​Yeni Meclis'i kriz mi bekliyor?

Yeni Meclis'in ilk toplantısı salı günü...
KARŞI GAZETE | ANALİZ

İlk krizin 'Kürtçe yemin' konusunda yaşanacağına dair haberler basına yansısa da yemin metninden rahatsız olanlar sadece HDP'liler değil... Bazı AKP'liler de metni "Müslümanlar  açısından" sıkıntılı buluyor... Metnin yeni dönemde değiştirilmesi de gündemde...

MİLLETVEKİLİ YEMİNİNDE HEM 'ETNİK HEM DİNİ RAHATSIZLIK'...

Meclis'e yüzde 10`luk seçim barajını aşarak giren ve  80 milletvekili ile temsil hakkı kazanan HDP'nin, milletvekili yemin töreni sırasında takınacağı tavır merak konusu.

YSK'nın kesin seçim sonuçlarını açıkladığı tarihin 5 gün sonrasında otomatik olarak, çağrısız toplanan TBMM'de yeni milletvekilleri de 23 Haziran Salı  günü yemin edecek ve göreve başlayacak.

Ancak Anayasa'nın 81. Maddesinde yer alan milletvekili yeminindeki bazı ifadeler ve yeminin hangi dilde yapılacağı da tartışma konusu...

HDP'Lİ TAN: ”HEM TÜRKLÜK VURGUSU AÇISINDAN HEM DİNDARLAR İÇİN SAKINCALI"

HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, TBMM'nin yeni döneminde milletvekili yemini metninin değiştirilmesini gündeme getireceklerini söylemiş,  "Sadece Türklük vurgusunu içermesi bakımından sorunlu bir metin değil. Yemin metni dindar Müslümanlar açısında da sıkıntılı" demişti.

TÜRKÇE BİLMEYEN HDP'Lİ VEKİL, HANGİ DİLDE YEMİN EDECEK?

HDP Diyarbakır Milletvekili, ezidi kökenli Feleknas Uca da  istendiğinde ana dili Kürtçe, Lazca, Süryanice, Arapça, Ermenice olan birinin  Türkçe'nin yanında kendi ana dilinde de yemin edebilmesini bir proje olarak önereceğini ifade etmişti. Türkçe bilmeyen Uca,  "yemin metnini ezberlemedim ama önüme bırakıp okurum." diye konuşmuştu. Uca'nın bu açıklaması bazı basın organlarına "Türkçe bilmediğim için Kürtçe yemin etmek istiyorum" şeklinde yansımıştı.

LEYLA ZANA, KÜRTÇE YEMİN ETMİŞ, KRİZ ÇIKMIŞTI

Meclis'te şimdiye kadar bir kez 1991 yılında Kürtçe yemin krizi yaşandı. Sosyal Demokrat Halkçı Parti (SHP) listesinden milletvekili seçilen Leyla Zana kürsüde Kürtçe yemin etmiş,  sonrasında vekilliği düşürülmüştü.  Zana,  17 yıl sonra yeniden BDP'den milletvekili seçildiğinde ise bu kez Türkçe  yemin etmişti.

AKP'Lİ BAZI VEKİLLER 'LAİKLİK'  SÖZCÜĞÜNDEN HOŞLANMIYOR...

Kürt kökenli vatandaşların 'dindar' kesimini teslim eden HDP'li Altan Tan'ın  açıklamasının  bir bölümüne, bazı AKP'li milletvekilleri de katılıyor. Yemindeki "demokratik ve laik Cumhuriyete ve Atatürk ilke ve inkılâplarını bağlı kalacağıma" kalıbı da  bu  vekillerde rahatsızlık yaratan bir başka bölüm.

PARTİLER, MİLLETVEKİLİ YEMİNİN DEĞİŞMESİ İÇİN TEKLİF VERMİŞTİ...

2012 yılında başlayan ancak partilerin uzlaşamaması üzerine yarım kalan Anayasa değişikliği çalışmalarında da milletvekili yemini gündeme gelmişti.  Komisyonda AKP'nin teklifi kabul edilmiş (AKP çoğunluğu olduğu için ) ve yeminden  “Atatürk ilke ve inkılapları, laik Cumhuriyet, Türk milleti önünde” ifadelerini kaldırılmıştı. Fakat partiler Anayasa değişikliğinin tamamı üzerinde anlaşamayınca ve özellikle 'Başkanlık' önerisi üzerine komisyon tıkanınca   Anayasa değişikliği gerçekleşemedi ve eski metin değiştirilemedi.

Komisyonda AKP'nin önerisi kabul edilse de diğer partiler de çeşitli tekliflerle gelmişti.

AKP "ATATÜRK İLKE VE İNKILAPLARI, LAİK CUMHURİYET, TÜRK MİLLETİ" KALDIRILSIN

AKP: “İnsan haklarına, hukukun üstünlüğüne ve demokrasiye bağlı kalacağıma; devletin bağımsızlığını, ülkenin bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma mukaddesatım ve şerefim üzerine yemin ederim.”

CHP ÖNERİSİNDE "KİŞİSEL ÇIKAR VE YARAR" VURGUSU

CHP: “Milletvekili sıfatıyla anayasaya sadakatten ayrılmayacağıma, Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsızlığını ve ülkenin bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma, insan haklarına dayanan demokratik ve laik cumhuriyet ilkelerine ve Atatürk devrimlerine bağlı kalacağıma milletvekili sıfatımdan kaynaklanan konum ve yetkilerimi kişisel çıkar ve yarar sağlamak amacıyla kullanmayacağıma, vatandaşların refah ve mutluluğu için çalışacağıma Türk Milleti önünde namusum ve şerefim üzerine ant içerim.”

MHP, "TOPLUMUN HUZUR VE REFAHI, İNSAN HAKLARI" VURGUSUNU KALDIRDI

MHP: (İnandıkları mukaddes kitap huzurunda) “Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma; hukukun üstünlüğüne, demokratik ve laik Cumhuriyete ve Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı kalacağıma; Anayasa’ya sadakatten ayrılmayacağıma; büyük Türk Milleti huzurunda, bütün mukaddesatım, namusuz ve şerefim üzerine yemin ederim.”

BDP, YEMİNİN TAMAMEN KALDIRILMASINI İSTEDİ

BDP: Yeminin kaldırılmasını talep eden BDP, başka bir metin önermedi.

ANAYASA UZLAŞMA MASASI DEVRİLDİ, YEMİN DEĞİŞTİRİLEMEDİ!

AKP'nin önerisinin komisyonda kabul edilmesine rağmen, çalışmaların tamamlanamaması üzerine yemin metni de  aynı kaldı.

Anayasa'nın 81. Maddesindeki milletvekili yemini halen şu şekilde...

"Devletin varlığı ve bağımsızlığını vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma; hukukun üstünlüğüne, demokratik ve laik Cumhuriyete ve Atatürk ilke ve inkılâplarını bağlı kalacağıma, toplumun huzur ve refahı, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerden yararlanması ülküsünden ve Anayasaya sadakatten ayrılmayacağıma; büyük Türk milleti önünde namusum ve şerefim üzerine andiçerim."

Burcu Oral Evren | karsigazete.com.tr

    :

    :

    :

    :

    "​Yeni Meclis'i kriz mi bekliyor?" hakkında Tweetler

    DİĞER POLİTİKA HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete