​Velilere verilen 'özel okul teşvikleri' ne olacak?

TEOG tercihinde 'özel okul ' işaretleyenler panikte! Peki özel okul teşvikleri ne olacak?
KARŞI GAZETE | ÖZEL

İPTAL EDİLEN 'DERSHANE YASASININ' İÇİNDEKİ 'ÖZEL OKUL TEŞVİKİ' NE OLACAK?


Anayasa Mahkemesi'nin dershaneleri kapatan 6528 sayılı düzenlemeyi iptal etmesinin ardından, çocuklarını özel okula gönderen velileri endişe sardı. İptal edilen yasanın içinde özel okula gidenlere verilen 'teşvik' maddesi de var!

3500 TL DESTEK VERİLECEKTİ, ŞİMDİ NE OLACAK?

Şimdi Yüce Mahkeme'nin kararının Resmi Gazete'de yayımlanması bekleniyor. Çocuklarını özel okula kayıt ettiren velilerin de gözü kulağı bu kararda... Çünkü öğrencilere verilen ve 2500 ile 3500 TL arasında değişen özel okul desteklerinin akıbetinin ne olacağı belli değil!

İptal edildiği açıklanan 6528 sayılı yasanın 12. Maddesinde yer alan 'eğitim- öğretim’ desteğine bel bağlayarak çocuklarını özel okula veren anne- babalar destek iptal edilirse  zor duruma düşecek.

YA DESTEK İPTAL EDİLECEK YA KONTENJAN AZALACAK

Bu yıl çocuğunu özel okula kayıt ettiren veliler, Anayasa Mahkemesi bu yasayı tümden iptal ettiyse zaten o desteği alamayacak.   Sadece dershanelerin kapatılmasına ilişkin madde iptal edildiyse de Milli Eğitim Bakanlığı'nın da buna göre tavır değiştirmesi bekleniyor 

Yani Bakanlık ya 'özel okul desteğini' tamamen iptal edecek ya da kontenjanda veya desteğin miktarında azaltma yapılacak.  

TAŞTAN: ”DERSHANELER KAPANINCA, TEŞVİK DE ANLAMINI YİTİRİR"

Karşı Gazete, Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Yönetim Kurulu Üyesi ve eğitimci  Ali Taştan ile özel okul desteğine ilişkin merak edilenleri konuştu. 

"Bakanlığın,  bu teşviği verme nedeni dershanelerin kapatılması üzerine özel okullara kayıt yaptıranlara destek verilmesiydi." diyen Taştan, şu değerlendirmeyi yaptı:

”Zaten her yıl, kaç öğrenciye, ne kadar destek verileceği ilgili kanunda net olarak tanımlanmamıştı. Her dönem başında Maliye ve Milli Eğitim Bakanlıkları'nın belirleyeceği sayı ve miktarda verilmesi öngörülüyordu. 

BİR İHTİMAL DAHA VAR, O DA ERKEN SEÇİM...

Dershaneler kapanırsa,  'teşvik' de anlamını yitiriyor. Ama henüz ortada bir hükümet yok, olası erken seçim nedeniyle oy kaybı yaratabileceği endişesi ile bu yıl da  verilebilir belki... Ama bunu Milli Eğitim belirler... Sonuçta Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) kararı   kamusal eğitim açısından önemli bir karar. Çok önemli sonuçları var...

TEMEL LİSELERİN AKIBETİ NE OLACAK?

Mesela Bakanlığın uydurduğu 'Temel Liseler'in akıbeti ne olacak?
 
DERSHANELERİNİ OKUL YAPANLARIN, KAPATANLARIN HARCAMALARI NE OLACAK?

Dershanelerden liseye dönüşenlerin masrafları ya da dönüşemediğini için kapanan dershanelerin durumu, işsiz kalan dershane öğretmenlerinin durumu ne olacak?

TEOG'DA ÖZEL OKUL TERCİH EDENLER NE YAPACAK?

Dershaneler kapandığı için TEOG'da 'özel okulu'  tercih eden öğrencilerin durumlarıyla ilgili akıllarda önemli sorular var.  Çünkü çoğu veli, dershanelere gidilemeyeceği için çocuğunu bu okullara yazdırdı. Binlerce liralık borç altına girdi. 

MİLLİ EĞİTİM ACİL DEĞERLENDİRME YAPMALI

Bundan sonra nasıl bir süreç izleneceğine ilişkin Milli Eğitim Bakanlığı'nın acilen bir açıklama ve gerekiyorsa yeni yasal düzenlemeler yapmasını bekliyoruz. 

SINAVLAR KALKMADAN, DERSHANELER KAPANMAZ

Dershanelerin ortaya çıkış nedenini; yani sınavları ortadan kaldırmadan, dershanelerin kapatılmasının doğru bir şey olmadığı da ortaya çıktı." 

Geçen yıl özel okul desteği  için  250 bin kontenjan açıklanmış, 184 bin öğrenciye ödeme yapılmıştı. 

Burcu Oral Evren | karsigazete.com.tr

    :

    :

    :

    :

    "​Velilere verilen 'özel okul teşvikleri' ne olacak?" hakkında Tweetler

    DİĞER ÖZEL HABER HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete