE DE YILMASIN!"

Yasa tasarıları yazacağız, makaleler yazacağız, çocuklarımızı bu şekilde eğiteceğiz, biz bu savaşı vereceğiz. Türkiye’de görüyorum ki inanılmaz bir hassasiyet oluşmakta. Bu beni çok mutlu ediyor. Kadınlar ve erkekler buna tepki gösteriyor.

Artık her kadın cinayeti haberi, taciz tecavüze indirim haberi toplumda infial yaratmaya başlıyor. Toplumun sabrı taşıyor. Bu durumun çoğunlukta olduğunu umud ediyorum. Bizi bunlar yıldıramaz. Yılmayacağız. Kimse de yılmasın bunlardan dolayı. 

Yürüyüşe erkek katılımı var mıydı? 

-Yoğunluk olarak kadınlar vardı, erkekler çok gözüme takılmadı, ama halktan İstiklal’de Beyoğlu’nda olan ve yürüyüşümüz sırasında bize alkışlarla, ıslıklarla destek veren çok erkek vardı. Ters ya da  kötü diyebileceğimiz bir tepki almadık. 

Polislerin tavrı nasıldı?

-Sadece Galatasaray Lisesi'nin orada bir çevik kuvvet ekibi vardı, öyle olumsuz bir durum yaşamadık..

"ERKEKLER KENDİ HEMCİNSLERİN YAŞATTIĞI VAHŞETTEN RAHATSIZLAR"

-Yeri gelmişken şunu da söylemek istiyorum, toplumumuzdaki her erkek olumsuzlukları desteklemiyor. Bunu hep görüyorum.Erkekler kendi hemcinslerinin yaşattığı vahşetten rahatsızlar. Onlar utanıyorlar hemcinslerin yaptığı şeyden. Onlar bize destek veriyorlar zaten. Daha yoğun destek de zamanla toplumsal hareket yayıldıkça olacaktır diye umut ediyorum. "

Görüşlerini bizimle paylaştığı için teşekkürlerimizi iletiyoruz. Ve Karşı Gazete olarak kadın cinayetlerinin bir an evvel son bulmasını temenni ediyoruz...

Rabia YAVUZ | karsigazete.com.tr

    :

    :

    :

    :

    ""Kadın cinayetlerinde indirimler son bulsun"" hakkında Tweetler

    DİĞER ÖZEL HABER HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete