Araç saltanatı Sayıştay raporlarında

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının bünyesinde olan İller Bankası A.Ş.’de yapılan yolsuzluk Sayıştay kayıtlarına geçti.
KARŞI GAZETE | ÖZEL HABER

İller Bankası, Belediyeler adına Kamu İhale Kanununa göre ihale ettiği yapım işleri için müteahhitler üzerinden devleti zarara uğrattı.

İller Bankası, ilgili kanunu gerekçe göstererek devletten ihale alan müteahhitlerden lüks marka binek otomobilleri aldı; otomobillerin vergi, sigorta, yakıt, bakım, yedek parça vb. masraflarını ise müteahhitlere karşılattı.

BANKA YÖNETİCİLERİNE UCU AÇIK ‘KAMU TAŞITLARI’

4734 sayılı Kanunun 21 inci maddesinin (b) bendine göre, müteahhitlerden alınan lüks otomobiller yapım işinin kontrolörlük hizmetinde kullanılacaktı. Ancak Sayıştay raporlarına yansıyan bilgilere göre, otomobiller yapım işinde kullanılmayıp, Banka yöneticilerine tahsis edildi. Otomobillerin ne şekilde kullandığı ise kontrol edilmedi ve kullanımı inisiyatife bırakıldı.

Ancak, yönetmeliğe göre 'kamu taşıtı' olarak kabul edilmesi gereken araçların, kamu görevlileri tarafından hizmet dışında şahsi işler için kullanılması yasak.

‘İNSİYATİF’LE GELEN YOLSUZLUK

Sayıştay, İller Bankası’nın inisiyatifine bırakılan ‘kamu taşıtları’nı denetlediğinde yapılan yolsuzluğu gözler önüne serdi.
Sayıştay; otomobil yakıtlarının nerelerden alındığını ve trafik cezalarının kesildiği yerleri inceleyip, otomobilleri kullanan banka yöneticilerinin yıllık izin tarihlerini ve izinleri geçirdikleri yerleri araştırdı.

KAMU ARAÇLARI ŞAHSİ İŞLERDE KULLANILDI

Sonuçta, otomobillerin yöneticiler tarafından görev sahası ve banka hizmetleri dışında, mesai saatleri haricinde özel amaçlar için kullanıldığını, hatta bazı araçların banka personeli olmayan şahıslarca kullanıldığını tespit etti.
Sayıştay, bu tespitin ardından yapılan yolsuzluğu engelleyebilme adına; araçların özel işler için kullanılması halinde geri alınacağı ve bu amaçla kullanan kişilere disiplin cezası verileceği uyarısı yaptı.

SAYIŞTAY’IN UYARISINA RAĞMEN SUİSTİMAL ARTIRILDI

2013 yılında uyarılan banka yöneticileri uygulamayı devam ettirerek araç sayısını 21’den 2015 yılında 71’e çıkarttığını, önceden olduğu gibi kilometre kontrolü veya özel takip sistemi kurulmadığını, yakıt alımı için üst sınır belirlenmediğinden her türlü şahsi kullanıma açık olduğunu belirtti. Ayrıca şahsi çıkarları için otomobilleri kullananlara hiçbir ceza verilmediğini tespit etti.

KAMU MALINA ‘RESMİ ARAÇ DEĞİL’ SAVUNMASI

Sayıştay’ın uyarılarını dikkate almayan Banka, araçların ‘resmi taşıt’ olmadığını savundu. Bunun üzerine ise Sayıştay; araçların sermayesi kamuya ait bir kurum tarafından düzenlenen bir ihale ile resmi hizmetlerde kullanılmak üzere temin edildiğini, dolayısıyla araçların resmi amaçlar dışında kullanılamayacağını belirtti.

RESMİ ARAÇLAR TATİL BÖLGELERİNDE

Otomobillerin 2014 yılına ilişkin yakıt bilgilerini inceleyen Sayıştay; Ankara’ya tahsis edilen bir otomobil için, Çeşme,
Afyon, Yatağan ve Safranbolu’dan
yakıt alımı yapıldığını belirledi.

3.4 BİN TL’LİK YAKIT GİDERİ

Diğer bir aracın yaklaşık iki aylık yakıt giderinin 3.4 bin TL olduğunu, araç için çoğu hafta sonu kullanıma yönelik olarak İzmir, Denizli, Afyon, Balıkesir, Kocaeli, Uşak gibi illerden yakıt alımı yapıldığını tespit etti.

RESMİ ARACIN DİREKSİYONUNDA PERSONEL OLMAYAN KİŞİLER

Samsun Bölge Müdürlüğü’ne tahsis edilen 06 FC 1910 plakalı otomobilin görev haricinde özel işlerde kullanıldığını, yetkili olmayan kişilerce görevlendirme yazısı dahi olmadan Sinop iline ziyarete gidildiği, Banka personeli olmayan kişilerce çevre illere yapılan özel ziyaretlerde kullanıldığını, ayrıca 2014 yılında Sinop, Akçaabat, Sungurlu, Fatsa, Amasya vb. birçok yerden yakıt alımı yapıldığını tespit etti.

KARSIGAZETE.COM.TR

    :

    :

    :

    :

    "Araç saltanatı Sayıştay raporlarında" hakkında Tweetler

    DİĞER ÖZEL HABER HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete