'Rus savaş gemisinin Boğaz'dan füzeli geçişi, tahrik edici'

Rus savaş gemisi Caesar Kunikov'un İstanbul Boğazı'ndan geçişi sırasında, gemideki bir askerin omzunda füze taşımasına askeri uzmanlar tepki gösterdi.
Emekli Tuğamiral İlker Güven, söz konusu eylemi, "tahrik unsuru taşıyan bir davranış" olarak tanımladı.

"Hele ki denizcilere hiç yakışmayacak tarzda, bir başka ulusun onuruyla alay eder gibi bir tutum var. Asla kabul edilemez" diyen Güven, "Boğazlar'dan silah başında geçilmesinin, Montrö anlaşmasının ruhuna aykırı" olduğunu belirtti.

"DIŞİŞLERİ NOTA VERMELİ"

Bu olaya ilişkin Rusya'ya verilecek cevabın Türk Silahlı Kuvvetleri'nden değil, Dışişleri Bakanlığı'ndan gelmesi gerektiğini ifade eden Güven şöyle konuştu:

"Dışişleri Bakanlığı’nın nota vererek, Boğazlar'dan geçerken Montrö kuralarının çiğnenmemesi ve hakarete varan bir tavır takınılmaması gerektiği konusunda uyarıda bulunması lazım."

"GERGİNLİK TIRMANDIRILMAMALI"

"Hem Türkiye hem de Rusya gerginliği tırmandırıcı davranışlarda bulunmak yerine, gerginliği azaltarak karşılıklı ilişkileri normal düzeye getirmeli" diyen Güven, her iki ülkenin de çıkarları için diplomasi kanallarının daima açık tutulması gerektiğini sözlerine ekledi.

"ABD'NİNKİ DE DOĞRU DEĞİLDİ"

Emekli Tuğamiral Güven, geçen yıl Karadeniz'de Ukrayna krizi nedeniyle sıcak günler yaşanırken, bir Amerikan destroyerinin benzer şekilde İstanbul Boğazı’ndan geçmesinin de yanlış olduğunu vurguladı.

Kaynak: Cengiz Özbek | Hürriyet

    :

    :

    :

    :

    "'Rus savaş gemisinin Boğaz'dan füzeli geçişi, tahrik edici'" hakkında Tweetler

    DİĞER GÜNDEM HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete