Rus saldırıları IŞİD'e zemin kazandırıyor

McClatchyDC’nin Türkiye muhabiri Roy Gutman’ın bildrdiğine göre Rusların Suriye kuzeyinde ve Türkiye sınırında yaptığı hava saldırıları IŞİD’in son zamanlarda daha çok toprak kazanmasına yol açtı.
İlhan Tanır'ın Haberdar'daki analizine göre, Rusların, Türkiye sınırında vurduğu hedefler, iki ülke arasındaki tansiyonu artırmaya devam edecek gibi.

Rusya, hava saldırıları ile doğrudan Türkiye'nin Suriye içindeki politikasını hedefliyor, müttefiklerini vuruyor. Türk-Rus ilişkilerinde bir yumuşama bu gidişe göre beklenmiyor.

RUS SALDIRILARI IŞİD'E ZEMİN KAZANDIRIYOR

Çatışma alanlarından geçtiği güvenilir haberlerle bilinen McClatchyDC’nin Türkiye muhabiri Roy Gutman’ın bildrdiğine göre Rusların Suriye kuzeyinde ve Türkiye sınırında yaptığı hava saldırıları IŞİD’in son zamanlarda daha çok toprak kazanmasına yol açtı. 

Rus jetinin Türkiye tarafından düşürülmesinden beri iki haftaya yakın bir sürede, Rusların Türkiye sınırına yakın yerlerde yardım konvoylarına, fırınlara yaptığı saldırılar nedeniyle, bu bölgede yaşayan yarım milyon kadar sivil de  en temel ihtiyaçlardan mahrum kalıyor. 

YENİ SURİYELİ GÖÇMEN DALGASI

Norveç Göçmen Konseyi koordinatörü Karl Schembri’nin McClatchyDC’ye söylediğine göre, Rusların hava saldırılarına başladıkları Eylül 30’dan itibaren Suriye içinde evini kaybedenlerde büyük bir artış var.

Türkiye de dahil olmak üzere Suriye’nin bütün komşuları sınırlarını kapatmış durumdalar. Türkiye sınırları açtığı takdirde, büyük bir yeni Suriyeli sivil göçmen dalgasının Türkiye’ye gelmesinden korkuluyor. 

IŞİD TOPRAK KAZANIYOR

Rusların saldırıları bu sonuçlarla sınırlı değil. Yine Gutman’a konuşan Suriyeli muhalifler ve insani yardım çalışanları, Rus saldıları sonrası, IŞİD’in daha önce kontrol etmediği Türkiye sınırına yakın yerleri şimdi kontrol etmeye başladığı haberleştiriliyor.

Ruslar, IŞİD’e saldırma hedefi ile Suriye’de saldırılara başladığını ilan etse de, saldırılarının büyük çoğunluğunun IŞİD ile mücadele eden diğer Suriyeli muhaliflere yöneldiği birçok kez haberleştirildi.

Rusların, Türkiye'nin desteklediği birçok Suriyeli gruba saldırması, iki ülkenin arasındak ilişkileri bozmuştu. 

Gutman’ın Türkiye’den bildirdiğine göre, bu saldırılar sonucunda insani yardım gruplarının Suriye-Türkiye arasındaki çalışmaları tümüyle durmuş durumda. 

Gutman’ a konuşan Türk yetkililere göre Putin’in hedefi, Türkiye’den diğer isyancı güçlere ve sivillere olan tedarik hattını kesmek olarak görülüyor. 

KÜRTLER-ESAD ARASINDA İLK KOORDİNASYON 

Rusların ikinci hedefinin ise Türkiye’nin tehdit olarak gördüğü Suriyeli Kürt YPG güçlerine savaş sahası yerdımı olduğu Gutman tarafından kaydediliyor.

Yine haber, Suriyeli Kürt güçleri YPG’nin ilk kez doğrudan Suriye rejimi ile Halep’te koordineli çalışmaya başladıklarını kaydediyor. 

Suriyeli ve İranlı kara ordusunun da Rus hava desteği ile Suriyeli ılımlı muhaliflere baskı uygulayarak, yine IŞİD’in zemin kazanmasına yol açtığı, aynı haber içinde yer alıyor. 

IŞİD, son zamanlarda Rus saldırıları sonrası, örneğin Kilis’in hemen karşısında Suriye içindeki Azaz’a çok yaklaşmış durumda.

Ruslar, Türkiye jetini düşürdükten hemen sonra Türkiye-Suriye arasındaki merkezi ulaşım yolunu 4 kez vurarak, düzinelerce şöforü kamyonlarıyla birlikte yok etti.

Okullar, su istasyonları ile tahıl ambarları aynı şekilde Rus saldırılarınca hedeflendi. Bütün bunlar insani yardımı büyük ölçüde durdurdu. 

NEDEN IŞİS'E YOL AÇIYOR
 
Suriye'deki milliyetçi ve 'ılımlı' olarak bilinen muhalefeti ortadan kaldırması, ve ortada sadece Esad rejimi ile IŞİD güçlerinin kalması, uluslararası toplumun çok daha kolay şekilde Esad'ın yanında IŞİD'e karşı yer almasına yol açabilecek. 

TÜRK-RUS TASNSİYONU ARTABİLİR

Ortadoğu uzmanı Tony Badran'a göre, Paris saldırılarından sonra Fransa ile daha önce olmadığı kadar yakınlaşan Rusya, o dalgadan yararlanarak, Türkiye'yi izole etme gayretinde.

Türkiye'nin Suriye'ye olan yardım tedarik hattının hedeflenmesi ile Türkiye'nin desteklediği Suriyeli muhaliflerin zayıflamasına yol açıyor. Bu da Esad'a karşı IŞİD şeklinde Suriye içinde savaşı basite indirgiyerek, Rusların istediği gibi Esad'a desteği artırabilir.

 Önümüzdeki dönemde Rusya'nın Türkiye sınırına yakın bölgede saldırılarını sürdürmesi hatta daha da artırması durumunda Ankara Rusya'ya karşı tekrar cevap vermek zorunda hissedebilir. 

Kaynak: İlhan Tanır | haberdar.com

 

    :

    :

    :

    :

    "Rus saldırıları IŞİD'e zemin kazandırıyor" hakkında Tweetler

    DİĞER GÜNDEM HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete