Başbakanlık MİT raporunu niye hazırlamadı?

Ankara'daki kanlı terör saldırısı ile gündemin bir numaralı maddesi haline gelen güvenlik ve istihbarat konusundaki zafiyet nereden kaynaklanıyor?
KARŞI GAZETE | ÖZEL

"LAF OLSUN DİYE İSTİHBARAT  KOMİSYONU KURMUŞLAR!"

Tüm Türkiye'nin şimdi sorduğu bu soruya aslında muhalefet çok daha önce yanıt aramaya başlamıştı... MİT'e olağanüstü yetkiler veren değişikliğin görüşmeleri sırasında muhalefetin ve kamuoyunun tepkisini azaltmak isteyen AKP, "Meclis'te bir komisyon kuralım, MİT'i denetlesin." diyerek Meclis çatısı altında "Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu" kurdu. Ancak komisyonun görevleri arasında "denetim" sözcüğü bir kez bile geçmiyordu...

"ŞU AN İSTİHBARAT KOMİSYONUNUN TEK BİR ÜYESİ YOK!"

Karşı Gazete, 7 Haziran seçimi sonrasında Meclis'teki komisyonların yeni üyeleri belirlenmediği için şu an hiçbir üyesi de bulunmayan komisyonun eski üyeleriyle konuştu.

”MİT, PARTİ LİDERİNE SALDIRI DÜZENLESE, BAŞBAKAN İZİN VERMEDEN SORUŞTURULAMAZ!"

Ahmet Toptaş- Eski CHP Milletvekili/ TBMM Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu Eski Üyesi:

"O komisyon aslında var olmayan, işlevi olmayan bir komisyon. MİT yasası çıkarılırken biz 'MİT'e aşırı yetkiler ve sınırsız sorumluk verildi,  hatta şimdi ödeneği 1.6 milyar liraya çıkarılmış...  Biz demiştik ki 'bu kadar yetki veriliyor ama sorumluluk verilmiyor, bunlar yarın millilik vasfını kaybeder, her türlü operasyona sorumluluk duymadan imza atabilir. Hatta bir muhalefet liderine, öne çıkmış bir kanaat önderine,  sanatçıya bile saldırı düzenleyebilir... Bir MİT elemanı bunu yapsa,  Başbakanlık'tan izin alınmadan savcı bunu bile soruşturamaz .

KOMİSYON 'DENETİM' İÇİN KURULDU AMA GÖREVLERİ ARASINA 'DENETİM' KONULMADI

'Denetim mekanizması mutlaka kurulmalı' demiştik. Yasa teklifini veren AKP'li  Alpaslan Kavaklı 'katılıyorum' dedi... Beşir Atalay, 'ben de katılıyorum' dedi.  Ama 'yasa çıksın, sonra kurarız' dediler. Anladık ki  o zaman önce  ortalığı temizleyecekler  sonra da denetim getirecekler... Tepkiler üzerine komisyon kararı verildi ama görevleri arasında tek bir denetim fonksiyonu yer almadı.

Yani aslında denetim görevi  yoktu...  Denetim mekanizması getirilmediği için de MİT denetlenemiyor, hiçbir eylem ve işlemi... Türkiye Cumhuriyeti'ndeki herkes MİT'in eylem ve işlem alanında ama  sorumlu yok!

MİT hakkındaki kaygım şu;  AKP iktidarını ayakta takmak için ne yapılması gerekiyorsa onu yapıyor. Ülke güvenliğine kafa yorduklarını düşünmüyorum. Önlenebilir birçok olay var ama doğru dürüst istihbarat raporu bile ortada yok.

"BAŞBAKANLIK MİT RAPORUNU NİYE HAZIRLAMADI?"

MİT'in ne işlem yaptığını Başbakan ve Cumhurbaşkanı'ndan başka kimse bilmiyor! Komisyonun görevleri arasında Başbakanlığın her yıl MİT hakkında Mart ayında hazırlayacağı bir raporun incelenmesi de var. O rapor hiç hazırlanmadı... Meclis'e gelmedi... Çalışması bile yapılmadı. Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği (MGK) gelip komisyona bilgi verdi güya... Bize sadece kuruluş yasasını okudu!

Laf olsun diye kurulmuş,  hiçbir işlevi olmayan güya MİT'i denetleme komisyonu... Görevi içinde   tek kelime denetleme geçmiyordu...  MİT'in ne yaptığını  kimse bilmiyor, kimse de denetleyemez!"

"İSTİHBARAT KOMİSYONU AKP'NİN UZATTIĞI BİR HAVUÇMUŞ!"

Nevzat Korkmaz- Eski MHP Milletvekili/ TBMM Güvenlik ve İstihbarat Kom. Eski Üyesi:

”Komisyonun kuruluş amacı istihbarat örgütleri üzerinde milli iradeyi hakim kılmak , demokratik denetim yapmaktı. Ama anlıyoruz ki MİT kanunda değişiklik yapılması için adeta AKP'nin uzattığı bir havuçmuş!    AKP'nin asıl yapmak istediği de  Oslo'da İmralı'da yapılan görüşmeleri gizlemek, görüşme yapanları  hukuken güvenceye almakmış!

"İSTİHBARAT KOMİSYONU HİÇ HAYATA GEÇİRİLMEDİ"

Bu komisyon aslında hiç hayata geçirilmedi! Suya- sabuna dokunmayan toplantılar yapıldı. Aktif ve etkin çalışsaydı, AB ve ABD'deki muadilleri gibi çalışsaydı, MİT'in denetlenmesi mümkün olacaktı... TBMM de yetkilileri o zaman sorgulayabilirdi. Şimdi bizim bildiğimiz AKP Hükümeti'nin kamuoyuna anlattığı kadar... O bilgiye ne kadar güveneceğiz o tartışmalı.....

"BAŞBAKANLIĞIN MİT RAPORU NEREDE?"

Başbakanlık, MİT hakkında rapor hazırlamalıydı, ortada yok... Hazırlanmış olsa herhalde haberimiz olurdu. Dostlar alışverişte görsün diye bir iki toplantı yaptılar, yazık ki Hükümet bildiğini okumaya devam ediyor. Bu da ne yazık ki canlara mal oluyor...  Ankara'daki terör eylemi hakkında da  TBMM'nin yeterli bilgi sahibi olduğunu düşünmüyorum."

Burcu Oral Evren | KARSIGAZETE.COM.TR

    :

    :

    :

    :

    "Başbakanlık MİT raporunu niye hazırlamadı?" hakkında Tweetler

    DİĞER ÖZEL HABER HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete