​Akkuyu Nükleer Santrali için flaş karar

Akkuyu Nükleer Enerji Santrali inşaat çalışmaları fiilen durduruldu.
Reuters haber ajansı, Rusya’nın Akkuyu Nükleer Enerji Santrali’nin inşaatını durdurduğunu açıkladı. Dakikalar sonra Türk Enerji Bakanlığı haberi yalanladı. 

Türk enerji yetkilileri Akkuyu Nükleer Enerji Santrali ihalesinin askıya alındığı bildirdi. Enerji yetkililerinin başka aday ülkelerle temas halidne oldukları belirtildi. Öte yandan Türkiye’nin iki hafta önce Suriye sınırında Türk hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağını düşürmesinin ardından Rus Rosatom şirketinin kuruluşu olan Akkuyu NGS Mersin Akkuyu Nükleer Santrali Projesi’nde sahadaki inşaat çalışmalarını durdurdu.

Konu hakkında bilgi sahibi üst düzey kaynaklar, iki ülke arasındaki uluslararası anlaşmada yer alan ağır tazminat hükümleri nedeniyle Rusya’nın anlaşmayı fesihten kaçındığını belirtiyorlar.

Türkiye ile Rusya arasındaki mutabakat kapsamında Rusya, dört üniteden oluşacak toplam 4,800 MW kurulu güce sahip Akkuyu Nükleer Santralini 20 milyar dolarlık yatırım yapılması planlanıyordu.

Konu hakkında bilgi sahibi üst düzey bir yetkili, “Rus jetinin düşürülmesinden sonra proje büyük bir belirsizliğe girdi. Ancak Rus şirket projeye şu ana kadar 3.5 milyar dolar civarında bir yatırım yaptı. Sözleşme hükümlerinde tek taraflı fesihte ağır tazminat koşulları var. O nedenle Ruslar şu anda fesih konusunda adım atamıyor” dedi.

Yetkililer ve kaynaklar, sözleşmedeki fesih hükümlerinin ne kadarlık bir tazminatı içerdiğine dair herhangi bir bilgi vermedi. Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, “Yaşanan olaydan sonra mevcut tüm projeler yakından incelenecektir” demiş ancak Akkuyu Projesi’ne özel bir değerlendirme yapamayacağını açıklamıştı.

Türkiye’nin ikinci nükleer santralini Japonya-Fransa konsorsiyumu 22 milyar dolar yatırımla Sinop’a yapıyor. Üçüncü nükleer santral için çalışmalar devam ederken ABD, Japonya, Güney Kore, Çin ve Rusya bu projeyi yapmak isteyen ülkeler arasında sayılıyor.

    :

    :

    :

    :

    "​Akkuyu Nükleer Santrali için flaş karar" hakkında Tweetler

    DİĞER GÜNDEM HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete