Silvan saldırıları için suç duyurusu

HDP, Silvan'da 12 gün boyunca sokağa çıkma yasağı uygulanan mahallelere girmek isterken önce polisin attığı gaz fişeğinin, ardındansa kurşunların hedefi olan eş genel başkan Figen Yüksekdağ’ı hedef alan saldırılara ilişkin suç duyurusunda bulundu.
İçişleri Bakanı Selami Altınok, Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy ve Silvan Kaymakamı Murat Kütük’ün de aralarında olduğu‘şüpheliler’, kasten öldürmeye teşebbüsle suçlanıyor.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na yapılan başvurunun dilekçesinde, 12 ve 13 Kasım tarihlerinde ilçede yaşananlar şöyle anlatıldı:


“Müvekkil sokağa çıkma yasağı ilan edilen Diyarbakır’ın Silvan İlçesi’nde 12.11.2015 tarihinde aralarında vekillerin de bulunduğu beraberindeki heyetle İlçeye girmek istemiştir. İlçeye giriş güvenlik güçlerinin heyetin yaşamına kasta varan eylemlerinden su ve kimyasal içerikli biber gazı kullanımı ile engellenmiştir. Biber gazından etkisiyle göremeyen ve tepeden tırnağa ıslanan müvekkile, çevredekilerin olay yerinden uzaklaştırmaya çalıştığı anda da özellikle başı hedef alınarak gaz fişeği ile ateş edilmiştir.

Güvenlik güçlerinin saldırısı sonrasında, 13.11.2015 tarihinde de Diyarbakır İl Valisi’nin bilgisi dâhilinde Silvan İlçesi’ndeki mahallelere gidilmiştir. Müvekkil ve beraberindeki heyet mahallede ve sokaklarda hiçbir şekilde görünmeyen, gizlenmiş güvenlik güçleri tarafından kurşunlarla oldukça yakın mesafeden taranmışlardır. Müvekkil yara almamış ancak yakınında bulunan bir kişi kurşunların isabet etmesi sonucu ağır, dört kişi de hafif yaralanmıştır. Güvenlik güçleri aralarında müvekkil ve başkaca vekillerin bulunduğu heyetin can güvenliğini korumak yerine, herhangi bir ikazda dahi bulunmayarak ve bizzat hedef alarak kurşunlarla taramıştır. “



Öldürme kastı devletin güvenlik güçleri eliyle gerçekleşti

Anayasa ve uluslararası sözleşmelere atıf yapılan dilekçede, “Devletin yaşam hakkına kast değil, tam aksine öldürme fiiline teşebbüs edenleri cezalandırma yükümlülüğü vardır. Somut olayda öldürme kastı bizzat devletin güvenlik güçleri eliyle yetki aşımı yoluyla gerçekleştirilmiştir. Devlet yaşam hakkını korumakla mükellef iken tam tersine devlet eliyle bu hak ortadan kaldırılmaya çalışılmıştır” denildi.


YÜKSEKDAĞ'IN YAŞAMINA KASTEDİLDİ

Şüpheli güvenlik güçlerinin milletvekili ve bir partinin genel başkanı olduğu bilinen Yüksekdağ’a karşı bilerek ve isteyerek bu suçu işlediği savunulan dilekçede,”Özel hareket polislerinin müvekkilin alandan ayrıldığı sırada tekbir getirip IŞİD terör örgütü lehine slogan atmaları da kastın belirlenmesinde ölçüdür. Yine Emniyet Müdür Yardımcı’sının müvekkile “bir dakika içerisinde İlçeyi terk etmesini aksi takdirde darp ederek gözaltına alacağı” şeklindeki tehdit içerikli beyanı da şüphelilerin müvekkile karşı tavır ve tutumlarının göstergesidir. Şüpheli güvenlik güçlerince ateşli silahlarla yakın mesafeden ve hedef gözetilerek müvekkilin yaşamına kast edilmiştir” ifadeleri yer aldı.

HDP, olayda yer alan ve talimat veren güvenlik güçleri hakkında kamu davası açılmasını istedi.

Kaynak: diken.com.tr

    :

    :

    :

    :

    "Silvan saldırıları için suç duyurusu" hakkında Tweetler

    DİĞER POLİTİKA HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete