Akkuyu da bizi vuracak!

Rus'ların Akkuyu'ya yapacağı nükleer santral reaktörünün yakıtı kesilirse, parçası bozulursa... Vay halimize!
KARŞI GAZETE | ÖZEL

BUGÜN DOĞALGAZI KESEN YARIN NÜKLEERİN YAKITINI VERMEZ!

Rus uçağının düşürülmesinin, Türkiye'ye olası etkileri üzerine çarpıcı bir analiz daha... Enerji Analisti Özgür Gürbüz, Akkuyu ve üçüncü nükleer santralin yeri olacağı açıklanan İğneada'ya ilişkin Karşı Gazete'ye dikkat çeken açıklamalar yaptı.

GÜVENMEDİĞİNİZ RUSYA'YA NİYE NÜKLEER SANTRAL YAPTIRIYORSUNUZ?

'Rus uçağının vurulması, Türkiye'nin Rusya'ya hiç güvenmediğini gösteriyor." diyen Gürbüz, "Madem güvenmiyordunuz, niye Ruslara nükleer santral yaptırıyorsunuz  ve de 60 yıl aralıksız çalıştırmalarını istiyorsunuz?"  diye sordu.

Türkiye'nin doğalgazda Rusya'ya bağımlı olduğunu, üzerine bir de nükleer santral ile elektrikte de bağımlı hale getirileceğini vurgulayan Gürbüz, Rusya'nın tıpkı doğalgazda olduğu gibi nükleer santral için de siyasi gelişmelere göre  yakıt vermemesi halinde  büyük enerji krizi yaşanabileceği  uyarısı yaptı.

"RUSYA NÜKLEER YAKITI VERMEZSE, BAŞKA ÜLKEDEN ALAMAZSINIZ!"

Gürbüz şöyle konuştu:

"Nükleer santrallerin teknolojileri farklıdır. Yarın Rusya size yakıt vermezse başka bir nükleer enerji şirketinden yakıt alıp, o reaktörde kullanamazsınız. Bir parçası bozulsa değiştirmek için yine aynı şirkete başvurmanız gerekir. Türkiye bunları hiç düşünmedi.

"HÜKÜMET SAMİMİYSE, AKKUYU'NUN ÇED RAPORU İPTAL EDİLSİN!"

Üstelik 15 yılı alım garantisiyle sabitlenmiş, 45 yıl serbest piyasa fiyatlarıyla 60 yıl boyunca Rusya'ya elektrik parası ödeyeceğiz. Milyarlarca dolardan bahsediyoruz. Bugün sokaklarda Rusya'yı protesto edenler veya mevcut hükümet biraz samimi olsa nükleer santral anlaşmasının iptalinden bahsederdi. Yargı süreci devam eden ÇED raporunu hemen iptal ederlerdi.

RUSLARLA GERİLİMİ ÖNGÖREN HÜKÜMET, İĞNEADA'YA  DA NÜKLEER DEMİŞTİ...

İğneada'ya üçüncü nükleer santralin yapılacağının açıklanmasının arkasında da Rusya ile ilişkiler vardı. Akkuyu'da işlerin iyi gitmediği, en azından Rusya ile ilişkilerin geldiği durum itibariyle ortada. Ancak hükümet bunu hep gizlemeye çalışıyor. Akkuyu'da nükleer santrali yapmanın tek yolu var o da halkın işi bitti kabul edip, itirazlardan, protestolardan vazgeçmesi.

"RUSLAR AKKUYU'YA YAPAMAZ İSE BAŞKASI İĞNEADA'YA YAPSIN"

Erdoğan'ın, "Akkuyu’yu Ruslar yapmaz ise bir başkası gelir yapar. Oraya 3 milyar dolarlık bir yatırım yaptılar zaten" açıklamasının ardından konunun yeniden gündeme gelmesi ve sorunların varlığının Erdoğan tarafından da kabul edilmesi hükümetin işine gelmedi. Nükleer karşıtlarını umutlandıracak bu haberin üstünü örtmek için İğneada'nın ismini ortaya attılar. Aynı şeyi bazen Sinop'u kullanarak da yapıyorlar. "Siz itiraz ediyorsunuz ama biz ikinci, üçüncü nükleer santrali yapıyoruz, boşuna uğraşmayın" demeye getiriyorlar.

ERDOĞAN AĞZINDAN KAÇIRMIŞTI: RUSYA, AKKUYU'DA 3 MİLYAR DOLARLIK NE YAPTI?

Halbuki, birinci nükleer santral projesinin bile geleceği belli değil. İğneada'yı gündeme getirmenin bir başka nedeni de yine Erdoğan'ın ağzından kaçırdığını tahmin ettiğimiz 3 milyar dolar hikayesi. Akkuyu'da  3 milyar dolarlık ne yapıldı? Ortada görünen hiçbir şey yok. Rus şirket zaten şeffaf değil. Bu 3 milyar doların nereye harcandığının kalem kalem açıklanması lazım ama ne Rus devlet şirketinden ne de hükümetten bu konuda bir açıklama gelmedi. Onun yerine konuyu değiştirip, İğneada'da 3. santral olacak dediler. Bu talepler Türkiye'nin gerçekleriyle uyuşmuyor. Türkiye'nin elektrik talebi abartıldığı gibi artmıyor. Nükleer santraller dışa bağımlı oldukları için asıl sorun haline gelen enerjide dışa bağımlılığı da çözemiyor.  Bugün bunu  herkes görüyor. "

Burcu Oral Evren | KARSIGAZETE.COM.TR

    :

    :

    :

    :

    "Akkuyu da bizi vuracak!" hakkında Tweetler

    DİĞER ÖZEL HABER HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete