Kamu bankaları AKP'ye mi hizmet ediyor?

AKP Milletvekili adayı Mehmet Akyürek’e ait Akyürek Tüketim adlı şirkete kamu bankalarından kullandırılan 300 milyon TL tutarındaki kredinin battığı iddia edildi.
KARŞI GAZETE | ÖZEL

AKP 24. Dönem Şanlıurfa Milletvekili ve 26. Dönem milletvekili adayı Mehmet Akyürek’in sahibi olduğu aile şirketi Akyürek Tüketim Ürünleri Pazarlama Dağıtım ve Ticaret A.Ş ve grup şirketleri hakkında bankalar tarafından arka arkaya icra takibine başlandı.

ŞİRKETİN HİSSELERİ GEÇİCİ OLARAK İŞLEME KAPATILDI

Akyürek Tüketim geçtiğimiz günlerde sahibi olduğu İSMAR Marketler zincirini Carrefour’a devretmişti. İcra takibi haberlerinin duyulması sonrasında Borsa İstanbul tarafından Şirketin hisseleri geçici olarak işleme kapatıldı.



EN YÜKSEK TAKİP BAKİYESİ O BANKADA

14 Ekim 2015 tarihinde KAP’a yapılan bilgilendirmeye göre takibe geçen banka ve faktoring şirketleri arasında en yüksek takip bakiyesi ING Bankta.

KAMU BANKALARI NEDEN İCRA TAKİBİNE BAŞLAMIYOR?

İcra takibine başlayan banka yöneticilerinden alınan bilgilere göre riskin büyük kısmı kamu bankalarının üzerinde. Şirket’in kamu bankaları nezdindeki risklerinin 300 milyon TL’nin üzerinde olduğu iddia ediliyor. Ancak sektörde en fazla riske sahip olan kamu bankalarının neden hala icra takibine başlamadığı merak konusu. 

AKP'Lİ VEKİL ADAYI NEDENİ İLE DEVLET ZARARA MI UĞRAYACAK!

Burada AKP milletvekili olan Mehmet Akyürek’in siyasi kimliği nedeni ile mi takibe geçilmediği sorusu akla geliyor. Ancak bu gibi durumlarda önce takibe geçen bankaların alacaklarını elde etme konusunda daha avantajlı olduğu bilinmesine rağmen kamu bankalarının hala icra sürecini başlatmamış olması nedeniyle devletin  zarara uğrama ihtimali yüksek gözüküyor. 

300 MİLYON TL KREDİ NASIL KULLANDIRILDI

Burada akıllara gelen bir diğer soru, riski en fazla olan özel sektör bankasında bile yaklaşık 30 milyon kredi bakiyesi olmasına rağmen, kamu bankaları tarafından 300 milyon TL tutarındaki kredinin nasıl ve neden kullandırdı?

AKP’li AKYÜREK AİLESİNE’NİN İFLAS KORKUSU


AKP Milletvekili Mehmet AKYÜREK ailesine ait Akyürek Pazarlama mali açıdan zor durumda. 2013 yılının Haziran ayında halka açılan ve hisse senetleri borsada işlem gören Akyürek Pazarlama halka açılmasının üzerinden yaklaşık 2 yıl sonra icralık oldu.

2013 yılında Vakıf Yatırım ve Bizim Menkul tarafından halka arz edilen ve yaklaşık 42 milyon TL halka arz geliri elde eden şirketin, Ekim 2015 itibariyle bankalara 400 milyon TL borçlu olduğu iddia ediliyor.
Borsada işlem sırası kapatılan ve yüzlerce yatırımcısını mağdur eden Akyürek Pazarlama 2014 Kasım ayında da 32 milyon TL’lik tahvil ihracı gerçekleştirmişti.

DİKKAT ÇEKEN BAŞVURU

Bankaların icra takibi başlatmasından hemen önce kamuya duyurulan rating notunda yatırım yapılabilir olduğu ilan edilen şirketin hakim ortakları Eyyüp Serdal AKYÜREK ve Şekip AKYÜREK’in toplam 7,93 milyon TL nominal tutarlı Akyürek Pazarlama payının satışa hazır hale getirmek için MKK’ya başvurması ise dikkat çekici bulundu. İcra takiplerinden önceden haberdar olanların borsa işlem sıraları kapatılmadan hisse satış yaptığı ancak bu işlemlerin SPK mevzuatı kapsamında suç teşkil edebileceği belirtiliyor.

YATIRIMCILARIN ZARARLARININ TELAFİSİ MÜMKÜN OLMAYACAK
 
Finansal açıdan oldukça zor durumda olan şirketin, nasıl olup ta halka açılma ve tahvil ihracına SPK’dan onay aldığı ise bilinmiyor. Ailede AKP milletvekili olmasının önemli rol oynadığı belirtilen halka arz ve tahvil ihracı sonucunda yatırımcıların zararlarının telafisinin mümkün olup olmadığı ise henüz bilinmiyor. Bankalarla yürütülen süreçten sonuç alınamaz ve iflas gündeme gelirse yatırımcıların zararlarının telafisi mümkün görünmüyor.

karsigazete.com.tr

    :

    :

    :

    :

    "Kamu bankaları AKP'ye mi hizmet ediyor?" hakkında Tweetler

    DİĞER ÖZEL HABER HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete