BDDK rantı gözümüze mi sokuyor?

Havuz Medyası’nda çıkan BDDK’nın İstanbul’a taşınma hikâyesi dikkatimizi çekti.
KARŞI GAZETE | ÖZEL HABER

Akıllara ilk geldiği şekilde ‘Uluslararası Finans Merkezi’ olacak dedikleri Ataşehir yerine Avrupa yakasında depreme dayanıksız eski bir binaya taşınılıyor olması akıllara “yine mi rant?” sorusunu getirdi.

Havuz medyasının önde gelen aktörlerinden Star Gazetesinin 21 Ekim 2015 tarihli haberinde İstanbul’un Uluslararası Finans Merkezi olması yolunda atılacak önemli adımlardan birisinin BDDK’nın İstanbul’a taşınması ile gerçekleştirileceği iddia etti.

KUPON ARAZİ PROJESİ

AKP Hükümeti uzun yıllardır İstanbul’un Uluslararası Finans Merkezi olacağını söylüyor. Bu projenin bugüne kadar bilinen en önemli kısmı ise SPK ve BDDK ile kamu bankalarının İstanbul’a taşınması.

Bir şehrin finans merkezi olması için denetim kurumlarının o şehirde kurulu olması diğer ülkelerdeki örneklere bakıldığında gerekli bir şart olarak gözükmüyor. New York ve Frankfurt bilinen örneklerden...

BDDK ve SPK’nın İstanbul’da birimleri var ve yıllardır gerekli denetimleri gerçekleştiriyorlar.

BDDK ve SPK’nın İstanbul’a taşınmasını finans merkezi projesinden ziyade bir gayrimenkul/kupon arazi projesi olduğu iddia ediliyor.

ATAŞEHİR'E TAŞINMAYACAK

Star gazetesinin haberi de bunu doğrular nitelikte. Haberde BDDK’nın Ankara ve İstanbul’daki binalarında çıkılarak Gayrettepe’de Denizbank tarafından daha önce kullanılan binaya taşınacağı iddia ediliyor. Yani BDDK finans merkezi için İstanbul’un Anadolu yakasında Ataşehir’de tahsis edilen özel alana taşınmayacak. Aksine Avrupa yakasında bir bankanın daha önce kullandığı eski bir genel müdürlük binasına taşınacak. 

Devam eden bir proje varken ve BDDK için toplam 62 katlı yeni binalar yapılacakken bu taşıma işlemi şimdi hangi amaçla yapılıyor?

KİRA GELİRİ BELİRTİLMİYOR

Habere göre, BDDK’nın şu anki binası İşbankası’na ait ve bunun için kira ödeniyor. Bu binadan çıkılarak daha az kira ödeneceği söyleniyor. Yani, BDDK Hükümetin hedef tahtasında olan İşbankası’na daha fazla kira vermemek için bir an önce binadan çıkmak istiyor.

Ama şu anki kira giderinin ne olduğu, Gayrettepe’deki yeni bina için ne kadar kira ödeneceği, kira geliri ile kimin zengin edileceği ise belirtilmiyor. 

BDDK’nın istanbul’da taşınacağı bina Denizbank’ın değil 1999 yılında usulsüz işlemler nedeniyle el konulan batık Egebank ‘ın binasıdır.

BİNA ESKİ VE DEPREME DAYANIKSIZ

Bu bina bankalara el konulacağının karar verilmesi üzerine bir gece öncesi bavullarla, çuvallarla Murat Demirel’in koruma ve şoförünün para kaçırdığı görüntüsü ile gündeme gelmişti.

Bir önceki kiracı olan Denizbank’ın çıkış nedenlerinden bir tanesi de yapının eski ve depreme dayanıklı olmaması.

Aynı haberde BDDK’nın Ankara’dan İstanbul’a taşınma işleminin Şubat 2016’da tamamlanacağı ifade ediliyor. Star gazetesi İstanbul’a taşınılarak ileride Ataşehir’deki finans merkezine geçişin de kolay olacağını iddia ediyor.

Ankara binasından doğrudan finans merkezine tek seferde taşınmak dururken, 600 kişilik kurumu önce Denizbank’ın binasına sonra tekrar finans merkezine taşımanın nasıl bir kolaylık olduğu söylenmiyor.

MEHMET ALİ AKBEN BAŞKANLIĞINDAKİ BDDK'DAN EKSTRA MALİYETLİ TAŞINMA 

Aynı haberde İstanbul’daki finans merkezinin ise 2017 veya 2018 yılında bitirilmesi hedeflendiğini yer alıyor. Yani BDDK 1, bilemediniz 2 yıl için Avrupa yakasındaki bir binaya taşınacak. Bu durumda, Ataşehir’e taşınmada bir kolaylıktan ziyade, şu anki taşınma işleminin gereksizliği ortaya çıkıyor. Taşınma işleminin getireceği ekstra maliyet ise halkın cebinden çıkacak.

Yeni bina ile ilgili sözleşmenin ise bu hafta imzalanacağı bilgisi mevcut. Seçimlere birkaç gün gibi kısa bir süre kalmışken böyle bir sözleşme yapılması ise “bu ne acele” dedirtecek cinsten. 

İstanbul’u ‘Uluslararası Finans Merkezi’ yapacak BDDK personeline eski bir müdürlük binasının layık görülmesi ise kamu çalışanlarının  ‘AKP Hükümeti’ nezdinde ne derece kıymete sahip olduğunun doğrudan bir göstergesi olarak değerlendiriliyor.

KARSIGAZETE.COM.TR

    :

    :

    :

    :

    "BDDK rantı gözümüze mi sokuyor? " hakkında Tweetler

    DİĞER ÖZEL HABER HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete