AKP'li Bakanların 'İğneada' çelişkisi

Hani birinci ve ikinci nükleer santral bitmeden üçüncü yapılmayacaktı!
KARŞI GAZETE | ÖZEL

BAKANLARDAN HANGİSİ İĞNEADA HAKKINDA DOĞRUYU SÖYLEMİYOR?

İğneada'ya nükleer santral tartışması yeni değil...


16 Aralık 2014 tarihindeki bütçe görüşmelerinde dönemin Kırklareli Milletvekili olan CHP'li Turgut Dibek'in "İğneada'ya nükleer santral yapılacak mı?" sorusuna   Enerji Bakanı Taner Yıldız, tutanaklara da yansıyan şu yanıtı vermişti:

ENERJİ VE TABİİ KAYNAKLAR BAKANI TANER YILDIZ (Kayseri) – Üçüncü santralle alakalı  tespit edilmiş ve netleştirilmiş bir yer bulunmamakla beraber üçüncü santralin kurulmasıyla alakalı da bir hedefimiz şu anda bulunmamaktadır. Bir ve ikinci santraller bitirildikten sonra, o zamana kadar yerli mühendisliğin ve yerli kaynakların ön planda bulunduğu bir yapı düşünüyoruz. İğneada’yla alakalı da herhangi bir karar verilmiş durumda değildir ve herhangi bir işaret de söz konusu değildir.



Peki aradan 1 yıl geçmeden ne değişti?

Seçim hükümeti kuruldu,  Taner Yıldız'ın yerine  Ali Rıza Alaboyun yeni Enerji Bakanı oldu.  Başbakan Davutoğlu'nun Ankara'daki terör saldırısından sonra yaptığı; "biz seçim hükümetiyiz, ben de geçici başbakanım" açıklamasına göre 'geçici' bir bakan olan Alaboyun ise üçüncü  nükleer santralle ilgili çok önemli bir açıklama yaptı.

"Üçüncü nükleer santralin Kırklareli İğneada bölgesinde yapılması planlanıyor. Firmalarla görüşmeler devam ediyor" dedi.

Karşı Gazete, iki açıklama arasındaki çelişkiyi, İğneada sorununu yakından takip eden CHP'nin eski Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek'e sordu. Bakan Alaboyun'un açıklamasının kendisine çok tuhaf geldiğini belirten Dibek, gazetemize şöyle konuştu:
"TANER YILDIZ, BİZE GERÇEKLERİ SÖYLEMEMİŞ!"

"Ben bu konuyu  Taner Yıldız'a sormuştum. Çok net şekilde dedi ki; 'üçüncü santral gündemimizde yok'. Yer konusunda da netlik olmadığını söyledi hatta ikinci ve üçüncü santraller bittikten sonra yerli kaynaklarla yapılabileceğini söyledi.  Şimdi aradan sadece 10 ay geçmiş, yer belli diyorlar.  10 ayda ne değişti?

Ya o zaman bize gerçeği söylemedi, ya gizli görüşmeler kamuoyuna haber verilmeden, halktan kaçırılarak yürütüldü ya da şimdi gündem değiştirmek için nükleer santral konusunu gündeme getirdiler... Terör ve istihbarat zaafiyeti yerine nükleer enerji konusuna dikkat çekmek istemiş olabilirler. Ama sonuç olarak Bakan'ın açıklaması çok netti. Yer seçilmiş, bazı firmalar gelmiş, mutabakat imzalanmış... Demek ki o zaman Enerji Bakanı olan Taner Yıldız, bize gerçekleri söylememiş!"

"BULGARİSTAN, İĞNEADA'YA İTİRAZ EDEBİLİR!"

Dibek, nükleer santral için İğneada'nın seçilmesinin uluslararası ilişkiler açısından da sakınca yaratabileceği uyarısı yaptı. "İğneada, Bulgaristan sınırına neredeyse bitişik, Bulgaristan kendisine bu kadar yakın bir yere  bırakın nükleer, termik santral yapılmasına bile karşı çıkmıştı. Bu durum uluslararası  ilişkiler gereği ne kadar mümkün, Bulguristan, nükleer santrale itiraz edebilir. Avrupa Birliği mevzuatına göre konu incelendi mi, o da belli değil." diye konuştu.

Burcu Oral Evren | karsigazete.com.tr

    :

    :

    :

    :

    "AKP'li Bakanların 'İğneada' çelişkisi" hakkında Tweetler

    DİĞER ÖZEL HABER HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete